Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, κος Γιάννης Μανιάτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή δηλώσεις του κ. Καμμένου για  την ενεργειακή συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ του Αιγαίου

Γ.ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Έλλειψη σοβαρότητας και ταυτόχρονα  τρικυμία εν κρανίω  είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που μπορεί να αποδώσει κανείς σε αυτά που ακούσαμε από τις ΗΠΑ  δια στόματος υπουργού Εθνικής Άμυνας. Δεν υπάρχει συνεκμετάλλευση όταν δύο κράτη δεν συνορεύουν άρα δεν έχει νόημα η συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ  ή οποιοδήποτε άλλο κράτος με το οποίο δεν συνορεύουμε. Δεύτερη παρατήρηση, τα ζητήματα των υδρογοναθράκων είναι ζητήματα που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας κανενός κράτους. Έχουν σχέση με τον πρωθυπουργός της χώρας, με τον υπουργό Ενέργειας και τον υπουργό Εξωτερικών και ασφαλώς και με τη Βουλή η οποία κυρώνει τις αντίστοιχες συμβάσεις. Πόθεν ορμώμενος ο αναρμόδιος κ. Καμμένος διαπραγματεύεται για λογαριασμό της χώρας τα πετρέλαια στο Αιγαίο; Και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να τοποθετηθεί απευθείας ο πρωθυπουργός. Υπάρχει και ένα τρίτο σχόλιο που σχετίζεται με βασικά ζητήματα διαφάνειας και τρόπου λειτουργίας της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου,  αυτά τα ζητήματα ποτέ δεν λύνονται με συμφωνίες ανάμεσα σε κυβερνήσεις  σε καμία χώρα. Υπάρχει ένας κανονισμός της ΕΕ που προβλέπει διεθνείς διαγωνισμούς, προβλέπει την αντίστοιχη εκμετάλλευση να την παίρνει η αντίστοιχη εταιρεία η οποία προσφέρει τα περισσότερα στο κάθε κράτος μέσα από διαγωνισμούς διαφανείς και βεβαίως δεν προλέγει ποτέ κανένας τι ποσοστό θα εκχωρήσει στον συνεταίρο.

Όλα αυτά συνιστούν ένα μεγάλο ζήτημα που σχετίζεται με την σοβαρότητα της χώρας και επηρεάζει και τον σε εξέλιξη μεγάλο διαγωνισμό που έχουμε για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο.

 

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι έγινε η συγκεκριμένη πρόταση από τον κ. Καμμένο

 

Γ.ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πρόκειται για μια ακόμη έλλειψη σοβαρότητας και μια προχειρότητα  όπως αντιμετωπίζονται πάρα πολλά πράγματα έτσι δυστυχώς αντιμετωπίζεται και αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.  Δεν θέλω να σκεφτώ ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο νομίζω ότι απλώς είναι η ελαφρότητα του κ. Καμμένου να καεί όλα τα χαρτιά της χώρας.