Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για τη δόση προς το ΔΝΤ

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Ας δούμε πως θα καταλήξει σήμερα το Brussels group έτσι ώστε να βγουν τα οποία αποτελέσματα βγουν και από εκεί και πέρα αν δούμε ότι δεν καταλήγουμε σε ένα αποτέλεσμα μπορούμε να συζητήσουμε ότι θέλετε. Αυτό το ποιο συνηθίζουμε και λέμε «τόσο χρονικό διάστημα» και απαντώντας σε ένα τεράστιο σύνολο υποθετικών σεναρίων όπου απαντώ βέβαια με έναν άλλο τρόπο θεωρώντας ότι κάποια τέτοια υποθετικά σενάρια δεν είναι σκόπιμο να τα συζητάμε σε χρόνους που δεν πρέπει , εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει εμάς είναι να μπορούμε να πληρώσουμε στους χρόνους που πρέπει όλες τις υποχρεώσεις μας.

Αυτή είναι η θέση μας και αυτό είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τα θέματα της ρευστότητας δεν είναι μόνο το Γενικό Λογιστήριο του κράτους το οποίο ενδιαφέρεται έτσι ώστε να βρει ρευστότητα, είναι ένα σωρό φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ρευστότητα και από εκεί και πέρα ως αιχμή του δόρατος είναι η διαπραγματευτική ομάδα η οποία αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται αυτό το θέμα.

Δεν είναι πρώτη φορά η χώρα που βρίσκεται σε αυτό το σημείο, στο παρελθόν το 2012 εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια που άγγιξαν το όριο των  18 δις ενώ εμείς είμαστε ακόμα στα 15 δις. Σας δίνω διάφορα γεγονότα τα οποία δείχνουν ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις υπάρχουν διέξοδοι έτσι ώστε να υπάρχει ρευστότητα που χρειαζόμαστε. Σαφώς πρέπει να βρεθεί μια λύση για αυτό ας αφήσουμε τα υποθετικά σενάρια και να τα συζητήσουμε ότι γίνουν πραγματικά και ας δούμε τώρα τα πραγματικά γεγονότα.

 

ΔΗΜ: Πάντως αν μέχρι το τέλος Απριλίου δεν βρεθεί λύση προφανώς η ρευστότητα πια στραγγίζει, δεν έχει το ελληνικό κράτος τέλος Απριλίου  

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Θα υπάρχει ένα έντονο πρόβλημα ρευστότητας.

 

Για την διαπραγμάτευση στο Brussels group και για τη φημολογία ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε τα κείμενα των προτάσεων

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Αυτό είναι εκνευριστικό γιατί ξέρω τη δουλειά που έγινε και ξέρω και που συμμετέχουμε και τι έχω προτείνει κιόλας. Αυτό είναι εκνευριστικό και δεν ξέρω τι εξυπηρετεί και βέβαια ανώνυμη είναι η πηγή. Όταν τρέχει μια διαπραγμάτευση έχει και κάποιες τεχνικές και οι τεχνικές είναι ότι το κάθε μέρος προσπαθεί να στριμώξει το άλλο μέρος, το δυνατό περισσότερο έτσι ώστε να έχει το πάνω χέρι στην διαπραγμάτευση.

Όταν εγώ ξέρω ότι έχω 20 σελίδες μπροστά μου οι οποίες δείχνουν αυτό στοιχίζει τόσο, το άλλο τόσο κοκ  και από αυτά θα βγάλουμε έως και 5,5 δις … δόθηκαν δεκάδες νούμερα από παντού.

Δόθηκαν αναλυτικά το όριο από πόσο μέχρι πόσο θα έχουμε για κάθε δράση που προτείνουμε. Δεν μπορώ να καταλάβω από πού βγαίνει αυτή η θέση, άντε να την δικαιολογούσα ένα μήνα πριν  τότε εν μέρει ίσχυε αλλά τώρα είναι αδικαιολόγητή αυτή η θέση και βέβαια η ανωνυμία εμένα με προβληματίζει. Τα έχουμε δώσει σε εκνευριστικό βαθμό ποσοτικοποιημένα  

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα έχουν όφελος 5 δις

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Από 3,6 έως 5 δις.

 

Ερωτηθείς αν θα διατηρηθεί κάποιας μορφή ΕΝΦΙΑ και το 2015

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Θα το δούμε διότι οι διαπραγματευτές πήγαν επάνω με μια θέση που λέει ότι θα υπάρχουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Τώρα βέβαια τρέχει μια διαπραγμάτευση από ότι άκουσα και εγώ μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν αλλάξει κάποια στοιχεία. Μένει ένα σενάριο το οποίο συζητείται ενδεχομένως για το ποιο μέρος του ΕΝΦΙΑ μπορεί να παραμείνει.

 

Για το ασφαλιστικό

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ:  Από τις τέσσερις κόκκινες γραμμές που τέθηκαν η μόνη που έμεινε υπό διαπραγμάτευση είναι αυτή που αναφέρεται στα εργασιακά, όλα τα υπόλοιπα έχουμε την αίσθηση ότι έχουν γίνει κατανοητά και δεν εμμένει πλέον το  Brussels group τόσο για τις συντάξεις όσο  για τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων όπως τα αντιλαμβανόταν και όσο για το ΦΠΑ για τις σωρευτικές αυξήσεις του ΦΠΑ σε ξενοδοχεία,  σε φάρμακα σε τρόφιμα κλπ  αυτά πρέπει να έχουν καταλαγιάσει σύμφωνα με αυτά τα οποία βλέπουμε.

Στο ασφαλιστικό έως χθες εκείνο που καταλάβαμε είναι ότι τελικά δέχτηκαν τις απόψεις μας δηλαδή από τα τέσσερα αιχμηρά σημεία αυτά τρία φαίνεται ότι καταλήξαμε, το τέταρτο είναι υπό συζήτηση.