Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κα Όλγα Γεροβασίλη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει αύριο συμφωνία με τους εταίρους και γιατί δεν συζητήθηκε λεπτομερώς χθες στην Βουλή

 

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε συμφωνία ωστόσο ξέρετε ότι η λίστα των μέτρων η οποία κατέθεσε η κυβέρνηση προς τους εταίρους είναι σαφώς δημοσιοποιημένη. Θα ήταν ατόπημα να είναι επισήμως δημοσιοποιημένη την ώρα που εξελίσσεται μια διαπραγμάτευση ωστόσο πολλά από αυτά είναι γνωστά και εν πάση περιπτώσει αυτό το οποίο έγινε εχθές είναι ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πορεύεται με τις ίδιες αρχές με τις οποίες κατέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και επιμένει σε αυτές τις κόκκινες γραμμές που και εχθές κατέστησε σαφείς.  

 

Για την αύξηση του ΦΠΑ

 

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το όποιο έγινε σαφές ως πρόθεση και το οποίο είναι και στην λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι το μεγάλο θέμα που ήταν η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ παρά αυτός καθ’ εαυτός ο φόρος. Είναι βέβαιο ότι περιλαμβάνεται στην λίστα η αύξηση της είσπραξής του ΦΠΑ, οι τρόποι για την αύξηση της είσπραξης. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε με τα εργαλεία που ήδη έχουμε πως θα μπορέσουμε να εισπράξουμε. Δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ.

 

Για τον ΕΝΦΙΑ

 

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είχαμε μιλήσει και από τις εκλογές ακόμη ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί από το 2015 και από το καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο και θα αντικατασταθεί από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ξέρετε ότι φορολογικά νομοσχέδια ψηφίζονται το προηγούμενο έτος για να ισχύσουν το επόμενο, στο μέσον του επομένου έτους είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξεις κάτι σε αυτό.  Εμείς θα αλλάξουμε το νόμο φέτος αυτό σημαίνει ότι θα ισχύει από του χρόνου.

 

Για τα μέτρα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους

 

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν διαπραγματευόμαστε όλα όσα περιλαμβανόταν  στο κομμάτι της αξιολόγησης με το mail Χαρδούβελη και όλα τα υφεσιακά και μέτρα λιτότητας.

 

Ερωτηθείσα γιατί δεν έφεραν  την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στην Βουλή

 

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Αυτή η  συμφωνία είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο από τότε και επομένως είναι γνωστή της πάση. Δεν απαιτείται η ψηφοφορία της στην Βουλή δεν το απαίτησαν ούτε οι δανειστές, είναι απορίας άξιο γιατί απαιτούν την ψήφιση η Αντιπολίτευση.

Στην Βουλή θα γίνει η συζήτηση όπως έχει ανακοινωθεί και από τον πρωθυπουργό χωρίς να χρειαστεί ψήφιση. Τώρα έχουμε μια απλή παράταση της δανειακής σύμβασης επομένως δεν χρειάζεται ψηφοφορία, τον Ιούνιο όταν θα έχουμε καινούργια συμφωνία αυτή η συμφωνία θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο και θα ψηφιστεί.  

 

Με αφορμή την χθεσινή συζήτηση

 

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η εικόνα η χθεσινή ήταν μια εικόνα ενός  πραγματικού διαλόγου και πολύ διευρυμένου μάλιστα και παρόλο που σύσσωμη η αντιπολίτευση και άλλα κέντρα προσπαθούν  να αποδομήσουν την πρόεδρο της Βουλής ότι ακολουθεί πάρα πολύ  το θεσμικό, ότι είναι τυπική χθες παραβεί τον κανονισμό και άνοιξε την κουβέντα να πάλι ήταν απέναντι στην πρόεδρο και προσπάθησαν να την αποδομήσουν.

 

ΔΗΜ: Υπάρχει κάποιος λόγος που προσπαθούν να αποδομήσουν την κα Κωνσταντοπούλου

 

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως είναι οργανωμένο συγκροτημένο σχέδιο που λέγεται αποδομώ πρόσωπα προκειμένου να αποδομήσω πολιτικές και να πλήξω ευθέως το συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είναι το ηθικό πλεονέκτημα.