Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή την  χθεσινή συνάντηση του κ.Τσίπρα με την κα Μέρκελ

Ν.ΦΙΛΗΣ: Όλα θα περιγράφονται στο εκτεταμένο κείμενο των θέσεων της ελληνικής πλευράς το οποίο θα τεθεί υπόψη και του Eurogroup και το οποίο με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης θα υλοποιηθεί. Συνεπώς δεν έχει νόημα να κάνουμε εμείς προγνωστικά, το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι μέτρα ύφεσης που σημαίνει ότι δεν θα είναι μέτρα επιβάρυνσης φορολογικής και περικοπής μισθών και συντάξεων.

ΔΗΜ: Δεν θα είναι μέτρα ύφεσης, φορολογικά όμως δεν μπορεί να μην είναι.

Ν.ΦΙΛΗΣ: Εάν τα φορολογικά είναι για περαιτέρω επιβάρυνση, υπερφορολόγηση των πολιτών  δεν θα είναι , αν είναι ισοδύναμα και που μειώνουν για κάποιες κατηγορίες κοινωνικές τη φορολογία θα είναι. Δηλαδή χρειάζεται και μια φορολογική δικαιοσύνη. Όταν χθες ο κ.Τσίπρας μίλησε ότι πλούσιοι τη σκαπουλάραν ενώ οι φτωχοί υπερφορολογήθηκαν στην κρίση μέσα και έκανε μάλιστα χρήση και μιας μελέτης ενός γερμανικού ινστιτούτου που δείχνει πόσο ταξικά ανάλγητα ήταν τα μέτρα του μνημονίου. 100 χιλιάδες εισόδημα, με βάση τα στοιχεία της ερευνάς, έχουν επιβάρυνση 13% ενώ τα εισοδήματα των 40 χιλιάδων  έχουν πολλαπλάσια  επιβάρυνση αυτό κάτι σημαίνει. Είναι προοδευτική η φορολόγηση, είναι δυνατόν οι 100 να πληρώνουν το ίδιο και με τον ίδιο συντελεστή με αυτόν που έχει 20. Το πρώτο που θέλουμε να εμφυσήσουμε στον κόσμο είναι μια εμπιστοσύνη για την οικονομία της χώρας.

Σε ότι αφορά την φορολόγηση των ακινήτων

Ν.ΦΙΛΗΣ: Ο ΕΝΦΙΑ φεύγει και θα αντικατασταθεί με έναν φόρο που δεν θα πιάνει όλους τους ανθρώπους όπως συμβαίνει σήμερα, τα δυάρια –τα τριάρια δηλαδή αλλά θα πιάνει αυτούς τους οποίους θα έχουν μια περιουσία ακίνητη, μεγάλη ακίνητη περιουσία όπως προσδιορίζεται από την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών. Το πότε θα γίνει και πως τι να σας πω  κάθε μέρα έχουμε εμπλοκές, προσπαθούμε. Θα πάρουμε δεν θα πάρουμε το δάνειο, θα ανέβει δεν θα ανέβει  του Ντράγκι το όριο …

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεδριάσει το Eurogroup την Παρασκευή

Ν.ΦΙΛΗΣ: Ναι μπορεί (να γίνει) έτσι κι αλλιώς σας λέω ότι εμείς προχωράμε ανεξαρτήτως των συζητήσεων στην Ευρώπη και στο να υπάρξει μια τάξη στο εσωτερικό και μια ικανότητα του κράτους να βγάλει σε πέρας τα έξοδά του. Η ιστορία των 100 ρυθμίσεων είναι πολύ σημαντικό θέμα και ήδη άρχισε να τρέχει  και επειδή συμφέρει τους πολίτες αλλά και επειδή  είναι και θέμα  πατριωτισμού η ενίσχυση των δημοσίων εσόδων όταν υπάρχει μια αντίληψη κοινωνικής δικαιοσύνης, πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση των πολιτών.

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του κ.Τσίπρα

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν πήγαμε εκεί για να επαναλάβουμε μια ρητορική συνήθη, πήγαμε να πούμε την ουσία της πολιτικής μας. Με μια γλώσσα μιλάμε εμείς, ο Τσιπρας δεν είπε άλλα έξω και άλλα μέσα. Η ρητορική εντάξει αλλιώς μιλάς στο σπίτι σου , αλλιώς στην Βουλή , αλλιώς στο δρόμο αυτός είναι σαφές είναι μες στις συμβάσεις της καθημερινότητας. Δεν πρέπει να δώσουμε εκεί σημασία , στην ουσία πρέπει να δώσουμε σημασία.

Για το θέμα των αποζημιώσεων

Ν.ΦΙΛΗΣ: Για πρώτη φορά δημοσίως από έλληνα πρωθυπουργό μπήκε το θέμα. Η κα Μέρκελ είπε δεν το κουβεντιάζουμε έχει κλείσει για μας, εμείς είπαμε ότι και να έχει κλείσει για σας υπάρχει το ηθικό από το οποίο παράγονται και άλλα ζητήματα δεν είναι στενά ηθικό. Δεν το συμψηφίζουμε εμείς με την υπόλοιπη συζήτηση. Ο κ. Τσίπρας είπε «δεν είναι για μας ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως μια υλική διεκδίκηση είναι ένα ηθικό πρωτίστως θέμα», δεν κλείνει κανένα θέμα, το ανοίγει.