Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για την δήλωση του κ.Σαμάρα ότι η κυβέρνηση συνυπέγραψε στην ουσία το μνημόνιο

Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Διότι αυτό που παρουσιάσαμε ήταν την τρίτη τροποποίηση της δανειακής σύμβασης την οποία η κυβέρνηση αρνείται να φέρει και για συζήτηση στην Βουλή και η οποία επιβεβαιώνει αυτή η επικαιροποίηση ότι ουσιαστικά συνδέεται με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής δηλαδή με το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα το 2012.

Δεν υπάρχει καμία διαφορά, το περιεχόμενο των επικαιροποιήσεων των συμβάσεων είναι ακριβώς το ίδιο και οι δυο επικαιροποιήσεις συνδέονται με την κύρια σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης της 15ης Μαρτίου 2012, διέπονται και οι δύο από το Αγγλικό δίκαιο.

Μιλαώ για την επικαιροποίηση που κάναμε τον Δεκέμβριο για δύο μήνες, η παράταση για δύο μήνες και η παράταση τώρα για τέσσερις μήνες  το περιεχόμενο τους συνεπώς είναι το ίδιο. Το μόνο διαφορετικό σημείο το οποίο έχουν προς το δυσμενέστερο είναι ότι επιστρέψαμε 11 περίπου δις από το ΤΧΣ στο  ευρωπαϊκό ΤΧΣ.

Άρα ο σκοπός της σημερινής παρέμβασης ήταν ο εξής να πούμε ότι η κυβέρνηση έχει αναλώσει  πολύτιμο χρόνο και διαπραγματευτικό κεφάλαιο σε ασκήσεις αλλά και μόνο επικοινωνιακής τακτικής και πολιτικής. Θέλει να δικαιολογήσει στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού στις παλινωδίες, τις ασυνέπειες, την αβελτηρία, την απουσία σχεδίου οφείλει όμως να καταθέσει την αλήθεια και αυτό γιατί η χώρα για να ξεπεράσει  τα όποια προβλήματα έχει ανάγκη από αλήθεια.

Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τα παίγνια με σύμβολα, συμβολισμούς και λέξεις, να αφήσει στην άκρη το περιττό άνοιγμα μετώπων με άλλα κράτη και ευρωπαϊκούς θεσμούς για λόγους και μόνο εσωτερικής κατανάλωσης, να σταματήσει τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις , να επιδείξει πλέον υπευθυνότητα, σύνεση και ρεαλισμό και να περάσει από την δημιουργική ασάφεια στην σαφήνεια της πραγματικότητας.

Με λίγα λόγια να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 20ης Φεβρουαρίου που η ίδια υπέγραψε.

 

Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ολοκληρωμένο κοστολογημένο πρόγραμμα προς τους εταίρους ώστε έστω ένα μικρό κομμάτι δόσης να έρθει στην Ελλάδα.  Σας θυμίζω δε ότι στην απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου η κυβέρνηση έχει συνυπογράψει ότι όλη η δόση θα έρθει με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τώρα τρέχουμε ως χώρα να σπάσουμε τη δόση σε υποδόσεις, να καλύψουμε ένα κομμάτι προαπαιτούμενων ώστε να έρθει μια μικρή ένεση ρευστότητας στην Ελλάδα όσο γίνεται  συντομότερα. Και αυτό είναι σωστό, αυτό  πρέπει να γίνει διότι η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο και μετά έχει κηρύξει μια μερική εσωτερική στάση πληρωμών που υπερβαίνει το 1 δις.

 

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα οδηγηθεί η χώρα στην υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου

 

Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ:  Οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι δεδομένες και πιεστικές, το δημοσιονομικό κενό όπως φαίνεται από όλα τα στοιχεία διευρύνεται, η προβλεπόμενη για φέτος ανάπτυξη συρρικνώνεται, αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν και δεν υπάρχει σχέδιο και η απόσταση από την επιστροφή στις αγορές μεγαλώνει. Όλα αυτά συνεπώς συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ακόμα και αν υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για την βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο πρόγραμμα, σε ένα νέο μνημόνιο που μπορεί να το ονομάσει κάπως διαφορετικά για παράδειγμα «νέα συμφωνία».

 

ΔΗΜ.: Αν γίνει αυτό ποια θα είναι η στάση της ΝΔ;

 

Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι στην περίπτωση αναζήτησης καλών λύσεων για την χώρα και τους πολίτες και θα είμαστε δημιουργικά σαφείς όπως πράττουμε και θα καταθέσουμε προτάσεις και σκέψεις. Η άρνηση σε όλα και η δημιουργική ασάφεια αποτέλεσε πρακτική άλλων. Αυτή τη στάση που με υπευθυνότητα τηρούμε από την πρώτη μέρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.