Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Τάσος Κορωνάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις

 

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση η οποία προέρχεται κυρίως από την προσπάθεια σκληρών κύκλων της ΕΕ να πάμε πίσω από την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Στην συμφωνία αυτή είχαν μπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αυτές άρχισαν να αμφισβητούνται κυρίως από την Γερμανική κυβέρνηση πολύ σύντομα ενώ η συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά την πέμπτη αξιολόγηση υπάρχουν δηλώσεις που την αναφέρουν, ενώ η συμφωνία δεν μιλάει  για το μνημόνιο αλλά για το τρέχον πρόγραμμα το οποίο  συμφωνήσαμε με τη λίστα  των ενδεικτικών μεταρρυθμίσεων που θεωρήθηκαν ασφαλές σημείο εκκίνησης υπάρχουν φωνές που μιλάνε ξανά για μνημόνιο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την  πλευρά μας ότι μνημόνιο, νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές από αυτή την κυβέρνηση δεν θα υπάρξουν.  

 

Ερωτηθείς τι θα γίνει από εδώ και πέρα

 

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνηθίσει μια κυβέρνηση να θέτει αυτό το ζήτημα στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο και να προσπαθεί εκεί να βρει λύση. Επειδή υπήρχε μια κατεύθυνση που διαπιστώσαμε αμφισβήτησης της συμφωνίας και μπλοκαρίσματος της ελληνικής κυβέρνησης το θέμα λοιπόν δεν θα συζητηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια όπως γινόταν μέχρι τώρα στα υπουργεία αλλά θα  συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής και στην πενταμερή που ζητήσαμε.

 

Ερωτηθείς τι θα γίνει στη περίπτωση που οι εταίροι δεν αλλάξουν στάση

 

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Από την πλευρά μας είμαστε σαφείς, είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση και από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη ήταν το πρώτο βήμα και αν θυμάστε το  διάγγελμα του  πρωθυπουργού μίλαγε για μια μάχη μέρα με τη μέρα αυτούς τους τέσσερις μήνες. Βρισκόμαστε σε αυτό το  σημείο και νομίζω ότι σε μια σκληρή διαπραγμάτευση ο καθένας δοκιμάζει και τα όρια του άλλου.

Το όριο μας είναι σαφές, είναι  η λαϊκή εντολή οποιοσδήποτε πιστεύει ότι μπορέσουμε να πάμε πίσω από αυτό θα διαψευσθεί.

Εμείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, περικοπές και νέα μέτρα που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση και για αυτό καταψηφίστηκε και τα αποτελέσματά της ερχόμαστε να  θεραπεύσουμε με τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση ή τις 100 δόσεις είναι τρέλα, δεν υπάρχει κανένα  νόημα να υπάρχει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΝΔ.

Νομίζω ότι η κάθε πλευρά θα καταλάβει τα πραγματικά όρια και θα πάμε σε μια συνάντηση στο πολιτικό επίπεδο που θα δοθεί λύση. Η ΕΕ έχε περάσει πολλούς δύσκολους κάβους, είναι λογικό να υπάρχουν εντελώς διαφορετικές πολιτικές στο πεδίο της ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη.

 

Για τις δηλώσεις του Νταισελμπλουμ

 

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Με λεονταρισμούς δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα.

Αν ήταν έτσι όπως λέει ο κ.Νταισελμπλούμ θα υπήρχε διαφορετική στάση από την αρχή, αν ήταν έτσι δεν θα είχε εκδηλωθεί το ενδιαφέρον της Αμερικής, της Ρωσίας και της Κίνας για το τι θα συμβεί στην ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι αυτό είναι μια ευκολία που απευθύνεται κυρίως στην εσωτερική κοινή γνώμη των χωρών.

Θα κάνουμε σαφές στο ανώτατο επίπεδο, στην κα Μέρκελ, ότι το μνημόνιο τελείωσε στις εκλογές που γίναν στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι όλοι είναι σώφρονες ο καθένας προσπαθεί να κάψει τα όπλα του αντιπάλου η αποφασιστικότητα από την πλευρά μας και η διάθεση για λύση γιατί υπάρχει διάθεση για λύση. Συζητάμε μεταρρυθμίσεις, συζητάμε ένα πρόγραμμα διαφορετικό από ότι έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα αλλά ένα πρόγραμμα πραγματικά διεξόδου  από τη σημερινή κατάσταση.

Μένουμε στη συζήτηση με διάθεση κατάληξης από εκεί και πέρα εμείς είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα με κάθε τρόπο. 

 

ΔΗΜ.: Η κατάσταση είναι δεδομένη θέλετε να μου πείτε κάτι που βάζει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι για το μετά αν υπάρξει ρήξη, καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε

 

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Προφανώς δεν έχει νόημα να πεις για το μετά. Όπως  είχε πει και ο κ. Βαρουφάκης σε μια διαπραγμάτευση για να φτάσεις σε ένα καλό σημείο πρέπει να διανοηθεί της ρήξη, προετοιμαζόμαστε και για αυτή για να μην χρησιμοποιήσουμε κανένα από τα όπλα της ρήξης. Προετοιμαζόμαστε για την ρήξη μόνο και μόνο για να πάει καλά η διαπραγμάτευση.