Ο υπουργός Εργασίας, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το πολιτικό επιτελείο των εταίρων μας

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αν μπορούσε κανείς να βάλει ένα τίτλο σε αυτές τις συναντήσεις του πρωθυπουργού θα έλεγε ότι είναι οι συναντήσεις της ώρας της αλήθειας. Δηλαδή εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η πολιτική απάντηση είναι αυτή που επιβάλλεται στις σημερινές συνθήκες δηλαδή πρέπει να αποφασίσουν οι κυρίαρχες δυνάμεις  στην Ευρώπη, που κατά κύριο λόγο εκφράζονται από την κα Μέρκελ, εάν  θέλουν απαντώντας στο “πρόβλημα της Ελλάδας”  να συνεχίσει η Ευρώπη σε έναν δρόμο όπου θα ενισχύονται πια οι φυγόκεντρες δυνάμεις, να συνεχίσει δηλαδή στο δρόμο της γερμανοκεντρικής ακαμψίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.

 

Ερωτηθείς ποια είναι η ευθύνη που πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η κυβέρνηση από μεριάς της πρέπει να αναλάβει την ευθύνη μιας στάσης που έχει να κάνει με απόλυτη συνέπεια σε σχέση  με την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό .  Θεωρώ ότι κινείται όλο αυτό το διάστημα με βάση αυτή τη λογική δηλαδή την λογική της υπεράσπισης της εντολής του ελληνικού λαού.  Θεωρώ ταυτόχρονα ότι είναι και μια από τις πιο ειλικρινής κυβερνήσεις που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Είναι αναγκαίο σήμερα να μιλήσουμε ειλικρινά, να μην ωραιοποιήσουμε καταστάσεις διότι αυτό τελικά είναι απαραίτητο για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

 

Ερωτηθείς ποια είναι η λαϊκή εντολή που πήρε η κυβέρνηση στις εκλογές

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:Η λαϊκή εντολή είναι να σταματήσουμε τις πολιτικές λιτότητας, να πάμε στην μεταμνημόνιο εποχή αναζητώντας μια λύση με τους εταίρους μας εντός της ευρωζώνης.

Θα έλεγα έναν έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, αυτή την εντολή έχουμε πάρει.

 

Ερωτηθείς ποιος είναι ο έντιμος συμβιβασμός που μπορούμε να κάνουμε    

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Έντιμο συμβιβασμό θεωρώ εκείνο τον συμβιβασμό που προφανώς αποδέχεται τους κανόνες λειτουργίας της σημερινής Ευρώπης, άσχετα αν ασκούμε κριτική σε κάποιες από τις πλευρές αυτές, άλλα κανόνες οι οποίοι ισχύουν εξίσου και ισότιμα για όλους.

Δεν είναι έντιμος συμβιβασμός αυτό που ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή μονομερώς να αποφασίζονται ορισμένα πράγματα και η εδώ κυβέρνηση απλά και μόνο να ικανοποιεί τις εντολές και διαθέσεις των δανειστών.   

 

ΔΗΜ.: Ποια μνημονιακά μέτρα θα μπορούσαμε αναγκαστικά να δεχτούμε αυτή τη στιγμή

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κανένα μνημονιακό μέτρο δεν θα μπορούσαμε να δεχτούμε διότι τα μέτρα του μνημονίου έχουν μια συγκεκριμένη λογική η οποία δοκιμάστηκε και απέτυχε σε όλα τα επίπεδα.

 

ΔΗΜ.: Ποιες παραχωρήσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε;

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μου ζητάτε να σας απαντήσω σε κάτι που υποτίθεται ότι θα πρέπει να ήταν αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην χώρα μας και στους εταίρους. Εγώ θα σας απάνταγα ότι τελικά το διακύβευμα αυτής όλης της αμαρτωλής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους κυρίαρχους ευρωπαϊκού κύκλους δεν είναι  κάποιες συνταγές οικονομικής πολιτικής, δεν είναι κυρίως αυτό γιατί η Ελλάδα ως μέγεθος είναι κάτι πολύ μικρό για να ενοχλεί εκείνο που ενοχλεί είναι να υπάρχει το παράδειγμα μιας χώρας η οποία να σηκώνει το ανάστημά της απέναντι στο σημερινό ευρωπαϊκό στάτους, απέναντι σε αυτή την γερμανοκεντρική αντίληψη της  Ευρώπης.

Αν τελικά δεν υπάρχει πολιτική προσέγγιση για μια νέα ισορροπία εντός της Ευρώπης  δεν θα λυθεί και το πρόβλημα το ελληνικό και μετά το ελληνικό δεν θα λυθεί και  το ιταλικό και το πορτογαλικό και το ισπανικό και πάει λέγοντας. Με αυτό είναι αντιμέτωπη σήμερα η Ευρώπη. Εάν κάνει τελικά με δικιά της  ευθύνη την επιλογή της ρήξης με την Ελλάδα τότε θα είναι αντιμέτωπη με δυνάμεις οι οποίες θα είναι απρόβλεπτες. Αυτό δεν είναι εκβιασμός, είναι πραγματική κατάσταση.

 

Ερωτηθείς τι θα κάνει  η Ελλάδα στην περίπτωση  της ρήξης

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι η Ελλάδα σε αυτό το σενάριο το οποίο δεν το θεωρώ το πιο πιθανό διότι θεωρώ ότι τελικά θα επικρατήσουν πιο ώριμες σκέψεις, σε αυτό το σενάριο θα έχει τις μικρότερες συνέπειες από ότι συνολικά η Ευρώπη.  Θέλετε διότι εμείς έχουμε προεξοφλήσει μέσα από αυτή την καθοδική πορεία της οικονομίας μας πάρα πολλά πράγματα και έχουμε φτάσει σχεδόν στον πάτο του βαρελιού και είναι πολύ πιο εύκολο να σηκωθούμε, θέλετε διότι έχουμε μια τέτοια γεωπολιτική θέση που αν κινηθούμε σωστά μπορούμε να βρούμε νέους τρόπους να σταθούμε στα πόδια μας ...

 

ΔΗΜ: Αυτή η γεωπολιτική μας θέση θα μας δώσει και τη δυνατότητα χρηματοδότησης από κάποιου αλλού πέραν της ευρωζώνης;

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν η γεωπολιτική μας θέση είναι αυτή η οποία αποτελεί πέραν όλων των υπολοίπων ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Δεν νομίζω ότι ούτε οι κυρίαρχοι ευρωπαϊκοί κύκλοι ούτε οι ΗΠΑ θα θελαν αυτή τη στιγμή με αφορμή μια κρίση στην Ευρώπη να δουν ένα ντόμινο γεωπολιτικών ανακατατάξεων .

 

Ερωτηθείς  για την αποχώρηση του κ. Μηλιού

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είναι λάθος ο όρος παραίτηση διότι κάθε φορά που εκλέγεται μια νέα πολιτική γραμματεία γίνεται ένας  νέος καταμερισμός.

Σε αυτή την νέα πολιτική γραμματεία δεν συμμετείχε ο κ. Μηλιός άρα δεν θα μπορούσε να έχει αυτή την χρέωση.