Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κος Νίκος Παρασκευόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την καταγγελία του κ. Βαρουφάκη για το έγγραφο παράτασης της δανειακής σύμβαση και τις καταγγελίες του πρωθυπουργού για τον ΟΟΣΑ

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι περιστατικά τα οποία ο ίδιος δεν γνωρίζω αλλά δεν πρόκειται και να αμφισβητήσω όσα έχουν βρει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Δεν γνωρίζω κάτι προσωπικά για αυτό το θέμα εάν όμως είναι αλήθεια προφανώς πρόκειται για περιστατικά με βαριές ευθύνες.

 

ΔΗΜ.:Επειδή αναμένεται να γίνει και μια συζήτηση για την εξεταστική για τα μνημόνια αντιλαμβάνομαι ότι πέρα από το κομμάτι των πολιτικών ευθυνών είναι μεγάλη συζήτηση για το αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως το λέτε άλλωστε είναι και δύο διαφορετικές διαδικασίες. Η εξεταστική επιτροπή η οποία επικεντρώνεται σε γεγονότα, σε καταστάσεις με την διερεύνηση ποινικών ευθυνών που οδηγεί σε μια προκαταρκτική εξέταση αυτά μπορούν κάλλιστα να κινούνται παράλληλα.

 

Ερωτηθείς για την νομοθετική διάταξη που προωθείται σχετικά με τους κρατούμενους της 17Ν

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν δεν υπάρχει διάταξη που να αφορά τους κρατούμενους της 17Ν. Υπάρχουν διατάξεις οι οποίες αφορούν κρατούμενους οι οποίοι προσδιορίζονται με κάποια αντικειμενικά χαρακτηριστικά δηλαδή διατάξεις οι οποίες προβλέπουν ταχύτερη απόλυση  κρατούμενων οι οποίοι  έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

ΔΗΜ.:  Λένε ότι είναι μια φωτογραφική διάταξη που αφορά τον Σ. Ξηρό

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν είναι αληθές, η διάταξη δεν αφορά κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, αφορά ανθρώπους που βρίσκονται σε κάποιες κατηγορίες  προβλημάτων υγείας οι οποίες αφορούν τους πάντες. Τυχαίνει μέσα σε αυτές τις κατηγορίες να εμπίπτει και ο Σ. Ξηρός αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ρύθμιση αφορά μόνο αυτόν, είναι μια ρύθμιση που φιλοδοξεί να υπάρχει πάντα ή τουλάχιστον πάντα όσο δεν μπορούμε να παρέχουμε μέσα στις φυλακές τις συνθήκες περίθαλψης  οι οποίες είναι αναγκαίες για κάθε άνθρωπο.

Στην περίπτωση του Σ. Ξηρού αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι και η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη και εγώ και η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας θεωρεί ότι έχει κάνει απεχθείς  ανθρωποκτονίες ωστόσο ο άνθρωπος αυτός θα έλεγα ότι έχει τιμωρηθεί και ηθικά με ανεξίτηλες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης και σωματικά από την αναπηρία η οποία του έχει προκληθεί από δικές του πράξεις  με τρόπο βαρύτατο.

Επομένως  θα έλεγα ότι από μια τόσο βαριά τιμωρία που έχει υποστεί για τις πράξεις του δεν πρόκειται να αφαιρέσει τίποτα το αν θα βγει από το νοσοκομείο μετά από αρκετά χρόνια που έχει παραμείνει υπό συνθήκες που είναι κατάλληλες. Αυτό το οποίο θα γινόταν αν  συνεχιζόταν θα ήταν η ελληνική πολιτεία να κρατάει έναν άνθρωπο με συνθήκες  ακατάλληλες για την κατάσταση της υγεία του. Αυτό η ελληνική πολιτεία δεν νομίζω ότι το θέλει. 

 

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να επανεξεταστεί η νομοθετική διάταξη που ετοιμάζουν ώστε να εξαιρεθεί η κατηγορία των τρομοκρατών από αυτή

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ:  Καταρχήν πιστεύω ότι η Αστυνομία σήμερα έχει τα μέσα να αποφύγει την υποτροπή από ανθρώπους τους οποίους γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Δεύτερον η επανεξέταση δεν θα μπορούσε να αφορά πρόσωπα άλλα θα έπρεπε να αφορά κατηγορίες και τρίτον αυτό το οποίο θα ήταν πρόβλημα θα ήταν αν μια έξοδος από την φυλακή θα μπορούσε να χαλαρώσει την πρόληψη δηλαδή να σκεφτεί κάποιος ότι και εγώ κάποια στιγμή θα βγω έξω. Εγώ νομίζω ότι αυτό αποκλείεται να γίνει στην περίπτωση ενός ανθρώπου ο οποίος έχει μια τόσο βαριά αναπηρία όπως ο Σ. Ξηρός. Δηλαδή δεν νομίζω ότι υπάρχει επίδοξος τρομοκράτης ή  τρομοκράτης με σταδιοδρομία η οποία έχει ξεκινήσει και  ακόμα δεν έχει συλληφθεί ο οποίος θα σκεφτεί “δεν πειράζει εγώ θα κάνω το χτύπημα και μπορεί να μείνω τελείως ανάπηρος και έτσι να καταφέρω να βγω από την φυλακή”.  Άρα δεν νομίζω ότι εξασθενίζει η πρόληψη με μια διάταξη η οποία αφορά ανθρώπους που έχουν τόσο βαριά αναπηρία.

 

Για την τοποθέτηση του κ. Παπαγγελόπουλου ως γενικού γραμματέα στο υπ. Δικαιοσύνης

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Η δημιουργία δύο θέσεων  γενικών γραμματέων στην θέση της μιας πρώτα απ' όλα ανταποκρίνεται στο ότι το αντικείμενο αυτής της θέσης ήταν διφυές και το ένα πεδίο ήταν αρκετά διαφορετικό από το άλλο. Δεύτερον η οικονομική επιβάρυνση η οποία προκύπτει συμψηφίζεται τουλάχιστον ως ένα βαθμό από το γεγονός ότι καταργείται μια άλλη θέση με αποδοχές γενικού γραμματέα η οποία ήταν εντεταγμένη στο ΤΑΓΔΙ.

Σε ότι αφορά τον κ Παπαγγελόπουλο πρέπει να σας πω ότι ο ίδιος δεν έχω ενημέρωση και ότι δεν έχει προκύψει από δική μου πρόταση.