Ο βουλευτής της,  κος Νίκος Δένδιας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για την ρευστότητα στην αγορά

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Προφανώς ορισμένοι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η αγορά έχει στεγνώσει πραγματικά, η κατάσταση είναι χειρότερη με την ημέρα και αυτό δεν το λέω ως στέλεχος της ΝΔ , το λέω ως άνθρωπος που ζει στην αγορά. Έτσι όπως πάμε θα αυξήσουμε και άλλο την ανεργία, θα δημιουργήσουμε και άλλα προβλήματα. Νομίζω ότι χρειάζεται  να ξαναγυρίσουμε στην σοβαρότητα και σε μια προσπάθεια καλής διαχείρισης μιας δύσκολης κατάστασης.   

Η κατάσταση της ρευστότητας της αγορά είναι κακή, η  αγορά έχει στεγνώσει, έχουν στεγνώσει οι τράπεζες και αν  η κυβέρνηση δεν λύσει γρήγορα τα θέματα με την ΕΕ πάμε προς ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Δεν εύχομαι αυτά τα οποία λέω, εύχομαι να συμβεί ακριβώς το ανάποδο και να πάνε όλα καλά όμως ειλικρινά τρέμω.

Η κατάσταση είναι άσχημη και αν δεν το καταλαβαίνει η κυβέρνηση αυτό είναι ένα επιπλέον δευτερογενές πρόβλημα γιατί τότε σημαίνει ότι δεν έχει καν δυνατότητα χαρτογράφησης της πραγματικότητας.

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση διεξάγει μια διαπραγμάτευση κατά τον τρόπο που κρίνει, στο βαθμό που επιδιώκει εθνικούς σκοπούς είμαστε όλοι μαζί της να τη στηρίξουμε δεν μπορεί όμως να τη διεξάγει με ένα τρόπο που σε ένα βαθμό στερείται σοβαρότητας.

Για παράδειγμα η συμπεριφορά του υπ. Οικονομικών, είναι δυνατόν ο υπουργός Οικονομικών στα σοβαρά να μιλάει περί ρήξης όπως και αν το εννοεί; Τι μήνυμα μεταφέρει στην αγορά; Είναι δυνατόν αυτός ο κατάλογος μέτρων ο οποίος έχει συμφωνηθεί πάνω από ένα μήνα  με τους ευρωπαίους να μην έχει υποβληθεί ακόμη με μια τέτοια σοβαρότητα που να επιτρέψει να ανοίξουν οι οικονομικές ροές, οι ροές ρευστότητας προς τη χώρα.

Δεν φοβάμαι τις κακές προθέσεις, φοβάμαι πολύ περισσότερο την έλλειψη σοβαρότητας. Τους υπουργούς που διαγκωνίζονται στην επίτευξη δημοσιότητας και όχι στην επίτευξη οικονομικών στόχων. Αυτό τρέμω.       

Το πώς διεξάγεται η ιστορία διακυβέρνησης αυτής της χώρας υπό αυτές τις συνθήκες, ακραίες συνθήκες στα θέματα της οικονομίας… απορώ ειλικρινά.

 

Για την παράταση της δανειακής σύμβασης

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο πρόεδρος της ΝΔ πολύ σωστά έκανε και ανέλυσε αυτό που η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί ότι υπάρχει ένα νέο μνημόνιο το οποίο για κάποιο λόγο που η κυβέρνηση ξέρει, αρνείται να το φέρει στην Βουλή. Εγώ έχω καταθέσει και σχετική ερώτηση με την οποία αποδεικνύω ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομική δυνατότητα να μην το φέρει στην Βουλή . Είναι άκυρο αν δεν το φέρει στην Βουλή, αυτή είναι νομική ερμηνεία γιατί δυστυχώς αυτό είναι ένα νομικό κείμενο.

Η κυβέρνηση δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση να μην το φέρει στην Βουλή  κάνει νομικό λάθος και το κάνει επί τούτου. Φοβάται την κοινοβουλευτική της Ομάδα, την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.   

 

Για την ΝΔ

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ έχω πει την γνώμη μου για το τι συνέβη , πως βρεθήκαμε εδώ που βρεθήκαμε και γιατί θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι αλλιώς. Δεν θεωρούσαμε και δεν θεωρώ ότι ήταν αυτονόητο ότι θα χάναμε αυτές τις εκλογές, δεν θεωρούσα και δεν θεωρώ ότι ένα κόμμα όταν ασκεί περιοριστική πολιτική κατ’ ανάγκη χάνει τις εκλογές.

Πρότεινα όπως αι άλλοι συνάδελφοι την σύγκλιση συνεδρίου, δεν έγινε δεκτή η πρότασή μου . Εγώ δεν πρόκειται να μετατραπώ σε περιφερόμενο γυρολόγο ο οποίος να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια.

Είπα την άποψή μου από εκεί και πέρα ο καθένας έχει το δικό του μερίδιο της ευθύνης για το πώς πάμε και που πάμε . 

 

Ερωτηθείς αν έχει επικοινωνήσει μαζί του ο κ. Σαμαράς από την Πολιτική Επιτροπή μέχρι σήμερα

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι.

 

ΔΗΜ.: Αυτό δεν είναι ενδεικτικό για το που πάει αυτό το κόμμα; Δηλαδή όταν υπάρχουν δέκα στελέχη πρώτης γραμμής και δεν μιλάνε με τον πρόεδρο …

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι εγώ θεωρούμε στέλεχος πρώτης γραμμής, μπορεί να θεωρούμε δεύτερης, τρίτης ή και πέμπτης γραμμής.

Το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι της Β Αθηνών μου έδωσαν τους σταυρούς που μου έδωσαν δεν υποχρεώνει τον πρόεδρο του κόμματος να με παίρνει τηλέφωνο. Είναι στην απόλυτη του ευχέρεια να με παίρνει ή να μην με παίρνει.