Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Γιάννης Βρούτσης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την διαπραγμάτευση και την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό

Γ.ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη στιγμή και θέση ως χώρα. Πάνω από τη χώρα υπάρχει το φάντασμα της χρεοκοπίας, δυστυχώς τα οικονομικά μεγέθη και δεδομένα συνεχώς η εικόνα που παρουσιάζουν είναι δυσμενέστερη και όλα αυτά δημιουργούν κάτι πολύ αρνητικό. Βλέπουμε τον πρωθυπουργός σήμερα τελείως ξαφνικά, καλοδεχούμενο είναι, να θέλει να ενημερώσει τη Βουλή δεν ξέρω σε ποιο επίπεδο και σε ποιο βάθος για υποτιθέμενα μέτρα ή για την διαπραγμάτευση η οποία συντελείται αυτή τη στιγμή.

Οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχει πουθενά συμφωνία και υπάρχουν κείμενα ιδεών. Μακάρι να μην είναι έτσι, εμείς ως ΝΔ έχουμε την αξιακή μας θέση ότι θέλουμε να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, να φύγει το πέπλο της αγωνίας, η αβεβαιότητα από την οικονομία και να καταβάλλονται κανονικά μισθοί και συντάξεις πλέον όμως είναι στα χέρια της κυβέρνησης που δεν τα έχει καταφέρει όπως αποδεικνύεται δύο μήνες μετά καθόλου καλά. 

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι στο τέλος του Απριλίου η κυβέρνηση δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις 

Γ.ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όχι τέλος του Απριλίου το επόμενο διάστημα όμως εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση της χώρας και πάμε σε πιστωτικό γεγονός οι εξελίξεις δεν μπορούν να προσδιοριστούν από κανέναν.

Μακάρι να μην είναι έτσι, κανείς δεν το θέλει. Να σας θυμίσω ότι επί ημερών μας  αγωνία για την καταβολή των συντάξεων δεν υπήρξε ποτέ. Αυτή τη στιγμή είναι πλήρης συσκότιση, δεν ξέρουμε.

 

Ερωτηθείς πότε προσδιορίζει ότι θα υπάρξει πρόβλημα για μισθούς και συντάξεις

Γ.ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Η χώρα έχει να καταβάλει σημαντικές υποχρεώσεις προς το εξωτερικό, την ίδια στιγμή, δυστυχώς, οι καταθέσεις  έπεσαν κάτω από το κρίσιμο όριο των 140 δις και αυτό δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός ήταν αποτέλεσμα των δηλώσεων των υπουργών Οικονομικών κ.Τσακαλώτου –Βαρουφάκη, του κ.Λαφαζάνη περί ρήξης και τα υπόλοιπα. Όλα αυτά οδηγούν στην καταστροφή.

Ερωτηθείς αν επιμένει η ΝΔ στην θέση της ότι οι επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να περιοριστούν

Γ.ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Το θέμα των επικουρικών συντάξεων και η ρήτρα αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, διαφάνειας και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ήταν μια μεταρρύθμιση σημαντική, θετική για το ασφαλιστικό σύστημα. Διασφάλιζε ότι κανείς δεν θα ξαναπληρώσει πλέον για το επικουρικό του άλλου και διασφαλίζει ότι και οι επόμενες γενιές θα πάρουν επικουρική σύνταξη και Εφάπαξ. Οποιαδήποτε άλλη άποψη θα πρέπει να συνοδευτεί με νομοθέτηση στην Βουλή που δεν έχει γίνει και με το να βρεθούν και 510 εκατομμύρια για το επικουρικό και 436 εκατομμύρια για το εφάπαξ.

Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση της ρήτρας  μηδενικού ελλείμματος

Γ.ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Αν η κυβέρνηση καταργήσει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα καταργήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση που στηρίζει το ασφαλιστικό, τις κύριες συντάξεις και το επικουρικό για τις επόμενες γενιές ταυτόχρονα όμως θα πρέπει στην οικονομοτεχνική μελέτη να πει και 510 εκατομμύρια που θα βρεθούν για την συμπλήρωση της κατάργησης της ρήτρας. Πρέπει πάση θυσία η κυβέρνηση να άρει την αβεβαιότητα της χώρας, να υπάρξει μια επωφελής συμφωνία με τους εταίρους μας και η χώρα να μπει πάλι σε κανονικό ρυθμό. Εκεί θα βάλουμε τα δυνάμεις μας ως ΝΔ.