Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, κος Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή την χθεσινή διαδικασία της Ολομέλειας της Βουλής

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Από την πλευρά της κοινοβουλευτικής πρακτικής και των διαδικασιών ήταν μάλλον  ιδιαιτέρως θλιβερό και απογοητευτικό θέαμα.  

Ερωτηθείσα αν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής η ομιλία υπουργών 

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Το άρθρο βάσει του οποίου έγινε η σύγκλιση της Ολομέλειας δεν περιλαμβάνει παρεμβάσεις υπουργών υπάρχει βέβαια στο ίδιο άρθρο αν θυμάμαι καλά  μια διάταξη προς το τέλος που αναφέρεται στην δυνατότητα να πάρουν το λόγο υπουργοί αλλά νομίζω ότι δεν έχει σχέση με αυτή καθ’ εαυτή τη διαδικασία για την οποία συνεκλήθη η Βουλή. Εν πάση περιπτώσει δεν είναι τόσο αυτό όσο η ανάγκη που υπάρχει συνεχώς για υπαινιγμούς, για κόντρες, για αντιπαραθέσεις χωρίς νόημα πράγμα το οποίο δεν βοηθάει καθόλου στο να γίνει μια σοβαρή συζήτηση στην Βουλή. Και νομίζω ότι εδώ έχει την δική της ευθύνη η Πρόεδρος διότι έχει μια ιδιορρυθμία στον τρόπο με τον οποίο διευθύνει τις διαδικασίες και νομίζω ότι υπάρχουν ζητήματα που προκύπτουν.

Ερωτηθείς αν θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Όχι το ΠΟΤΑΜΙ δεν το έχει απασχολήσει τέτοια σκέψη και νομίζω ότι είναι και μια πολύ προχωρημένη ενέργεια που θα πρέπει να έχουμε μια αυτοσυγκράτηση όλοι παρά τα προβλήματα που εμφανίζονται και παρά την ιδιόμορφη αντιμετώπιση των διαδικασιών που έχει συνήθως η κα Πρόεδρος. Το θέμα της μομφής είναι μια πολύ προχωρημένη κοινοβουλευτική επιλογή και δεν ξέρω αν θα βοηθήσει.

Ερωτηθείς αν φοβάται το ενδεχόμενο ρήξης της κυβέρνησης με τους εταίρους

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Εγώ δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να σκέφτεται πολιτικά και να πράττει πολιτικά μέσα από φόβους γιατί δεν μπορείς  να είσαι αποδοτικός αν φοβάσαι. Όμως πρέπει να σας πω ότι είμαι από αυτούς που ανησυχούν. Μπορεί να μην φοβάμαι με την έννοια του πανικού αλλά ανησυχώ ότι τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά.

Επιβεβαιώνεται μια σκέψη που είχαμε προεκλογικά, επιβεβαιώνεται και μετεκλογικά και σέρνεται καθημερινά στο τραπέζι των εξελίξεων η άποψη που είχαμε ότι η κυβέρνηση δεν είχε και δεν έχει σχέδιο.  Δηλαδή βαδίζει στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων διαμορφώνοντας σχέδιο ανά δύο –τρεις μέρες και αυτό δεν μπορεί να οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα και ασφαλείς κατευθύνσεις.

Αν θέλουμε να έχουμε μια χαλάρωση της ασφυκτικής θηλιάς στην ρευστότητα πρέπει και εμείς να συγκεκριμενοποιήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε . Δηλαδή αν επιμένουμε να θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση από την δική μας την πλευρά είναι η κατάθεση τίτλων χωρίς να ακολουθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις και κοστολογημένα πράγματα προφανώς δεν μπορούμε να απαιτούμε και γρήγορη αλλαγή της πολιτικής των δανειστών.

 

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Θα επιθυμούσα να έβλεπα να κατατίθεται ένα σχέδιο από πλευράς της χώρα μας και ας μην ήτανε καλό, ας είχε ελλείψεις, θα το διορθώναμε. Αυτό που μας διαλύει και εμένα και άλλους είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο.