Ο καθηγητής στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Πειραιά, κος Μιχάλης Γκλεζάκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για την κατάσταση των δημοσιονομικών  της χώρας

Μ.ΓΚΛΕΖΑΚΟΣ: Τα ταμειακά είναι σε μεγαλύτερο πρόβλημα, δεν έχει διαθέσιμα αυτή τη στιγμή το κράτος για να κάνει τη δουλειά του για αυτό και επιστρατεύει κάποια διαθέσιμα που έχουν δημόσιοι οργανισμοί, συνταξιοδοτικά ταμεία κλπ. Φαίνεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα καταφέρει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, θα μπουν και οι συντάξεις και οι μισθοί για το μήνα από εκεί και πέρα θα πρέπει να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να μπουν λεφτά από την ΕΕ διαφορετικά δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Είναι αρκετά τα λεφτά μέχρι τον Ιούνιο που πρέπει να πληρωθούν και ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρουμε είναι να μας δώσουν έναντι της δόσης  που μας οφείλουν. 

ΔΗΜ.: Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς μνημόνιο έχω την αίσθηση ότι λεφτά δεν θα υπάρξουν

Μ.ΓΚΛΕΖΑΚΟΣ: Έτσι είναι, εδώ παρουσιάζουμε ένα φαινόμενο που αρχικά αν  μείνει κανείς στις δηλώσεις εκατέρωθεν θα πει ότι είναι ανεξήγητο.  Δηλαδή έχουμε μια Ευρώπη η οποία καθημερινά τονίζει την αφερεγγυότητα της Ελλάδος και την έλλειψη της βούλησής της να συμμορφωθεί με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και έχουμε από την άλλη πλευρά μια ελληνική κυβέρνηση που λέει ακριβώς το αντίθετο. Λέει ότι μας έχουν στοχοποιήσει, ότι δεν μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας, ότι δεν ερμηνεύουν καλά την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου κλπ.

Η δική μου αποκωδικοποίηση αυτού του πράγματος είναι η εξής,  η Ευρώπη έχει δύο έννοιες αυτή τη στιγμή η μια είναι να προχωρήσει μεν η Ελλάδα αλλά μέσα από το πρόγραμμα δηλαδή με το μνημόνιο για τους γνωστούς λόγους διότι αν χαρίσει στην Ελλάδα θα πάρουν σειρά και άλλοι. Ταυτόχρονα όμως η Ευρώπη θέλει να αποθαρρύνει την άνοδο της Αριστεράς. Έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση θέλει να της κόψει λίγο τα φτερά για να είναι προς παραδειγματισμό και  εν όψει των εκλογών στην Ισπανία, Ιρλανδία... Από την από δω πλευρά έχουμε μια κυβέρνηση η οποία ευνοείται από αυτή την αντιπαράθεση δηλαδή κοιτάξτε τι θα γίνει την επομένη μέρα αν όλα προχωρήσουν  και γίνει η αξιολόγηση. 

Θα προκύψει ότι έχουμε τέτοια προβλήματα που πρέπει να παρθούν νέα σκληρά μέτρα  Θέλει να αναβάλει εκείνη τη  στιγμή και για αυτό το λόγο την ευνοεί το να υπάρχει αυτή η ρήξη βολών εκατέρωθεν και να διατηρείται αυτό το πράγμα. Το θέμα είναι ότι δεν αντέχει η ελληνική οικονομία όμως και θα πρέπει το γρηγορότερο δυνατόν να λήξει αυτή η ιστορία.