Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, είπε:

Με αφορμή  την συνάντηση του κ,Τσίπρα με την κα Μέρκελ  

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η Γερμανία έχει θετική αποτίμηση, οι υπουργοί οικονομικών απεσύρθησαν, πολιτικοποιήθηκε στο μέγιστο βαθμό το ελληνικό ζήτημα και βέβαια τώρα είμαστε σε κάποιες εξελίξεις. Είναι αρνητική εξέλιξη ότι το 1,2 το ενέταξαν στην κατακράτηση των χρημάτων του ΤΧΣ, είναι εκβιασμός , είναι κακή εξέλιξη. Θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί με την ερμηνεία τη σωστή που θα δώσει η ελληνική πλευρά  υπό αυτή την έννοια είναι σε καλύτερη θέση το ελληνικό ζήτημα κυρίως διότι ο πρόεδρος μας επιτυχώς έθεσε ενώπιων της Μέρκελ και του κοινού της Ευρώπης θέματα ταμπού τα οποία οι προηγούμενες ηγεσίες δεν είχαν τολμήσει να ψελλίσουν όχι να θέσουν.  

Για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πιστεύω ότι στην πεντάωρη συνομιλία που έκανε ο πρωθυπουργός έθεσε αυτό το οποίο λέει συνέχεια ότι μέτρα για μισθούς, συντάξεις, περαιτέρω αποδόμηση των κοινωνικών υποδομών δεν θα παρθούν.

Είναι επιτυχία το ότι πέρα από το ότι έθεσε τα θέματα ταμπού, η κυβέρνηση διεκδίκησε και έλαβε το να απορριφθεί η αξιολόγηση και να κάνει αυτόαξιολόγηση όχι με μέτρα αλλά με μεταρρυθμίσεις που η ίδια θα αποφασίσει, η ίδια θα εισηγηθεί και επί του τελικού κειμένου η ίδια θα θέσει και την δική της θέση δηλαδή θα αποφασίσει μαζί με τους συνεταίρους στο Eurogroup. Υπό αυτή την έννοια είναι επιτυχία ότι διεκδίκησε και πήρε την ευελιξία προγράμματος, είναι επιτυχία το ότι απερρίφθη η Πέμπτη αξιολόγηση κατά τον τρόπο που απαιτούσαν και εξεβίαζαν οι δανειστές με τα 47 μέτρα  Χαρδούβελη, υπό αυτή την έννοια όλοι αναμένουμε σε τι μεταρρυθμίσεις θα καταλήξει η κυβέρνηση και τις οποίες θα συζητήσει με τους θεσμούς.

 

Ερωτηθείς αν επέρχεται ρήξη μετά και τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη «να μας στηρίξετε και μετά τη ρήξη»

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ το απεύχομαι, δεν το πιστεύω, δεν το θεωρώ πιθανό και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν είναι στην σκέψη της ηγεσίας μας. Αποκλείεται και πρέπει να αποκλείεται οποιαδήποτε εναλλακτική προσέγγιση στο ελληνικό ζήτημα έτσι που αναδείχθηκε κατά το σθένος την περηφάνια, την αξιοπρέπεια.

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούσε ο κ.Βαρουφάκης, ρήξη στο μυαλό του Τσίπρα δεν υπάρχει, ρήξη σε εμάς δεν υπάρχει υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι εδώ που έφτασε το ελληνικό ζήτημα και οι εταίροι, θέλω να πιστεύω ότι θα καταλάβουν, ότι και τη ρευστότητα πρέπει να δώσουν και σε μέτρα περαιτέρω εξαθλίωσης  της κοινωνίας δεν πρέπει να υπάρξουν και δεν πρέπει να επιμένουν σε αυτά υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι μια φράση πιθανότατα εννοούσε άλλο από αυτό που με ρωτάτε.

Δεν θέλω να ερμηνεύσω την αποστροφή του λόγου ένας ευφυής φίλος συνάδελφος και πολιτικός διότι μόνο θετικά συνέβαλλε στην ανάδειξη του ζητήματος στην συγκυρία που το ανέδειξε και υπο αυτή την έννοια θεωρώ ότι πρέπει να αποκλείουμε οποιαδήποτε ρηξιακή εξέλιξη με τους εταίρους.     

 

Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από  την υπόθεση Κατρούγκαλου

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ατελείς ισχυρισμοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν ούτε σε αποπομπή ούτε σε παραίτηση Θεωρώ ότι έχει πάρει δυσανάλογη έκταση ένταση και σφοδρότητα από την πραγματική τους ουσία. Εγώ, για παράδειγμα από το 2009 μέχρι σήμερα δεν έχω παραστεί και δεν έχω αναλάβει  εγώ και τα δύο συγγενικά μου πρόσωπα υποθέσεις υπό αυτή την έννοια είναι άλλη τακτική. 

Θεωρώ είναι τόσο σημαντικός, τόσο αδιάφθορος, τόσο έντιμος, τόσο σπουδαίος επιστήμονας ενδεχομένως κάποιες αφελείς του κινήσεις ατελείς είναι, δεν έχει ο άνθρωπος καμία ευθύνη για το ότι ήθελε αναλαμβάνοντας τον υπουργικό θώκο να έχει τελειώσει τυπικά με κάποιες προθεσμίες στο δικηγορικό σύλλογο. Πήρε μια δυσανάλογη σφοδρότητα και ένταση αναντίστοιχη με αυτές τις ατελείς, λανθασμένες κινήσεις που έχει κάνει.

Εγώ είπα τον στηρίζουμε και είπα και στον Τσίπρα από την πρώτη μέρα τι σπουδαίος άνθρωπος και πόσο σημαντικά θα συμβάλλει στην υλοποίηση της πολιτικής μας υπό αυτή την έννοια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση αυτό το οποίο από την πρώτη στιγμή είπα και παρεξηγήθηκα και από δικά μας στελέχη ότι πρέπει να τον στηρίξουμε γιατί έχει πάρει μια σφοδρότητα αναντίστοιχη αυτού που έχει πράξει  και αυτό που έχει πράξει ενδεχομένως να έχει την ατέλειά του και να έχει και το λάθος του.