Η πρώην υπουργός της ΝΔ, κα Μαριέττα Γιαννάκου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή τη χθεσινή επταμερή συνάντηση του κ.Τσίπρα

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Από την αρχή είχα πει ότι αυτή η παράταση που ζήτησαν δεν ήμουν βέβαιη καθόλου ότι θα μας βγάλει σε καλό γιατί έτσι κι αλλιώς ξέρω ότι οι Ευρωπαίοι χωρίς την αξιολόγηση του προηγουμένου προγράμματος δεν πρόκειται να κινηθούν οικονομικά υπέρ μας.

Από την άλλη πλευρά για να μπορέσει κανείς να κάνει έναν νέο σχεδιασμό ή ένα νέο πρόγραμμα θα έπρεπε να κλείσει με το προηγούμενο.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σέβονται τις κυβερνήσεις όμως έχουμε να κάνουμε με 28 χώρες οι οποίες κάθε τόσο και λίγο έχουν εκλογές δηλαδή τι θα γίνει θα γίνονται ανατροπές;

Αν η Ευρώπη επιβίωσε μέχρι σήμερα επιβίωσε λόγω συμβιβασμών διαφορετικά θα είχε διαλυθεί από την πρώτη στιγμή.

 

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Εμείς είμαστε έξυπνος λαός πρέπει να κοιτάξουμε το συμφέρον μας το οποίο συμφέρον μας είναι να κρατηθούμε στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη και να δώσουμε απάντηση στην οικονομική κρίση με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Ο στόχος μας πρέπει να είναι αμετακίνητος  δηλαδή να μην χάνουμε το στόχο έναντι καυγάδων και  υπερβολών.

 

Για τα ευρωπαϊκά κλιμάκια

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Και αυτοί κάνουν πράγματα που δεν είναι σωστά. Καλοί μου φίλοι στις Βρυξέλλες όταν έγινε το μνημόνιο και άρχισε να έρχεται η Τρόικα μου είπαν “αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί με την περηφάνια των Ελλήνων με αυτά τα κλιμάκια κλπ πως θα αισθανθούν;”

Στη αρχή το είχα λίγο υποεκτιμήσει μετά όμως όταν είδα ορισμένα πράγματα κατάλαβα ότι είχε δημιουργηθεί μεγάλη πίεση ψυχολογική και επομένως και αυτό πρέπει να διορθωθεί. Δεν σας κρύβω ότι προ των εκλογών του  2012 με ρώτησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τι να κάνουμε για να σας βοηθήσουμε στις εκλογές και είπα να παρακαλέσετε τον κ.Σόιμπλε  να μην πει τίποτα μέχρι τις εκλογές. Γενικά οι υπουργοί των Οικονομικών έχουν την στυγνή γλώσσα των αριθμών η οποία όμως δυστυχώς είναι η πραγματικότητα και πρέπει να κινηθούμε με την πραγματικότητα και όχι με ιδεοληπτικές αναφορές. 

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Πρέπει ο κ. Τσίπρα να συγκαλέσει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πραγματικότητα και πως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος, εκεί είναι το ζουμί. 

Βλέπω τους υπουργούς, με όλη την καλή διάθεση που έχουν σε όλους τους τομείς, να μιλούν έξω από την παρούσα οικονομική πραγματικότητα δηλαδή κάπου σε ένα φαντασιακό κόσμο. Η πραγματικότητα πρέπει να μας επαναφέρει στο σωστό δρόμο. Όλα τα κόμματα στην Ευρώπη έχουν περάσει από παρόμοιες διαδικασίες δηλαδή πόσα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν έχουν παραμερίσει το πρόγραμμά τους για να ικανοποιήσουν καλύτερα τους στόχους προς το συμφέρον της χώρας όχι του κόμματος.

Το παν είναι ο τόπος τώρα, να ξαναμπούμε σε ένα δρόμο καλής συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, να αποφύγουμε τον όποιο κίνδυνο και τα όποια σχόλια  Grexit, χρεοκοπία κλπ και να προχωρήσουμε μπροστά ανεξάρτητα από τις ιδεολογίες του καθενός.

Πρέπει να φτιάξουμε κράτος, δεν υπάρχει ελληνικό κράτος σοβαρό.

 

Για την στήριξη της Βουλής στις μεταρρυθμίσεις

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Πρέπει να υπάρξει στήριξη και νομίζω ότι και η ΝΔ θα προσφέρει την στήριξή της σε αυτό το θέμα και πρέπει να ξεκαθαριστεί και προς το λαό να ειπωθεί ποια είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να περάσουμε από δύσκολες στιγμές αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε το μέλλον δεν μπορεί να σκεφτόμαστε μόνο το σήμερα.