Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή

Ν.ΦΙΛΗΣ: Υπήρχε από την πλευρά του πρωθυπουργού ο οποίος έλαβε την πρωτοβουλία για την συζήτηση υπήρχε μια συγκεκριμένη πρόταση να εκφραστεί από το σύνολο της Βουλής η εθνική συναίνεση σε μα κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης γύρω από αυτά που δεν πρέπει να γίνουν.

Τι δεν πρέπει να γίνει πρώτον να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις συνεπώς να μην δεσμευτούμε όπως το έχει πει η κυβέρνηση ότι θα ακολουθήσουμε το mail του κ. Χαρδούβελη. Δεύτερον, να μην υπάρχει στραπατσάρισμα των εργασιακών σχέσεων αλλά αντιθέτως να υπάρξει ανόρθωση μέσω της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τρίτον να μην υπάρχει αύξηση του ΦΠΑ σε είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης και τέταρτον οι αποκρατικοποιήσεις να μην έχουν τον χαρακτήρα του ξεπουλήματος αλλά συμπράξεις με την διατήρηση της κυριότητας των έργων από το ελληνικό δημόσιο. 

Αυτά τα τέσσερα ζητήματα είναι πολύ ουσιαστικά για να δώσουν και  μια άλλη αναπτυξιακή διάσταση τον Ιούνιο στην συμφωνία  που επιδιώκουμε, την προσπάθεια της Ελλάδος σήμερα.

Αντ’ αυτού είδαμε ότι ο κ. Σαμαράς κατέφυγε σε μια παρελθοντολογία επιδιώκοντας να ξαναζεστάνει το γνωστό «δίλημμα ή στα βράχια ή κωλοτούμπα» βεβαίως άρκεσε η αναφορά τριών αριθμών για να τελειώνει αυτή η συζήτηση από τον κ.Τσίπρα γιατί  το μνημόνιο είναι πολύ βαρύ το ξέρει ο κόσμος.

 

Ερωτηθείς αν θα ήταν καλύτερο να γινόταν μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών παρά η συζήτηση στην Βουλή

Ν.ΦΙΛΗΣ: Εσείς από την χθεσινή συζήτηση καταλάβατε ότι ήταν ώριμοι οι πολιτικοί για να κάνουν μια τέτοια συζήτηση; Πιστεύετε ότι σε διαβουλεύσεις κλειστές πιστεύετε ότι θα ήταν πιο ουσιαστική η συζήτηση; Όταν ζητήθηκε από τον κ. Θεοδωράκη ή από τον κ. Βενιζέλο που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό σε προηγούμενη φάση ενημέρωση την είχαν. Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε να αποδεχτεί έστω και συμβολικά την ιδέα ότι αλλάζει η κυβέρνης, η δεν πήγε να παραδώσει το Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς αισθανόταν χθες στενάχωρα στην  Βουλή και αν έφυγε μετά από προτροπή του κ. Μειμαράκη και άλλων βουλευτών ήταν και μια διέξοδος λυτρώσεως για αυτόν. Δεν μπορούσε να καταλάβει ότι δεν είναι πια πρωθυπουργός και ότι δεν υπάρχει και σενάριο αριστερής παρένθεσης.

 

ΔΗΜ.: Ο κ. Σαμαράς είπε  ότι η συζήτηση έγινε για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ θέλω ένα σχόλιο για αυτό και θέλω να ρωτήσω επειδή ο πρωθυπουργός χθες είπε για πρώτη φορά για έναν έντιμο συμβιβασμό

Ν.ΦΙΛΗΣ: Όχι για πρώτη φορά το έχει ξαναπεί απλώς τώρα είμαστε κοντά από ότι φαίνεται και αυτό είναι που δημιουργεί την περαιτέρω έλλειψη ψυχραιμίας της αντιπολίτευσης. Περιμένανε να υπάρχει κρίση, να μην πάρει λεφτά ο κόσμος, τα ταμεία να αδειάσουν και αυτό δεν υπάρχει.

ΔΗΜ.: Κατά τη γνώμη σας θα υπάρξει ζήτημα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;    

Ν.ΦΙΛΗΣ: Με βάση τη συμφωνία που θα συνυπογράψουμε δεν θα υπάρξει θέμα εννοώ συγκροτημένα αν τώρα κάποιοι περιφερειακά και οριακά θέσουν ζήτημα δεν το ξέρω αυτό.  Αν κάποιοι έχουν δεδομένες απόψεις και δεν είναι μέσα στο πνεύμα της διαπραγμάτευσης επίσης δεν ξέρω τι θα κάνουν αλλά συγκροτημένα είμαστε μια γροθιά  διότι είναι μια ευθύνη εθνική και λαϊκή. Δεν απευθυνόμαστε σε μικρά ακροατήρια, απευθυνόμαστε στο σύνολο του ελληνικού λαού πρωτίστως δε στα θύματα του μνημονίου.

ΔΗΜ.: Αν κάποιος διαφωνήσει;

Ν.ΦΙΛΗΣ: Αν είναι θέμα συνειδήσεως είναι προφανές ότι η διαφωνία θα πάει μέχρι τέλους, αν είναι θέμα επιμέρους δεν θα πάει μέχρι τέλους. …Όταν συλλογικά αποφασίζουμε κάτι ως κόμμα όποιος έχει θέμα συνειδήσεως είναι λογικό να θέλει και να φύγει, να παραιτηθεί εννοώ αλλά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην πράξη.

Για το θέμα των αδειών των καναλιών

Ν.ΦΙΛΗΣ: Χθες ο κ. Σαμαράς προκλήθηκε από τον κ. Πρωθυπουργό για το  θέμα των αδειών στα κανάλια και μετά από συνεχή ερωτήματα που απεύθυνε ο πρωθυπουργός απάντησε κάτι συγκαταβατικά «ε, ναι , καλά. Ναι βέβαια»  και όταν ανέβηκε πάνω και θέλησε να καταγγείλει την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τα συμφέροντα βρήκε να μιλήσει γα τον Φωτόπουλο της ΔΕΗ. Δηλαδή πλήρης διαστροφή της πραγματικότητας βέβαια ο κ. Σαμαράς έχει ένα πρόβλημα με την διαπλοκή δεν την λέει τη λέξη εύκολα. Γιατί θυμάστε την περιπέτεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη πως έπεσε, από ποιον έπεσε και με την σύμπραξη ποιων συμφερόντων έπεσε. Και πως κυβέρνησε ο κ. Σαμαράς επί δυόμιση χρόνια με τις πλάτες ποιων; Όχι του ελληνικού λαού αλλά των πιστωτών και με τα εγχώρια παπαγαλάκια.