Ο υπουργός Παιδείας, κος Αριστείδης Μπαλτάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την κατάληψη του κτηρίου του πανεπιστημίου

 

Α.ΜΠΑΛΤΑΣ: Το φαινόμενο είναι καινούργιο γιατί είναι κάποιες ομάδες με κάποια αιτήματα αλλά είναι τα αιτήματα τα οποία περίπου όλα έχουν ήδη ικανοποιηθεί με το νέο νομοσχέδιο που κατατίθεται οπότε καταλήψεις δημοσίων κτηρίων όπως το πανεπιστήμιο ή στόχευση ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος, το ραδιοσταθμό Κόκκινο, γραφεία βουλευτών κλπ είναι σαν να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στέλνει τα ΜΑΤ.

Είναι σαν μια ομάδα η οποία θέλει οπωσδήποτε να συγκρουστεί με ΜΑΤ , θέλει τα ΜΑΤ στο κέντρο της πόλης.  

 

Ερωτηθείς που βρίσκεται η ενέργεια των πρυτανικών αρχών για την συνδρομή της Αστυνομίας

 

Α.ΜΠΑΛΤΑΣ: Που ακριβώς βρίσκεται η ενέργεια αυτή δεν γνωρίζω, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Οι πρυτανικές αρχές κατά τη γνώμη μου έπραξαν αυτά που έπρεπε να κάνουν, η κυβέρνηση σκέφτεται γενικότερα πολιτικά το όλο ζήτημα  και βρίσκεται εντός ενός καινούργιου φαινομένου το οποίο βεβαίως οφείλει να αντιμετωπίσει.

Η στάνταρ αντιμετώπιση του είδους στέλνουμε τα ΜΑΤ δεν είναι ίσως η ενδεδειγμένη δεν είναι ούτε βέβαια πρέπον να παραμένει κλειστό το πανεπιστήμιο, εκεί βρισκόμαστε. Οι αρμόδιοι που έχουν και την ευθύνη την πολιτική για το όλο ζήτημα θα πράξουν αυτά που οφείλουν να πράξουν.

 

Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει στην συγκεκριμένη κατάσταση

 

Α.ΜΠΑΛΤΑΣ: Από την εμπειρία μου στο Πολυτεχνείο αντιμετωπίζαμε συχνά φαινόμενα καταλήψεων η μόνιμη στάση μας τότε ήταν η προσπάθεια να τελειώσει η κατάληψη κατά το δυνατόν σύντομα, κατά το δυνατόν αναίμακτα χωρίς να προκληθούν περισσότερα επεισόδια. Έχουμε εμπειρία αρκετή τέτοιων συζητήσεων και εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις έχουμε και την εμπειρία ότι τις περισσότερες τουλάχιστον φορές έτσι έληξαν αναίμακτα και χωρίς περαιτέρω προβλήματα τα πράγματα. 

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο επαναφοράς του προηγούμενου νόμου  για το πανεπιστημιακό άσυλο

 

Α.ΜΠΑΛΤΑΣ: Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι μια μεγάλη συζήτηση γιατί πρέπει αφενός μεν να υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο αφετέρου να διασφαλιστεί καλύτερα η περιφρούρησή του. Να συλλέξουμε όλες τις εμπειρίες του παρελθόντος επί του θέματος το οποίο είναι αρκετά σύνθετο πρόβλημα και πρέπει να το μελετήσουμε  διεξοδικά.

 

ΔΗΜ: Οπότε σκέφτεστε τροποποίηση του σημερινού καθεστώτος

 

Α.ΜΠΑΛΤΑΣ: Καταρχήν ναι. Έχουμε γυρίσει σελίδα, πρέπει να το δούμε με άλλο μάτι σε μια νέα προοπτική που πιστεύω ότι σύντομα τέτοια φαινόμενα θα κοπάσουν και θα δείξει το πρόσωπο της καλύτερα η κυβέρνηση. Σκεπτόμαστε την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου που πιστεύω ότι σε νέες συνθήκες που θα αρχίζουν να ωριμάζουν σιγά-σιγά θα είναι σχετικά ευκολότερη από ότι ήταν παλιότερα.