Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  κος Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να απευθύνεται στην Ρωσία προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των σχέσεων με διάφορες χώρες  στην περίπτωση της Ρωσίας κινείται στην λογική μιας πολυδιάστατης ενεργητικής πολιτικής. Η σχέση μας με τη Ρωσία ή με οποιαδήποτε χώρα εκτός ΕΕ διέπεται από κανόνες και δεν είναι σε καμιά περίπτωση ανταγωνιστική ή εναλλακτική των σχέσεων μας με την ευρωζώνη. Εμείς ανήκουμε στην ΕΕ, είμαστε ισότιμο μέλος, συνιδιοκτήτης δηλαδή στην ΕΕ και στην ευρωζώνη έτσι λειτουργούμε αλλά αυτό δεν αποκλείει  τη δυνατότητα να έχουμε αμοιβαία επωφελείς σχέσεις και με άλλες χώρες εκτός ευρωζώνης πράγμα το οποίο κάνουν και άλλες χώρες της ΕΕ.  Εμείς θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα που έχει η χώρα μας εντός της ευρωζώνης και ας το καταλάβουν οι διάφοροι «καλοθελητέ|ς του εσωτερικού κυρίως που λένε διάφορα στο αυτί των παραγόντων των δανειστών κατασυκοφαντώντας τη χώρα και προσφέροντας πολύ κακή υπηρεσία στα εθνικά συμφέροντα. Η σχέση μας λοιπόν με την Ρωσία ή με την Κίνα ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι μια σχέση ισότιμη, όχι εναλλακτική και ανταγωνιστική με την σχέση μας με την Ευρώπη.

Δεν αναζητούμε δάνεια από την Ρωσία λάθος είναι. Η συμφωνία είναι για επέκταση του ρωσικού αγωγού αερίου στην Ελλάδα, είναι για να μπορέσει η Ελλάδα να παίξει έναν ενεργητικό ρόλο και επομένως η συμφωνία και το αποτέλεσμα της επίσκεψης του κ.Λαφαζάνη στη Μόσχα είχε αυτό το χαρακτηριστικό και αυτό το στόχο. Δηλαδή η Ελλάδα να μπει δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

 

ΔΗΜ: Άρα αποκλείετε το ενδεχόμενο να απευθυνθούμε ως χώρα στους Ρώσους για βοήθεια

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Εννοείται αυτό και σας επαναλαμβάνω ότι όσοι τα λένε όλα αυτά στο αυτί προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στα εθνικά συμφέροντα και στην εθνική προσπάθεια.

Για την δήλωση του κ. Καμμένου για τη συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ των υδρογοναθράκων στο Αιγαίο

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Εγώ δεν θα το έλεγα αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι ο κ. Καμμένος είπε  συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι μια προσωπική μου γνώμη στα πλαίσια του διαλόγου δεν είναι κυβερνητική θέση. 

Για τις απόψεις του κ. Μηλιού για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Ξέρετε την γραμμή της κυβερνήσεως, διάφοροι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια γνώμη για κάποια θέματα θα τους ταπώσουμε; Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε λογοκρισία, εμείς έχουμε πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια με έναν πλουραλισμό απόψεων και  με τη δυνατότητα κάποιος να πει την προσωπική του γνώμη.

Με αφορμή την δήλωσή του ότι πολιτικοί παράγοντες και οικονομικοί κύκλοι θέλουν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Δεν έχετε δει από την επομένη της 25ης τη μια από τις δύο γραμμές μέσα στην ΝΔ ποια είναι; Η γραμμή της αριστερής παρενθέσεως. Δεν είναι προφανές  ότι αυτό γίνεται από το ένα τμήμα της ΝΔ και κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις γίνεται από την επομένη των εκλογών; Δεν έχουμε ακούσει όλοι τα περί αριστερής παρενθέσεως  που ήταν ή είναι η κύρια στρατηγική της ομάδα Σαμαρά μέσα στην ΝΔ. Κεντρικά στελέχη, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι δεν έχουν πει ότι πρέπει να πέσει τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ή αυτό δεν είναι σε σχέση και σε διασύνδεση με κάποια αντίστοιχα οικονομικά συμφέροντα τα οποία βλέπουν να κινδυνεύει η ασυδοσία τους όλα αυτά τα χρόνια από τις μετρημένες αλλά σταθερές και συγκεκριμένες ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς υπάρχει ένα τέτοιο τμήμα το οποίο θα ήθελε είτε να υποταχτούμε είτε να τελειώνουμε με αυτούς  του ΣΥΡΙΖΑ όσο γίνεται γρηγορότερα. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει στο πολιτικό επίπεδο  η ομάδα Σαμαρά υπηρετεί αυτή τη γραμμή.

ΔΗΜ.: Των συμφερόντων;

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ:  Των συμφερόντων ή μήπως εξαφανιστήκαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που όλα αυτά τα χρόνια απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, φοροδιαφυγές και κάνουν το κουμάντο εν πολλοίς και στο πολιτικό σύστημα! Βλέπουν ότι κινδυνεύει η ασύδοτη λειτουργία τους και φυσικά δεν τρελαίνονται με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ… και από την πλευρά τους τους καταλαβαίνω κιόλας. 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Αν νομίζει η αντιπολίτευση ότι πρέπει να γίνουν εκλογές ας βάλει θέμα εκλογών όμως δεν βάζει ζήτημα εκλογών, βάζει ζήτημα του να φέρουμε εμπόδια σε μια εθνική προσπάθεια. Μερικές φορές βλέπω ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για μια κυβερνητική πολιτική και ένα σχέδιο της κυβέρνησης είναι πιο έντονες από ότι του εξωτερικού παράγοντα.