Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κος Γιώργος Κύρτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την χθεσινή συνάντηση Τσίπρα

 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Τα μέτρα είναι το ζητούμενο. Μέτρα του τύπου “θα πατάξουμε τους ολιγάρχες” δεν νομίζω ότι περνάνε γιατί αυτά είναι έσοδα μελλοντικά, αν πάνε όλα καλά παταχθεί η φοροδιαφυγή και ενεργοποιηθούν οι λίστες κει μετανιώσουν οι πλούσιοι και διάφορα τέτοια.  Πρέπει να γίνουν το θέμα είναι πως θα γίνουν αυτά δεν τους βλέπω να έχουν και φοβερό ζήλο. Οι μισοί ολιγάρχες ή αυτοί που θεωρούμε εμείς ολιγάρχες δηλώνουν δημόσια ότι είναι με το ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι μισοί εμφανίζονται αρκετά ήσυχοι δηλαδή δεν δίνουν την εικόνα ανθρώπων που απειλούνται ότι θα πληρώσουν 1 – 2 δις.

Εν πάση περιπτώσει έχει μια δυσκολία η κυβέρνηση να κάνει συγκεκριμένα τα μέτρα. Είπε ο κ.Τσίπρας ότι δεν θα είναι υφεσιακού χαρακτήρα τα μέτρα, δεν μπορεί αν μην είναι σε πρώτη φάση υφεσιακού και εκεί αρχίζει πια η δυσκολία στις ερμηνείες, η διπλή πολιτική γλώσσα άλλα έξω άλλα μέσα και πως τέλος πάντων θα βγει ο λογαριασμός. Ο λογαριασμός  έχει μεγαλώσει δηλαδή από την ΝΔ είχαν ζητήσει 2,5 δις μέτρα τώρα ο λογαριασμός είναι κάπου 5 και 6 δις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ζητήσουν 5 με 6 δις μέτρα αλλά κάτι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση γιατί αυτή η αδράνεια δημιουργεί μια κρίση εμπιστοσύνης, η κρίση εμπιστοσύνης επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση. Έχουν ήδη διαγραφεί οι προγνώσεις για ανάπτυξη 2,9-2,5 τώρα η συζήτηση  είναι αν θα υπάρξει ανάπτυξη το 2015. Αν από το 2,9 έχει πέσει στο 0,5 δηλαδή οριακή ανάπτυξη τότε αλλάζουν όλοι σου οι υπολογισμοί στα δημοσιονομικά, δεν μπορείς να χρηματοδοτηθείς άρα θέλεις πρόσθετα μέτρα. Βέβαια θα βρεθεί μια πολιτική λύση γιατί υποθέτω και οι Ευρωπαίοι εταίροι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα μέτρα, μέτρα, μέτρα από την άλλη όμως πρέπει και η κυβέρνηση να βοηθήσει τον εαυτό της και την ελληνική οικονομία διότι λέγοντας άλλα στους έξω και άλλα στους μέσα, επενδύοντας στην αδράνεια, δεν ξέρω τι ακριβώς περιμένουν να κερδίσουνε χρόνο, να θριαμβεύσουν το Δεκέμβριο οι Podemos στην Ισπανία  κάτι πρέπει να κάνουν γιατί βουλιάζουμε.

Μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής αλλά σε γενικές γραμμές πρέπει να φτάσει τα δημοσιονομικά ισοδύναμα δηλαδή εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να δείξει κατανόηση η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή να μην κηρύξει καμιά επανάσταση και αποσταθεροποιήσει την κυβερνητική παράταξη και από την άλλη πρέπει να δείξει κατανόηση και δημιουργική διάθεση και η ΝΔ.

Δηλαδή θα σημειώσουμε ότι υπάρχει μια ασυνέπεια σε σχέση με αυτά που λέγανε και με αυτά που θα κάνουνε αλλά δεν χρειάζεται να επιμείνουμε και πολύ σε αυτό, πρέπει να τους διευκολύνουμε γιατί αν δεν κάνουνε μια ρεαλιστική στροφή  τότε το πιθανότερο σενάριο θα είναι το Grexit.

Εδώ έχει προετοιμαστεί ένα κλίμα σε επίπεδο κοινής γνώμης, διεθνών ΜΜΕ ακόμα και στο επίπεδο αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις ότι αν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την ελληνική εκκρεμότητα ας την λύσουμε με αρνητικό τρόπο. Αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας και όλοι μαζί να γίνουμε πιο σοβαροί και πιο αποτελεσματικοί.