Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ” με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά σχετικά με το έγγραφο της 20ης Φεβρουαρίου 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Θα πρέπει να ψάξει κάποιος πάρα πολύ στην δανειακή σύμβαση και να μας πει ότι έχουμε υπογράψει την παράταση του μνημονίου. Ο κ. Βαρουφάκης έχει υπογράψει την επέκταση της δανειακής σύμβασης δηλαδή το μόνο πράγμα στην ουσία που αλλάζει στην δανειακή σύμβαση είναι η ημερομηνία λήξης της δανειακής σύμβασης που αντί να λήγει στις 28 Φεβρουαρίου λήγει τον Ιούνιο του 2015. 

ΔΗΜ: Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η επέκταση της δανειακής σύμβασης όπως συνέβη και με τη δίμηνη παράταση που πήρε εκείνη τον Δεκέμβριο, σημαίνει ουσιαστικά και επέκταση του μνημονίου, ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο το μνημόνιο με τη δανειακή σύμβαση.

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτό είναι το λάθος της ΝΔ γιατί αυτό σημαίνει ότι εδώ και ένα μήνα από τις 20 Φεβρουαρίου θα έπρεπε να είχαμε σταματήσει, θα έπρεπε να μην διαπραγματευόταν κανένας και να είχαμε μπει στην εφαρμογή του μνημονίου, αυτό δηλαδή που είχε ψηφίσει η ΝΔ και θα εφάρμοζε αν είχε βγει κυβέρνηση, χωρίς να έπρεπε να γινόταν όλο αυτό τον καιρό αυτή η σημαντική διαπραγμάτευση με τα σημαντικά κέρδη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Προσπαθούν με νομικές αναγνώσεις να δημιουργήσουν μια πολιτική σύγχυση και αυτό είναι το θεμελιώδες λάθος που κάνει και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Αυτή τη στιγμή μας λένε ότι έχουμε υπογράψει την επέκταση του μνημονίου επομένως θα πρέπει να εφαρμόσουμε μνημονιακά μέτρα. Έχετε δει εσείς να εφαρμόζεται  κάποιο μνημονιακό μέτρο; 

Αυτή τη θέση της ΝΔ στην ουσία την συμμερίζονταν και τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία είχαν έρθει στην Αθήνα και προσπαθούσαν την ουσία να κάνουν μια αξιολόγηση επί του μνημονιακού παρελθόντος της χώρας νομίζοντας δηλαδή ότι έχουμε παραμείνει στην περίοδο που κυβερνούσε ο κ. Σαμαράς. Μετά από την επταμερή συνάντηση και μετά την συνάντηση του κ.Τσίπρα με την κα Μερκελ αυτό που αποσαφηνίστηκε είναι ότι η ελληνική πλευρά θα καταθέσει το δικό της σχέδιο και πάνω σε αυτό το σχέδιο αγωνιζόμαστε αυτές τις μέρες έτσι ώστε να είναι ένα σχέδιο που θα δίνει πραγματικές ανάσες

 

Ερωτηθείς γιατί δεν έφεραν την συμφωνία στην Βουλή είτε προς ψήφιση είτε για συζήτηση

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο γιατί το μόνο πράγμα που αλλάζει στην ουσία είναι ο όρος αυτός οποίος λέει ότι αντί να λήγει 28/2 να λήγει τον Ιούνιο.

Ερωτηθείς αν φοβόντουσαν ότι δεν θα ψηφιζόταν από κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αντίθετα θα ψηφιζόταν από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Κάθε άλλο δεν υπάρχει τέτοιος φόβος αυτό είχε ξεκαθαριστεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν αντιρρήσεις αλλά δεν θα υπήρχε φόβος να υπάρχουν διαρροές σε μια τέτοια ψηφοφορία. Ενδεχομένως να μας έβγαζε και πιο δυνατούς μια τέτοια ψηφοφορία.  Το έχουμε κάνει σαφές ότι αυτή η σύμβαση, αυτή η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου θα έρθει στην Βουλή και ο πρωθυπουργός και η Ολομέλεια θα την παρουσιάσει.

Η ΝΔ μας λέει ότι εμείς στην ουσία εφαρμόζουμε το μνημόνιο, εγώ βλέπω μια πλήρη ταύτιση της ΝΔ σε μια περίοδο που έχει αποσαφηνιστεί ότι εμείς δεν εφαρμόζουμε τη μνημονιακή πολιτική και για να γίνει αυτή η αποσαφήνιση έπρεπε να γίνει η επταμερής, έπρεπε να στείλει ο κ.Τσίπρας την επιστολή, έπρεπε να γίνουν αυτές οι συναντήσεις σε διεθνές επίπεδο για να ξεκινήσουμε να συζητάμε πάνω σε μια ξεκάθαρη βάση. Βλέπω ότι την κρίσιμη στιγμή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το μνημονικό παρελθόν να προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για να προσπαθήσουν να πιέσουν τον κόσμο ότι επιστρέφουμε στο δικό τους μνημονιακό παρελθόν. Και εδώ πραγματικά είναι και το ερώτημα, είναι αυτό που θέλει η ΝΔ;  Δεν βλέπει ότι έχει αποσαφηνιστεί, δεν βλέπει ότι προχωράμε μπροστά , δεν βλέπει ότι μετά την επταμερή και μετά την σύγχυση που προκλήθηκε με τα τεχνικά κλιμάκια και την αποσαφήνιση από την απόφαση της επταμερούς ότι τα πράγματα προχωράνε, ότι μπαίνουμε σε ένα νέο δρόμο;

Ερωτηθείς γιατί δεν ανακοινώνουν την λίστα των μεταρρυθμίσεων

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά με βάση τη λαϊκή δέσμευση που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

ΔΗΜ.: Θα περιλαμβάνει υφεσικά μέτρα λιτότητας αυτή η λίστα;

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όχι το έχουμε πει ξεκάθαρα. Δεν μπορούμε να λάβουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία όχι επειδή έχουμε κάποιο πείσμα, κάποιο γινάτι απλά επειδή δεν υπάρχει κάποιος οικονομικός ορθολογισμός σε αυτό. Δηλαδή το να φορολογήσεις αυτή τη στιγμή επιπλέον τους πολίτες δεν θα σου δώσουν περισσότερα χρήματα, δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν στο να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, δεν θα μπορέσει να σε βοηθήσει να έχεις καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Άλλου τύπου μέτρα είναι αυτά που πρέπει να ληφθούν, άλλου τύπου μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την φορολογική διοίκηση, με την βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων, με το να μπορεί να επεκταθεί η φορολογική βάση. Σε τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις θα προβεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για την δήλωση της κας Βαλαβάνη για αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Είναι μια προσωπική άποψη της κας Βαλαβάνη. Είναι μια άποψη η οποία κατατέθηκε στον δημόσιο διάλογο για τα έσοδα και είναι μια θέση η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι και δεν εξετάζεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα προταθούν.  Από εκεί και πέρα δεν είναι κάποιας μορφής αποδοκιμασία στην κα Βαλαβάνη πόσο δε μάλλον όταν έχει επιτελέσει τόσο σημαντικό έργο με το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές η οποία ρύθμιση πηγαίνει εξαιρετικά καλά…

Ερωτηθείς για τον εσωτερικό δανεισμό που γίνεται

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Είναι γνωστό ότι υπάρχει μια στενότητα στην ρευστότητα. Αυτά τα προβλήματα στην ρευστότητα σε μεγάλο βαθμό έχουν ξεπεραστεί και μετά από αυτή την ρύθμιση που έγινε και όταν ολοκληρωθεί πλέον θα έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό. Δεύτερον οι όροι με τους οποίους γίνεται αυτός ο εσωτερικός δανεισμός είναι προνομιακοί για τους οργανισμούς αυτούς οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτόν. Τα πράγματα θα πάνε καλά γιατί σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα ρευστότητας…

Ερωτηθείς ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή είναι έτοιμη, στην ουσία βάζονται κάποιες τελικές πινελιές.  Μέχρι την Δευτέρα το αργότερο , αυτό είναι και το περιθώριο που έχει δοθεί μέσες άκρες και από το Euro Working Group και από το Eurogroup θα έχει δώσει στην ουσία τη λίστα αυτή με τις μεταρρυθμίσεις. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του Euro Working  Group  και του Eurogroup  το πότε θα συνεδριάσουν, νομίζω  άμεσα θα συνεδριάσουν, πάνω στην λίστα αυτή των μεταρρυθμίσεων για να δοθεί το πράσινο φως για την έγκριση της δόσης. Από εκεί και πέρα το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου δεν υπάρχει πρόβλημα, κανονικότατα θα πληρωθούν όλες οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης και προς τους πιστωτές και προς το εσωτερικό.

ΔΗΜ.: Για τον μήνα Μάρτιο είμαστε καλυμμένοι, είμαστε καλυμμένοι και για τον Απρίλιο;  

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Είμαστε καλυμμένοι, έχει επεκταθεί η ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου δεν υπάρχει τέτοια ανησυχία αυτή τη στιγμή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Για την παρέλαση και για τα συνθήματα που ακούστηκαν

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Θέλω στο όνομα της κυβέρνησης να καταδικάσω τέτοιου τύπου  συνθήματα τα οποία είναι προκλητικά όχι για την γείτονα χώρα στην οποία απευθύνονται αλλά είναι προσβλητικά και για την Ελλάδα και για την δημοκρατία στην χώρα μας.  Τέτοιου τύπου συνθήματα δεν χωράνε σε παρελάσεις, δεν είναι αυτό το πνεύμα των παρελάσεων. Ευελπιστώ ότι θα γίνουν και οι απαραίτητες κινήσεις έτσι ώστε αποδοθούν ευθύνες και να μην επαναληφτούν τέτοιου είδους συνθήματα στο μέλλον. Το δυσάρεστο είναι ότι δεν είναι ένα περιστασιακό σύμπτωμα το έχουμε δει και σε άλλες παρελάσεις, είναι αυτή η παράδοση, αυτή η πρακτική από συγκεκριμένα Σώματα η οποία πρέπει να εκλείψει. Πρέπει να είμαστε αυστηρότατοι σε τέτοιου είδους πρακτικές.

Για την υπόθεση Κατρούγκαλου

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:  Ο κ. Κατρούγκαλος έχει κάνει δικαιολογημένα πολλές δηλώσεις με τις οποίες έχει δώσει απαντήσεις σε επίπεδο πολιτικό, ηθικό και ποινικό . Δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα από την πλευρά της κυβέρνησης για τον κ. Κατρούγκαλο. Οι απαντήσεις που έχει δώσει είναι πειστικές.