Ο καθηγητής Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών, κος Ναπολέων Μαραβέγιας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για την οικονομία της χώρας

Ν.ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: Όλα  είναι φανερά δεν υπάρχει κανένα μυστικό, ξέρουμε πολύ καλά ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, το είπε και ο κ. Δραγασάκης ευθαρσώς . Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ρευστότητας και εκτός από την ρευστότητα του κράτους υπάρχει ένα πολύ τεράστιο ζήτημα ρευστότητας όσον αφορά τις επιχειρήσεις ή το πρόβλημα της αγοράς. Έχει παγώσει όλο το σύστημα. 

Υπάρχει μια πίεση από την πλευρά των εταίρων μας, έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για την πέμπτη αξιολόγηση, αυτοί θεωρούν ότι περί αυτού πρόκειται, εμείς θεωρούμε ότι η συμφωνία που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου ήταν πολύ διαφορετική από αυτοί νομίζουν και το τελικά αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η δημιουργική ασάφεια που περιμέναμε ότι θα είναι υπέρ μας,  τελικά καταλήγει ένα τεράστιο μπούμερανγκ διότι ο καθένας ερμηνεύει την δημιουργική ασάφεια με το δικό του τρόπο.

Πιστεύω ότι υπάρχουν τρεις λόγοι που νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Ο ένας λόγος είναι ότι υπάρχει ένα ευρύτατο ενδιαφέρον για την θέση της Ελλάδας στον γεωπολιτικό χάρτη από την πλευρά των ΗΠΑ.  Δεύτερον η Γαλλία παρά το γεγονός ότι δεν είναι στα καλύτερά της έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και γενικότερα  για την Μεσόγειο γιατί είναι κατά κάποιο τρόπο ο χώρος στον οποίο μπορεί να επικοινωνήσει. Και ο τρίτος λόγος είναι ότι και η Γερμανία η ίδια δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να  αποτύχει αυτό το project  που έχει για την ευρωζώνη γιατί έχει επενδύσει πάρα πολύ και ούτε θα ήθελε η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει για να βγάλει την ευρωζώνη από την κρίση να καταστραφεί με ένα “ατύχημα” της Ελλάδας.

Εγώ είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, παρά το γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν είναι πολύ ευχάριστα όσον αφορά τις εκτιμήσεις τους, εγώ πιστεύω ότι οι τεχνοκράτες στην πραγματικότητα παίρνουν οδηγίες από τους πολιτικούς. Δεν είναι οι τεχνοκράτες που κρίνουν, οι πολιτικοί   υποβάλλουν στους τεχνοκράτες τι θα κρίνουν.

Όλο το σχέδιο της ευρωζώνης είναι πολιτική υπόθεση μη γελιόμαστε!