Η βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή, έχουμε  να παλέψουμε αφενός  ιδεοληψίες και κολλήματα  της μιας μεριάς και ενδεχομένως ιδεοληψίες και κολλήματα και της άλλης μεριάς. Επί της ουσίας όμως υπάρχει ένας αριθμός ο οποίος είναι περίπου τα 3 δις, 3 δις έσοδα χρειάζεται το ελληνικό κράτος για να μπορέσει να κλείσει την μαύρη τρύπα την οποία έχει. Από εκεί και πέρα είναι θέμα λογαριασμού απ’ ότι αντιλαμβάνομαι με τις λίγες πληροφορίες που έχω οι δανειστές βγάζουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν ξεπερνάνε το 1 δις. 

Το ερώτημα είναι αν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση μπορούν να φέρουν 3 δις ή όχι. Εκεί λοιπόν οι δανειστές λένε ότι αυτά τα οποία προτείνεις δεν ξεπερνούν το 1 δις άρα μας λείπουν 2 δις.

Στο κόψιμο είμαστε όλοι καλοί, χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους αναμφισβήτητα, αυτό είναι πάγια θέση μου και από εκεί και πέρα πρέπει να περικόψουμε δαπάνες.  Από πού θα τις περικόψουμε τις δαπάνες; Οι δαπάνες κατά τη γνώμη μου πρέπει να φτάσουν  τουλάχιστον να καλύψουν το 1 δις που λέμε ότι θέλουμε να κόψουμε από τον ΕΝΦΙΑ αν θέλουμε να βάλουμε μπροστά την οικονομία. Εδώ χρειάζεται η κυβέρνηση να προτείνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα και δεν μας παίρνει πλέον το επικοινωνιακό κομμάτι. Εγώ προετοιμάζομαι σήμερα το βράδυ για μια Βουλή στην οποία θα ακούσω τρομακτική ρητορική…     

 

Ερωτηθείσα ποια εκτιμά ότι είναι τα χρονικά όρια για την ρευστότητα της χώρας

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σήμερα έχουμε απόλυτη οικονομική ασφυξία, τα όρια είναι το Πάσχα. Εδώ καλείται η κυβέρνηση να βρει μια λύση αν δεν θέλει οι έλληνες να περάσουν μαύρο Πάσχα και να μην έχουν προοπτική.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια άρνηση παραδοχής της πραγματικότητας,  το καταλαβαίνω και το σέβομαι αλλά πλην όμως δεν αποτελεί  λύση η άρνηση παραδοχής της πραγματικότητας.

 

Ερωτηθείσα για την ρητορική της ρήξης από ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με θύμωσε πάρα πολύ αυτή η λέξη και μπορεί να έχουν την δυνατότητα ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσακαλώτος να δημιουργήσουν τη ρήξη και να έχουν ενδεχομένως έναν άλλο δρόμο επιλέξει αλλά εντολή για ρήξη από τον λαό δεν έχουν. Δεν έχουν τέτοιου είδους δικαίωμα και δεν έχουν τέτοιου είδους εντολή.

 

Για την αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στην  Βουλή

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμένα με ανησυχεί η απόφαση του κ.Τσίπρα να μιλήσει σήμερα, αυτό το οποίο φοβάμαι είναι ότι οι τόνοι οι οποίοι θα χρησιμοποιήσει σήμερα θέλει να τους χρησιμοποιήσει για να στείλει μήνυμα προς τα έξω και αυτό ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο επιβαρυντικό σε μια διαπραγμάτευση η οποία έχει ήδη τα προβλήματά της.

Άποψη μου είναι ότι οι ευρωπαίοι θέλουν να βοηθήσουν και έχουν λόγους που θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα απλώς δεν μπορούν να ξεπεράσουν ορισμένες γραμμές.  Πρέπει να κρατηθεί κάποιο μέτρο  και θα ήθελα να κάνω μια έκκληση σήμερα να μην επιτρέψουμε κομματικούς και επικοινωνιακούς τόνους αλλά να μιλήσουν οι αρχηγοί επί της ουσίας και σε ότι μας αφορά να ενθαρρύνουμε τον κ.Τσίπρα να κλείσει την διαπραγμάτευση.   

 

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ και αν πιστεύει ότι η επάνοδος του κ. Καραμανλή θα έδινε επιπλέον δυνατότητες στην ΝΔ

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό το σενάριο το έχει κλείσει ο ίδιος ο κ. Καραμανλής άρα δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε.  Αν ο κ. Καραμανλής ήθελε να επιστρέψει στην ηγεσία της ΝΔ νομίζω ότι ήταν θέμα ελαχίστου χρόνου να το κάνει.

Το θέμα είναι να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η ΝΔ χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, ότι η ΝΔ χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης, ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο δημοκρατική λειτουργία και αξιοκρατία και συλλογικότητα και κυρίως χρειαζόμαστε να καταθέσουμε στον ελληνικό λαό με θάρρος και ειλικρίνεια και την αυτοκριτική μας, που κάναμε λάθη και από την άλλη μεριά το πρόγραμμα και την στόχευση για μια διαφορετική Ελλάδα. Αυτά πρέπει να τα κάνουμε…