Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς πως εννοεί τον έντιμο συμβιβασμό που θα πρέπει να επιτευχθεί με τους εταίρους

 

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι ζητάμε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή που να σταματάει τον κατήφορο των πέντε χρόνων μνημονιακής πολιτικής, να βάζει την Ελλάδα σε ένα δρόμο ανάπτυξης με προτεραιότητα την μείωση της ανεργίας και βήματα καθημερινά για περισσότερη δικαιοσύνη, δημοκρατία, διαφάνεια παντού για να αλλάξουμε το κράτος μας αλλά και για να ξαναγίνουμε ένα ισότιμο κράτος μέλος της ευρωζώνης  και όχι ένα κλοτσοσκούφι, ένας παρίας, μια αποικία χρέους.  Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και  στήριξη στον πρωθυπουργό που έχει μια δύσκολη αποστολή και απόψε και τη Δευτέρα.

 Ο στόχος είναι να ακυρώσουμε τα σενάρια και τις κραυγές περί Grexit, να στηριχτούμε στο ότι κανέναν δεν συμφέρει η ρήξη, να αξιοποιήσουμε ότι όλοι οι κορυφαίοι  εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και ο Γιουνκερ και ο Τούσκ και ο Σουλτς και ο Ντράγκι παρά τις διαφωνίες που έχουμε μαζί τους θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε -γιατί δεν πρέπει μόνο εμείς να δώσουμε πρέπει και οι άλλοι να δώσουν – να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα κυρίως στους Έλληνες να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να αναπτυχθούν και η κυβέρνηση να μπορέσει να κυβερνήσει.

Είναι τρελό να ζητάς από μια κυβέρνηση που έχει ζωή ενάμιση μήνα να θεραπεύσει σε λίγες εβδομάδες αμαρτίες και στρεβλώσεις σαράντα ετών και κυρίως να αξιοποιήσουμε ότι έχει γίνει γνωστή πια παγκοσμίως και η ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα και η ολοφάνερη αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος. 

 

Ερωτηθείς τι παραχωρήσεις θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά

 

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν θέλω να πω τίποτα που θα δυσκολέψει την έτσι κι αλλιώς δύσκολη αποστολή που έχει ο κ.Τσίπρας. Προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε βήμα-βήμα έστω και με κάποιες καθυστερήσεις το πρόγραμμά μας είναι να αποφύγουμε τον στραγγαλισμό, να αποφύγουμε την παγίδα του ξαφνικού θανάτου, να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση της Ελλάδας στην ρευστότητα, να αξιοποιήσουμε αυτή την χρονική και δημοσιονομική ανάσα η οποία θα ωφελήσει και πολιτικά την ελληνική κυβέρνηση καθώς οι συσχετισμοί έχουν αρχίσει να αλλάζουν και οι οπαδοί της σκληρής μονομερούς λιτότητας να αποδυναμώνονται.

 

Ερωτηθείς αν το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχτεί τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά 

 

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρά ότι και για την συμφωνία πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου και για την γραμμή Τσίπρα σκληρή διαπραγμάτευση για λύση εντός ευρώ με ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις  υπάρχει ισχυρότατη λαϊκή στήριξη και από την πολύ μεγάλη πλειοψηφία όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και το κυριότερο από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. 

Ο Τσίπρας αν κερδίσει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που να εξασφαλίζει βελτίωση της προηγούμενης κατάσταση και βήμα -βήμα ανόρθωσης της πορείας δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εγκρίνει την γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός.  Όλοι ακόμη και αν έχουμε διαφορετική γνώμη πρέπει να σεβόμαστε τις συλλογικές αποφάσεις. Αν έχει κάποιος πρόβλημα  συνείδησης οριακό αυτό είναι σεβαστό αλλά ο γενικός κανόνας του  σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων και δημοκρατίας μας δεσμεύει όλους και αυτή την ώρα χρειαζόμαστε στήριξη και της συλλογικότητας και της συνοχής και πάνω από όλα της προσπάθειας του Έλληνα πρωθυπουργού. Αν δεν έχουμε αυτή την συνοχή και την Αλληλεγγύη δεν θα τα καταφέρουμε και ο λαός ψήφισε Τσίπρα στο τιμόνι και σε αυτόν έχει δώσει και τη στήριξη και την εξουσιοδότηση.