Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, κος Ανδρός Κυπριανού, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Υπάρχει μεγάλη ομοιότητα αυτών που περνάει σήμερα η Ελλάδα να εκείνα που πέρασε η Κύπρος  πριν από μερικά χρόνια.

Εμείς στηρίζουμε την κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται από την οποιαδήποτε κυβέρνηση όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, να διεκδικήσει προς όφελος του λαού της. Με αυτή την έννοια στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις  τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι το πως και με ποιες λεπτομέρειες θα διεκδικηθούν αυτά τα ζητήματα είναι θέματα που αφορούν την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Εγώ μιλάω από μέρους του ΑΚΕΛ από εκεί και πέρα είναι γεγονός ότι ο κ.Αναστασιάδης τουλάχιστον στο φραστικό επίπεδο και δημόσια στηρίζει την διεκδίκηση που γίνεται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, να πω όμως ότι ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Γεωργιάδης τόσο στο Eurogroup αλλά και δημόσια τοποθετείται με διαφορετικό τρόπο.

 

ΔΗΜ.: Λόγω και της στάσης του Κύπριου υπουργού Οικονομικών έχει δοθεί η εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή η Αθήνα είναι απομονωμένη, εννοώ ότι έχει μείνει χωρίς συμμάχους και λένε ότι όταν χάνει ακόμα και την Κύπρο τότε πως θα μπορεί να λειτουργήσει η Αθήνα μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι

 

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Κατά την άποψή μας υπάρχει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κυρίως στους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ ένα κατεστημένο που έχει μια συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα και πως θα πρέπει να επιλύονται .

Δεν θα είναι αυτό το πολιτικό κατεστημένο εύκολο να διαφοροποιήσει τις πολιτικές τις οποίες ουσιαστικά έχει επιβάλλει τα τελευταία χρόνια στον ευρωπαϊκό χώρο θα αντιδράσει, θα αντισταθεί και θα επιχειρήσει να τα επιβάλλει. Χρειάζεται λοιπόν κάποιος να είναι μελετημένος, συνεπής, προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτά τα ζητήματα. Δεν θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απομονωμένη στην αρχή του να διεκδικήσει κάτι  προς όφελος του ελληνικού λαού. Υπάρχουν δυνάμεις πολλές στην ΕΕ ίσως αυτή τη στιγμή όχι τόσο ισχυρές στο επίπεδο των κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ αλλά υπάρχουν φωνές που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Αν Ελλάδα καταφέρει να αντέξει στο επόμενο διάστημα  θεωρώ ότι θα διαφοροποιηθούν τα δεδομένα με τρόπο που θα ενθαρρύνει τέτοιου είδους στάσεις από πλευράς ευρωπαϊκών χωρών .

Είναι γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να χάσει μέσα από αυτή την διεκδίκηση εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα χάσει μόνο η Ελλάδα αλλά θα χάσει και η ΕΕ και  νομίζω ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται αυτό το χαρτί το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε προς όφελος του ελληνικού λαού.

 

Για το παράδειγμα της Κύπρου που αναγκάστηκε να πάει σε έναν συμβιβασμό που δεν έχει λειτουργήσει αρνητικά για την Κύπρο    

 

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Δεν θα συμφωνήσω, οι εκβιασμοί ξεκίνησαν από πολύ νωρίτερα στην Κύπρο και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι και κάποιοι στην Κύπρο είχαν διευκολύνει την άσκηση αυτών των εκβιασμών από την πλευρά της ΕΕ με την έννοια ότι λειτούργησαν ως “Δούρειος  Ίππος” για να διευκολύνουν την επιβολή των απόψεων των Ευρωπαίων σε βάρος του κυπριακού λαού. Σε ότι αφορά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και οι οποίες έχουν καθορίσει τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία θα σας δώσω κάποια στοιχεία για να κρίνεται αν έχει λειτουργήσει θετικά.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των Κυπρίων που ζει στα όρια της φτώχειας είναι στο 29%, ο αριθμός των ανέργων είναι σταθερά πάνω από το 16%, η μετανάστευση για πρώτη φορά έχει θετικό στίγμα ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί πάνω από το 30%. Εάν αυτό εσείς το θεωρείτε θετική εξέλιξη εγώ επιτρέψτε μου να το θεωρώ αρνητική.

Εγώ θεωρώ ότι αν στο ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρχε πραγματικά η έγνοια να βοηθηθούν οι χώρες,  να προσφερθεί αυτό που ονομάζουμε εταιρική αλληλεγγύη νομίζω ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν πολύ διαφορετικά.

Η φιλοσοφία δεν ήταν να υπάρξει αλληλεγγύη ...