Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή των Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένου "Πολιτικός Καφές",την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους εταίρους ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να συναινέσει, να συμβιβαστεί και να προχωρήσει σε πλαίσιο «δημιουργικής αλληλεγγύης» με τους εταίρους.

«Αν δεν υλοποιήσει τη συμφωνία προκύπτουν σοβαρότατες ταμειακές ανάγκες της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση είπε πως εάν έχει δημοσιονομικά ισοδύναμα καλώς κατατέθηκε στη Βουλή και η ΝΔ θα το υπερψηφίσει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις

 

Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Όσο η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από την δημιουργική ασάφεια στην σαφήνεια της πραγματικότητας θα δυσκολεύεται  κυρίως εντός της χώρας.

Αυτό που απαιτούν συνεπώς οι εταίροι και πρέπει να υλοποιήσουμε εμείς είναι η υλοποίηση της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση και αυτό που πρέπει εμείς να απαιτήσουμε από τους εταίρους είναι η δημιουργική αλληλεγγύη, η συναίνεση και οι συμβιβασμοί.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι εμείς δεν υλοποιούμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.    

 

ΔΗΜ: Η κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη, λέει ότι προχωράει μια σειρά από νομοθετικές πράξεις, ότι δεν μπορεί να λειτουργεί έχοντας από πάνω της τον κ.Σόιμπλε και ότι δεν θεωρεί ότι όποιες αποφάσεις λαμβάνει είναι μονομερείς  αποφάσεις.

 

Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Αυτό δείχνει έλλειψη στρατηγικής και προφανώς και έλλειψη σχεδίου. Έλλειψη στρατηγικής γιατί η κυβέρνηση ζήτησε από τους εταίρους μια χρονική επέκταση του υπάρχοντος  μνημονίου γιατί ήθελε να κερδίσει ανάσες, να κερδίσει χρόνο. Δεν χρειαζόμασταν τα λεφτά όπως έλεγε. Στην συνέχεια είπαμε ότι θέλουμε τα λεφτά αλλά χωρίς δεσμεύσεις, αυτό απεδείχθη μη ρεαλιστικό.

Καταλήξαμε να αποδεχτούμε όλες τις δεσμεύσεις του μνημονίου  χωρίς να πάρουμε λεφτά. Υπογράψαμε τη συμφωνία που λέει ότι θα πάρουμε τα λεφτά αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ταμειακό πρόβλημα άρα η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε στρατηγική. Τι πάει συνεπώς να κάνει; Να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες νομοθετικές που κατά την άποψη των εταίρων αυτές είναι μονομερείς  δράσεις.   

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε μονομερείς δράσεις όπως αυτές θα αξιολογηθούν από την Τρόικα, αυτό είναι εντός του κειμένου. Η αξιολόγηση αν είναι μονομερής η ενέργεια θα γίνει από τους εταίρους. Έχει δεσμευτεί η παρούσα κυβέρνηση ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς αυτό να έχει αξιολογηθεί από την Τρόικα άρα έχουν αξιολογηθεί τα νομοσχέδια; Δεύτερον πάμε στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ναι εμείς θα το ψηφίσουμε.

Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση είναι 200 εκατομμύρια ευρώ, σας θυμίζω ότι πέρυσι το αντίστοιχο ποσό που είχε δοθεί για την ανθρωπιστική κρίση ήταν 450 εκατομμύρια ευρώ ήταν το περίφημο κοινωνικό μέρισμα.  Η δέσμευση είναι ότι θα βρεθούν 200 εκατομμύρια δημοσιονομικά ισοδύναμα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα έχει βρει, τα έχει βρει όπως ισχυρίζεται για αυτό το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση προφανώς η ΝΔ  το ψηφίσει.

Τρίτη παρατήρηση, έχει μέσα διατάξεις το σχέδιο νόμου που θα έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος  για το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή η διάταξη λέει ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από το νέο ΤΑΙΠΕΔ δεν θα πηγαίνουν για την βιωσιμότητα του χρέους αλλά ουσιαστικά για κοινωνικούς σκοπούς. Καταρχήν δεν έχουμε καμία αντίρρηση για αυτό,  αυτό όμως ουσιαστικά σημαίνει ότι αυξάνει το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό της χώρας από τα όποια προσδοκώμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στο μέλλον. Τι σημαίνει δημοσιονομικό κενό; Σημαίνει μέτρα. Τι σημαίνει χρηματοδοτικό κενό; Σημαίνει ανάγκη για επιπλέον χρήματα στο μέλλον άρα τι σημαίνουν αυτά; Νέο μνημόνιο.

 

Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Εμείς αυτό που εγκαλούμε την κυβέρνηση και της ζητούμε είναι να υλοποιήσει τη συμφωνία που η ίδια έχει υπογράψει. Η συμφωνία που έχει υπογράψει είναι για επέκταση του υπάρχοντος μνημονίου για τέσσερις μήνες, το τι έχει δεσμευτεί μέσα σε αυτό είναι σαφές. Άρα εμείς καλούμε την κυβέρνηση όσο γίνεται πιο γρήγορα  να υλοποιήσει σημαντικό μέρος αυτής της συμφωνίας ώστε να μπορέσει τμηματικά να καταβληθεί η δόση των 7,2 δις στη χώρα ή να αυξηθεί το πλαφόν των έντοκων γραμματίων έτσι ώστε να πάρει ανάσες η πραγματική οικονομία.

...Εμείς λέμε ότι αν δεν υλοποιήσει την συμφωνία η κυβέρνηση πρώτα από όλα προκύπτουν σοβαρότατες ταμειακές ανάγκες στην χώρα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλο τρόπο παρά μόνο  με την αύξηση του πλαφόν που υπάρχει στα έντοκα γραμμάτια ή στην μερική χορήγηση της δόσης. Μέχρι σήμερα η  κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της  γενικής κυβέρνησης και περνάει σήμερα διάταξη στην Βουλή που επεκτείνει τη ρύθμιση που υπήρχε από το '14 και για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Έχει κηρύξει μερική εσωτερική στάση πληρωμών  από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, περίπου 1 δις δαπάνες δεν πληρώνονται και πηγαίνουν στους επόμενους μήνες για να βρει ρευστό να ικανοποιήσει τις άμεσες ανάγκες και από εκεί και πέρα δεν έχει άλλες εναλλακτικές. Πρέπει η κυβέρνηση συνεπώς στηριζόμενη πάνω στην συμφωνία που η ίδια έχει υπογράψει να αρχίσει να υλοποιεί, με λίγα λόγια να αρχίσει να κυβερνά.

Ναι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει  είναι δύσκολες γιατί έχει καλλιεργήσει άλλες προσδοκίες εντός της χώρας αλλά θα πρέπει να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα.