Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση  στη Βουλή

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Χθες ξεκίνησε μια συζήτηση για ένα ζήτημα στο οποίο φαίνεται ότι οικοδομείτο μια αρκετά ευρεία συναίνεση. Μιλάω για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και σε αυτή τη χρονική στιγμή εξαιτίας των χειρισμών που κάνει η Πρόεδρος της Βουλής γιατί δεν δέχομαι ότι αφορά τις ΚΟ ούτε καν του ΣΥΡΙΖΑ  αλλά εν προκειμένω ακόμα και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε ουσιαστικά να “αδειάσει” για μια ακόμα φορά  την Πρόεδρο της Βουλής για τους χειρισμούς που κάνει.

Ο πρόεδρος της Βουλής είναι όργανο το οποίο διευθύνει την συζήτηση δεν κάνει τίποτα παραπάνω, τις αποφάσεις για το πως οργανώνεται η συζήτηση και όλες τις διαδικαστικές αποφάσεις τις παίρνει το σώμα.

Δεν διαβουλεύεται με κανέναν, δεν ακούει κανέναν, δεν ρωτάει κανέναν, δεν ρωτάει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, δεν ρωτάει τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, παίρνει μόνη της αποφάσεις γιατί έτσι θέλει και να αναγκάζεται να παρεμβαίνει ο  πρωθυπουργός γιατί στην ουσία του τινάζει μια υπόθεση στον αέρα.

Χθες ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να έχει στην τσέπη του μια ευρεία συμφωνία  για ένα ζήτημα στο οποίο τα κόμματα είχαν τοποθετηθεί θετικά και αντ΄ αυτού έγινε μια σφαγή γιατί αποφάσισε να καταστήσει παίκτη και μάλιστα ρυθμιστικό παίκτη η Κωνσταντοπούλου την Χρυσή Αυγή.  Απορρίπτεται γιατί οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες βουλευτές δεν υποστηρίζουν την αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας και έρχεται να αναπληρώσει αυτή την έλλειψη η Πρόεδρος της Βουλής με δική της απόφαση.

 

Ερωτηθείς αν θα τεθεί θέμα πρότασης μομφής σε βάρος της Προέδρου της Βουλής

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Τις κοινοβουλευτικές μας δυνατότητες τις ξέρουμε, τις εκτιμάμε, θα τις δούμε. Τα κοιτάμε όλα.

 

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι  στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στην  η συνάντηση Τσίπρα -Μέρκελ θα υπάρξει ζήτημα ατυχήματος

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το είπε χθες ο πρωθυπουργός ότι υπάρχει ζήτημα γιατί κατά την άποψη του οι δανειστές μας οδηγούν σε πολιτική ασφυξία και ότι αυτό αποτελεί σχέδιο εναντίον  της κυβερνήσεώς του.

 

Για τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν είναι η ώρα των εκλογών, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία εξελέγη προ δύο μηνών, σε αυτούς τους δύο μήνες αυτό που κατορθώνει η κυβέρνηση είναι το 83% αποδοχής να το έχει κάνει αυτή τη στιγμή 50%. Έχει δηλαδή αυτή τη στιγμή μια τεράστια αποσυσπείρωση, από την άλλη μεριά είναι προφανές ότι η ΝΔ εξέρχεται από μια εκλογική ήττα επομένως αυτή τη στιγμή αν μου μιλάτε για την συμπεριφορά και τη σκέψη του εκλογικού σώματος νομίζω ότι από τη μια μεριά αγωνιούν και αρχίζουν να απογοητεύονται από τις προσδοκίες τις οποίες καλλιεργούσαν εξαιτίας ταξιμάτων που τους είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη μεριά προφανώς έχουν κάνει μια επιλογή, που δεν ήταν η επιλογή της ΝΔ,  και δεν είναι έτοιμοι να αναθεωρήσουν την απόφασή τους αυτή. Αυτή είναι μια διεργασία που πρέπει να πάρει το χρόνο της.  

 

ΔΗΜ.: Ναι αλλά δεν υπάρχει χρόνος

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εξαρτάται από τις συγκυρίες, αυτό είναι ένα ζήτημα της κυβέρνησης  διότι το ζήτημα αυτό δεν το θέτετε εσείς αλλά το θέτουν τα κυβερνητικά στελέχη. Δηλαδή όταν βγαίνουν σήμερα κυβερνητικά στελέχη και μιλάνε για εκλογές, μιλάνε για δημοψηφίσματα... Όταν θα βρεθεί μπροστά σε αυτό το θέμα και πιστεύω ότι όλοι μας απευχόμαστε  ένα τέτοιο ενδεχόμενο γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ένα ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης και η πολιτική κατάρρευση δεν είναι χωρίς συνέπειες.   

 

Για τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Για να πάμε σε οποιαδήποτε τέτοια σενάρια προϋποθέτει την πολιτική κατάρρευση της κυβέρνησης.

 

ΔΗΜ: Η οποία όπως λέτε έρχεται με γοργούς ρυθμούς

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εγώ λέω ότι εκείνο που γίνεται είναι ότι αποδομείται η εμπιστοσύνη, αυτό φαίνεται από τις μετρήσεις άλλα από εκεί και πέρα το τι συμφωνία θα φέρει η κυβέρνηση και αν αυτή η συμφωνία περιέχει μέτρα και τι είδους μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν και αν τα μέτρα αυτά περνάνε από την κοινοβουλευτική ομάδα και στηρίζονται από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί στο μέλλον.

 

Με αφορμή την καταγγελία του πρωθυπουργού περί της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτό το οποίο είπε χθες ο κ.Τσίπρας για τον κ.Χατζηδάκη είναι απίστευτο. Ο κ. Γκουρία έχει έρθει και έχει παρουσιάσει την εργαλειοθήκη όχι μόνο στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά την έχει παρουσιάσει στην λέσχη Αξιωματικών παρουσία πλήθους κόσμου και δημοσιογράφων.

Ο κ. Γκουρία έχει αναλάβει πλήρως την πνευματική ιδιοκτησία και πατρότητα της εργαλειοθήκης, ο ΟΟΣΑ και έρχεται ο πρωθυπουργός και λέει μου είπε κάποιος ότι αυτό δεν ήταν δικό μου αλλά το έφτιαξε ο Χατζηδάκης; Εάν αυτός ο άνθρωπος είναι τόσο αναξιόπιστος, ο κ.Γκουρία, και λέει τέτοια ψέματα ώστε να εμφανίζει ότι από τη μια μεριά είναι δική του αλλά από την άλλη μεριά να μην είναι  δηλαδή μιλάμε για τέτοιο αναξιόπιστο Οργανισμό, έρχεται ο κ.Τσίπρας και λέει ότι εγώ σε αυτό τον Οργανισμό ανέθεσα να συνεργαστώ για τις μεταρρυθμίσεις;

Είναι προφανές ότι για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός εκτίθεται γιατί προφανώς είναι αξιόπιστος ο κ.Γκουρία, προφανώς είναι αξιόπιστος ο ΟΟΣΑ, προφανώς είναι μια δουλειά πολύ συστηματική που έχουν κάνει και αφορά στην ελληνική οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της. Προφανώς αυτό είναι κάτι που το έχει πλήρως αναλάβει ο ΟΟΣΑ  και απλώς για μια ακόμη φορά εκτίθεται ο κ.Τσίπρας .