Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Θα είναι συνάντηση ουσίας και όχι εθιμοτυπική συνάντηση και  αυτό είναι θετικό και πιστεύω ότι χωρίς να έχουν λυθεί όλες οι διαφορές και οι διαφορετικές προσεγγίσεις τουλάχιστον θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων που το τελευταίο διάστημα γνωρίζετε ότι και με πρωτοβουλία πολιτικών στελεχών αλλά και του Τύπου στην Γερμανία έχει εκτραχυνθεί η κατάσταση και έχει δημιουργηθεί μια ανθελληνική εκστρατεία, μια εκστρατεία δυσφήμησης της Ελλάδας.

Ίσως χαρακτηριστικό αυτού του κλίματος που θέλει και το Βερολίνο να μαζέψει είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της Bild η οποία καλωσορίζει τον Τσίπρα στο Βερολίνο βεβαίως όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Αυτό εκφράζει τις δεύτερες σκέψεις και στο Βερολίνο ότι αυτή η επιθετική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα δεν βοηθάει ούτε τα γερμανικά συμφέροντα στην Ευρώπη, εκθέτει την Ευρώπη για μια αλαζονική και δυναστευτική πολιτική έναντι των υπολοίπων ιδίως των μικρότερων εταίρων.

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Εάν και οι δύο πλευρές τιμήσουν την υπογραφή που έχουν βάλει  στο  Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου τότε δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα είναι σαφής η αναφορά. Εάν αρχίσουν τις ερμηνείες και τις υπαναχωρήσεις τύπου Σόιμπλε τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

 

Ερωτηθείς αν η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν γνωρίζω την δοσολογία των θεμάτων στη συζήτηση πάντως όλα τα θέματα είναι πάνω στο τραπέζι. Δεν θέλουμε να υπάρχει μια αντίληψη συμψηφισμού βεβαίως ότι δηλαδή έναντι του προβλήματος του ελληνικού χρέους θα πρέπει να υπάρξει κάποια καλή κίνηση εκ μέρους της Γερμανίας για το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Δεν τα συμψηφίζουμε άλλο το ένα και άλλο το άλλο, συνεπώς το πως θα τεθούν για να μην υπάρξει εικόνα συμψηφισμού είναι ένα ζήτημα χειρισμού πολιτικού κατά τη συζήτηση, πάντως στο δημόσιο πεδίο υπάρχουν και όχι τυχαία. Για μας είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο, δεν πάμε δηλαδή να πάρουμε  συμψηφιστικά κάτι για το χρέος για να μας δώσουν κάτι από τις αποζημιώσεις.

 

Τι είδους μέτρα θα προτείνει η ελληνική πλευρά

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Η συμφωνία του Eurogroup  δεν μιλάει για υφεσιακά μέτρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να διατυπώσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα οδηγούν,  ποσοτικοποιημένη μεγέθη, θα οδηγούν σε κάποια χρήματα  που θα αντικαθιστούν μεταρρυθμίσεις και υφεσιακά μέτρα τα οποία είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

 

ΔΗΜ.:  Από την άλλη υπάρχει ένα κλίμα μεγάλης πίεσης, είδα την επιστολή  του κ.Τσίπρα στην κα Μέρκελ στις 15 /3 που λέει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου φτάνουν τα λεφτά μετά έχουμε πρόβλημα. Είναι δραματική στιγμή, είναι μια δύσκολη στιγμή  

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Είναι μια στιγμή καμπής διότι από την ευελιξία που θα δείξει και η ελληνική και η γερμανική πλευρά κρίνονται ορισμένα θέματα που αφορούν και την χώρα μας αλλά και την Ευρώπη. Πράγματι τα ταμειακά διαθέσιμα με κρατούν όλο το μήνα αυτό, υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης όπως έχουν δεσμευτεί και οι εταίροι με τις δανειακές συμβάσεις και για να μην πάμε μακρυά υπάρχει το θέμα της επιστροφής των φόρων  των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη που είχανε από τα ελληνικά δάνεια. Επίσης υπάρχει η πολιτική Ντράγκι, δεν είναι δυνατόν να σφίγγει τη θηλιά γύρω από την Ελλάδα η ΕΚΤ  

 

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε η  κυβέρνηση να σκεφτεί την παράταση του ΕΝΦΙΑ 

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ξεκινάει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων και από την επιτυχία αυτού του προγράμματος θα κριθούν πολλά ζητήματα.  Έχει μεγάλη σημασία να πετύχει το πρόγραμμα των 100 δόσεων. Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ είναι δέσμευση όχι απλώς προεκλογική αλλά και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται ο ΕΝΦΙΑ να μείνει, θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το ποσό που θα χαθεί γιατί θα χαθεί ένα ποσό από τον ΕΝΦΙΑ θα δούμε με τι ισοδύναμα μέτρα και από ποιες πηγές θα εξοικονομηθούν τα χρήματα αυτά αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί.

 

 

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με τον κ.Κατρούγκαλο

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Άκουσα τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος, μοιάζει με σκευωρία και μου κάνει εντύπωση πως το ΒΗΜΑ ξεκίνησε αυτή την υπόθεση, έμεινε έκθετο βεβαίως διότι  το δημοσίευμα το οποίο επαναλαμβάνω ότι είναι ανυπόστατο και συκοφαντικό το πήραν οι γερμανικές εφημερίδες για να αποδείξουν ότι “να, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί Έλληνες είναι όλοι διεφθαρμένοι. Βλέπετε και οι καινούργιοι έχουν έναν τύπο ο οποίος είναι λαδιάρης υπουργός”. Άρα αυτό το δημοσίευμα νομίζω ότι είναι ενταγμένο σε μια πολιτική στρατηγική που δεν αφορά το  εσωτερικό της χώρας μόνο ούτε βεβαίως προσωπικά τον κ. Κατρούγκαλο. Λυπάμαι αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα, κάποιοι στην Ελλάδα αρχίζουν και συντάσσονται ξανά με ξένα συμφέροντα.

Υπάρχει πολιτικο-επιχειρηματικό κέντρο, κάτι φοβούνται και αρχίζουν την επίθεση για να φοβηθούμε εμείς, δεν θα φοβηθούμε.  Η δέσμευση που έχουμε απέναντι στον Ελληνικό λαό να βάλουμε τάξη, νομιμότητα δηλαδή στο μεγάλο πάρτι, στη διαφθορά στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης ισχύει στο ακέραιο και θα υλοποιηθεί συντόμως.

Επίσης δεν βγαίνει από το μυαλό μου ότι μόλις προχθές  ψηφίσαμε στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και το άρθρο 21 με το οποίο μπαίνει χέρι στις τριγωνικές συναλλαγές, άλλο μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής που δεν αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βεβαίως αλλά αφορά τα μεγάλα συμφέροντα των πετρελαίων, του εμπορίου τροφίμων κλπ. και βλέπω ότι την επομένη αφού γίνει αυτή η ιστορία και αφού δεν  αποδίδει η προσπάθεια της ΝΔ να αποτρέψει την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου βγαίνει το ΒΗΜΑ και καρφώνει.  Επαναλαμβάνω το πολύ -πολύ να είναι αμφίστομος η μάχαιρα πάντως δεν πρόκειται να πέσουμε έτσι εμείς ως κυβέρνηση με συκοφαντικά δημοσιεύματα.

 

Ερωτηθείς πως  κρίνει το ζήτημα  του κ. Κατρούγκαλου

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Πρώτον δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας, δεύτερον υπάρχει το μεγάλο θέμα το οποίο δυστυχώς  εκρίθη με την υπόθεση του ασυμβιβάστου των βουλευτών και εκρίθη υπέρ της κατάργησης του ασυμβιβάστου και έχει να κάνει με τον πρότερο επαγγελματικό βίο των διαφόρων πετυχημένων μεγαλοδικηγόρων, μεγαλογιατρών κλπ τους συνοδεύει είναι η αλήθεια αυτή η επαγγελματική επιτυχία σκαι στην πολιτική τους δραστηριότητα αλλά αυτό δεν αφορά προσωπικά τον κ. Κατρούγκαλο αφορά τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος.   

 

ΔΗΜ: Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν τη μέρα που ορκίζεται κάποιος υπουργός το να αναλάβει μια υπόθεση η οποία είναι εναντίον του υπουργείου του στο οποίο αναλαμβάνει υπουργός δεν είναι ανορθόδοξο;  

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι ακριβώς την ίδια μέρα, δεν είναι ο ίδιος είναι το γραφείο του στο οποίο δεν συμμετέχει ...Συμφωνώ μαζί σας  δεν θέλω να κρύψω ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται για σκάνδαλο διαφθοράς. Είναι οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος και θα ήθελα να προσθέσω ότι ενώ για το θέμα του κ. Κατρούγκαλου δεν υφίσταται θέμα ούτε δεοντολογίας γιατί έχει παραιτηθεί από την άσκηση επαγγέλματος ο άνθρωπος, έχει κάνει αναστολή ασκήσεως επαγγέλματος από την στιγμή που εξελέγη ευρωβουλευτής και έχει φύγει και από την εταιρεία για τον κ.Βορίδη ως βουλευτής δεν πήγε ως συνήγορος κατατρεγμένων απολυμένων του δημοσίου αλλά πήγε συνήγορος μεγαλοκαταχραστών του Δημοσίου και αναφέρομαι στην υπόθεση της Energa Power, για τον κ. Βορίδη δεν υπήρχε θέμα; Όλοι το περάσαν έτσι δεν το κάνανε κύριο θέμα; Και λέω ειδικά για το ΒΗΜΑ όπου όπως ξέρετε δικαστικά εμπλέκεται ο κ. Ψυχάρης για το θέμα της   Energa Power. Να είμαστε λίγο σοβαροί σε ορισμένα πράγματα ...