Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα είναι αν θα πέσει στην μνημονιοπαγίδα ο Τσίπρας αυτό είναι το άγχος του Σόιμπλε. Η μάχη τους είναι να γίνει με μνημονιακή μετάλλαξη και να εφαρμοστεί από Αριστερά στην Ευρώπη κλπ σε αυτό ανθίσταται ο Τσίπρας, τον στηρίζουμε. Δεν υπάρχει άλλη άποψη μες το κόμμα διότι και οι δύο κυρίαρχες τάσεις μετέχουν και έχουν αναδεχθεί όλες τις ευθύνες για ότι έχει γίνει μέχρι τώρα.

 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ρήξης που αναφέρουν βασικά στελέχη της κυβέρνησης

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ενδεχόμενο ρήξης δεν υπάρχει και πρέπει να αποκλείεται απερίφραστα από όλους μας διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν αναδεχθεί την υποχρέωση και ρήξη να υπάρχει, ακόμη και έξοδος από το ευρώ το χρέος θα είναι χρέος και θα αποπληρωθεί. Είναι αφέλεια και επικίνδυνο να το υποστηρίζουμε λόγω των κειμένων που έχουν οι δανειστές.

 

ΔΗΜ.: Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο εσωτερικής σας ρήξης ;

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία ρήξη διότι όλα τα κυρίαρχα ρεύματα είναι μέσα στην κυβέρνηση και είναι συνυπεύθυνα όλων των πολιτικών του διμήνου που πέρασε. Όλοι στηρίζουμε Τσίπρα και τις επιλογές της κυβέρνησης συνεπώς αν υπάρχει μια φραστική διαφοροποίηση ή άγνοια των νομικών δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές και δεν γνωρίζουν σε τι έχουμε δεσμευτεί ως χώρα τότε αυτό δεν είναι διαφοροποίηση και ρήξη εντός του εσωτερικού αφού όλοι μας στηρίζουμε τις επιλογές της κυβέρνησης μέχρι τώρα.

Είναι αφέλεια και επικίνδυνο σε αυτή την κρίσιμη φάση που βρίσκεται η διαπραγμάτευση να βγαίνουν στελέχη είτε από περιφράσεις είτε από ασύνδετες αναφορές να κάνουν χρήση αυτής της λέξης και του ενδεχόμενου σε αυτή την συγκυρία.

 

Για την διαπραγμάτευση

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιτρέπουν ούτε έντιμο συμβιβασμό που θέλει ο Τσίπρας, αξιοπρεπή, εθνωφελή θέλουν ταπείνωση ενδεχομένως. Όταν επαναφέρουν το 90% μείωση των επικουρικών που ήταν επιλογή του δεύτερου μνημονίου και ούτε το ψέλλισε ο Χαρδούβελης στο mail  του, όταν επιμένουν στην ρήτρα εσωτερικής υποτίμησης και περαιτέρω καταβύθιση μισθών και συντάξεων άρα είναι επαναφορά των ακραίων μνημονιακών δεδομένων.

 

Για το φόρο λίπους και το ΦΠΑ

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο φόρος λίπους απέτυχε στην Δανία.  Αλυσίδες μικρών μπακάλικων, μικρομεσαίων έκλεισαν, ένας επιπρόσθετος ειδικός φόρος που θα πλήξει κυρίως ευρεία λαϊκή κατανάλωση; Άρα και το ΦΠΑ είτε με τις εξαιρετικές εκδοχές επιλογής πολυτελών νήσων είτε γενίκευσης μπορεί να συζητηθεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε; Τώρα που κάπου πήρε ανάσα ο τουρισμός; Μπορείς τώρα να επιβάλλεις αυτού του είδους τους παραλογισμούς για το ΦΠΑ; Άλλο η αδυναμία να μην εισπράττεται και άλλο να το γενικεύσεις μέχρι και στα μωρά. Κατά τη δική μου λογική ο ΦΠΑ είναι έξω από τη συζήτηση, βλέποντας την φοροδοτική ικανότητα φίλων μου, συγγενών μου, ψηφοφόρων μου δεν μπορούν

 

Για την φορολογία εισοδήματος

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η κεντρική μας δέσμευση ήταν 12 χιλιάδες αφορολόγητο, εγώ είμαι φειδωλός στο να το συνδέω με εισοδηματικά ή αλλά οικονομικά κριτήρια. Βάζεις το 12 και από εκεί και πέρα προοδευτικά πιάνοντας τη μεγάλη ακίνητη, κινητή, ρευστή περιουσία. Εννοώ τα μεγάλα εισοδήματα.

 

Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορείς να μην έχει μια κοινωνικότερη προσέγγιση στα ηλικιακά όρια κάποιων ευαίσθητων κατηγοριών.  Σε κάθε περίπτωση τα 67αρια, τα 69αρια και τα 71που λένε κάποιοι νόμοι μετά το 2021 δεν θα τα επιτρέψουμε. Είναι ζούγκλα αυτό, είναι συνταξιοδοτική γενοκτονία.

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το διακύβευμα σήμερα είναι η μάχη των δανειστών να φορτώσουν στον Τσίπρα μνημόνιο και η μάχη του Τσίπρα να μην εφαρμόσει πολιτικές που απέτυχαν . Το στοίχημα είναι εκεί, δεν κρύβω ότι με τρομάζει η μέχρι χθες σθεναρή άρνηση των δανειστών να συζητήσουν το πυρηνικό ζήτημα του μνημονίου, το πυρηνικό ζήτημα του προγράμματός τους που είναι «κύριοι εφαρμόστε ότι θέλετε , έχετε την ευελιξία αλλά θα έχετε ισοδύναμα». Αυτά θέλει να πλήξει ο Τσίπρας , αυτή  είναι η μάχη τον στηρίζουμε δεν ξέρουμε τι θα πετύχει.

 

Για τη ρευστότητα της χώρας

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα  πρόεδρος θα πει αποκαλυπτικά πράγματα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και θα δώσει και διέξοδο και στο θέμα της ρευστότητας.