Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαστε σε μια εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση, με μια κυβέρνηση η οποία είναι παντελώς εγκλωβισμένη στην προεκλογική της ρητορική και η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται να αδυνατεί να τηρήσει την συμφωνία η οποία η ίδια υπέγραψε.

Σήμερα η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις, αλληθωρίζει στο εσωτερικό της ακροατήριο και δρομολογεί μια σύγκρουση με μεγάλη δικιά της υπαιτιότητα τυφλής αντιπαράθεσης με τη Γερμανία αλλά και με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συνταχθεί πίσω από την Γερμανία με αποτέλεσμα για πρώτη φορά η Ελλάδα να είναι τόσο απομονωμένη στο  ευρωπαϊκό περιβάλλον. Όλα αυτά δεν είναι προάγγελος καλών εξελίξεων, είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος και εύχομαι έστω και την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός να βρει το κουράγιο να αναλώσει το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο αναμφισβήτητα διαθέτει σε μια ειλικρινή και απροσχημάτιστη  αναδίπλωση και υλοποίηση της συμφωνίας που ο ίδιος υπέγραψε.

Αν με ρωτήσετε τι πιθανότητες δίνω σε αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω διότι βλέπω μια σειρά από εξαιρετικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς κυρίως από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών που περισσότερο αποσκοπούν στην προσωπική προβολή του υπουργού παρά στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.

 

Ερωτηθείς τι περιμένει από την συνάντηση Μέρκελ, Ολαντ, Τσίπρα,Ντράγκι, Γιουνκέρ

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όσοι πιστεύουν ότι οι πολιτικοί συνομιλητές μας θα εκχωρήσουν στους εαυτούς τους την δυνατότητα αξιολόγησης της προόδου των ελληνικών μεταρρυθμίσεων πλανώνται.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πλαίσιο παραμένει το ίδιο, μεταρρυθμίσεις άλλες ενδεχομένως  τις οποίες θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση οι οποίες θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς  και από τη στιγμή που οι θεσμοί δώσουν το πράσινο φως το Eurogroup θα προχωρήσει στην απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Έτσι δούλευε πάντα η ΕΕ έτσι θα δουλεύει και τώρα. 

 

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Νταίσελμπλουμ για κούρεμα καταθέσεων

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η δήλωση του κ.Νταίσελμπλουμ ήταν άστοχη για τον απλούστατο λόγο ότι τροφοδοτεί μια ήδη έντονη ανησυχία η οποία υπάρχει σχετικά με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. 

Ήταν μια άστοχη δήλωση η οποία σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν διευκολύνει. Είμαι προσεκτικός με τη ρητορική μου διότι δεν θέλω και εγώ να ρίξω νερό στο μύλο μιας φραστικής αντιπαράθεσης η οποία αν λάβει τα χαρακτηριστικά τυφλής σύγκρουσης μην έχετε καμία αμφιβολία ποιος θα βγει ζημιωμένος  από αυτή την ιστορία.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνησή ακολουθεί πραγματικά μια  πολιτική αμφιθεάτρου, αμηχανία, φλυαρία, κωμικοί αυτοσχεδιασμοί και πλήρη άγνοια κινδύνου.  Λυπάμαι που θα το πω  πολλά από αυτά που γίνονται σήμερα τα λέγαμε προεκλογικά και προειδοποιούσαμε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν διαθέτει τα εχέγγυα, τη δυνατότητα, τη γνώση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος να διαπραγματευτεί αξιόπιστα και να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία από αυτή που μπορούσαμε να πετύχουμε και εμείς. Αυτή είναι η εντολή που πήρε αυτή η κυβέρνηση από τον λαό δεν πήρε εντολή να μας οδηγήσει σε μια τυφλή σύγκρουση με την Ευρώπη και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει η κυβέρνηση ξεκάθαρα  και σε αυτή την προσπάθεια εμείς είπαμε ότι θα σταθούμε αρωγοί αλλά σε τέτοιους ερασιτεχνισμούς και σε τέτοια περιφρόνηση του τρόπου με τον οποίο δουλεύει η ΕΕ λυπάμαι αλλά δεν μπορούμε να συναινέσουμε εμείς σε αυτό.          

 

Για το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πείτε μου αν το νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε χθες στην δημόσια διαβούλευση από τον κ. Κατρούγκαλο συνιστά σοβαρή μεταρρύθμιση. Κάνει όλα τα χατίρια της ΑΔΕΔΥ ο κ. Κατρούγκαλος, είναι ο καλύτερος φίλος της ΑΔΕΔΥ.

Αυτή είναι η μεταρρύθμιση στο δημόσιο η οποία χρειάζεται ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, να επαναφέρουμε τους συνδικαλιστές στα πειθαρχικά συμβούλια και να μην εκδικάζεται καμία υπόθεση για να καλύπτονται όλες οι λαμογιές; Αν αυτό συνιστά πραγματική μεταρρύθμιση είμαι ανοιχτός να το ακούσω αλλά νομίζω ότι συνιστά ένα μεγάλο πισωγύρισμα. 

 

Ερωτηθείς ποια είναι η πρόταση της ΝΔ

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση διότι αν δεν κλείσει δεν θα έχει ποτέ τη δυνατότητα η ελληνική οικονομία να έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και να δανείζεται ως κανονική χώρα  για να μπορέσει να γλιτώσει το τρίτο μνημόνιο το οποίο πολύ φοβάμαι ότι με τις πολιτικές της  κυβέρνησης είναι προ των πυλών. Η δεύτερη προτεραιότητα πρέπει είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας η οποία σήμερα έχει στεγνώσει πλήρως. Συμβαίνει μια καταστροφή στην πραγματική οικονομία για την οποία  κανείς δεν μιλάει και πάντως δεν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο της ανασυγκρότησης της πραγματικής οικονομίας υπήρχε  και υπάρχει από την ΝΔ  γιατί η ΝΔ είναι ένα κόμμα φιλελεύθερο το οποίο πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ο ΣΥΡΙΖΑ να μας εξηγήσει από που θα έρθει η περιβόητη ανάπτυξη όταν με αυτά τα οποία κάνει διώχνει κάθε ξένη επένδυση.

 

Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θέλω να το σκέφτομαι και δεν είμαι εγώ αρμόδιος να απαντήσω αλλά πρέπει να σας πω ότι η πολιτική της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της ρήξης. Και όταν ρωτούσαμε επιτακτικά και συνεχίζουμε να το ρωτάμε “αν πάμε σε ρήξη υπάρχει σχέδιο β” και η κυβέρνηση απαντά σε αυτό καταλαβαίνετε ότι μπορεί να μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά όλων εάν πραγματικά η κυβέρνηση αυτό το οποίο θέλει τελικά είναι να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και να πετύχει μια λύση με τους Ευρωπαίους.

 

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μετά από πολύ καιρό όπου υπήρχε μια ιδιότυπη εσωκομματική σιωπή στην ΝΔ νομίζω ότι αυτό που κατακτήσαμε τον τελευταίο μήνα είναι ότι πια λέγονται οι απόψεις ελεύθερα και ότι υπάρχει μεγαλύτερη συλλογικότητα στην λήψη των αποφάσεων και αυτό είναι μια κατάκτηση στην σωστή κατεύθυνση για την ΝΔ.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν βλέπω εκλογές στον ορίζοντα διότι εάν έχουμε δραματικές πολιτικές εξελίξεις αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα έχει οδηγηθεί σε μια ρήξη με τους πιστωτές με απρόβλεπτες συνέπειες. Ελπίζω λοιπόν  να επικρατήσει η λογική στην κυβέρνηση και όπως είπα ο κ. Τσίπρας έχει πολιτικό κεφάλαιο ακόμα, οφείλει να το καταναλώσει υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον και όχι κλείνοντας το μάτι σε διάφορες απίθανες συνιστώσες  τις οποίες έχει μαζέψει.