Η οικονομολόγος και πρώην μέλος του ΔΝΤ, κα Μιράντα Ξαφά, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή την συνάντηση Βαρουφάκη –Λαγκάρντ

Μ.ΞΑΦΑ: Υποθέτω ότι συζήτησαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να μπορεί και το Ταμείο να εκταμίευση τη δόση του μαζί με τους ευρωπαίους γιατί ένα θέμα είναι αν φτάνουν τα χρήματα χωρίς IMS  και ένα άλλο θέμα είναι αν οι ευρωπαίοι θα πάνε εύκολα στα κοινοβούλιά τους να ζητήσουν την επόμενη δόση για την Ελλάδα τη στιγμή που το Ταμείο δεν εκταμιεύει.  Οπότε υποθέτω ότι ζήτησε  κάποια πιο ελαστική ερμηνεία των όρων για να κλείσει η αξιολόγηση γιατί σας θυμίζω ότι η αξιολόγηση περιλαμβάνει και τα εργασιακά τα οποία είναι κόκκινο πανί για αυτή την κυβέρνηση αλλά είναι και κόκκινη γραμμή για το Ταμείο.

Μ.ΞΑΦΑ: Με βάση τον υπολογισμό που είχε κάνει η Τρόικα πέρυσι το Φθινόπωρο έρχονται να προστεθούν τώρα και τουλάχιστον 2 δις που προέρχονται από το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Όσο καθυστερούν να ληφθούν μέτρα τόσο μεγαλώνει το κενό αυτό επομένως οι χρηματοδοτικές ανάγκες μας αυξάνονται από το ποσό του δημοσιονομικού κενού.

Για τις αλλαγές που δεν έχει υλοποιήσει η Ελλάδα

Μ.ΞΑΦΑ: Είναι οι ομαδικές απολύσεις, είναι ο τρόπος που λαμβάνεται η απόφαση για απεργία. Πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τα κόμματα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όσο είναι μια μικρή μειοψηφία αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις τόσο αυτός ο ομφάλιος λώρος υπάρχει. Εάν ζητηθεί να λαμβάνονται οι αποφάσεις για απεργία από το σύνολο των εργαζομένων σε μυστική ψηφοφορία τότε κόβεται αυτός ο ομφάλιος λώρος και αυτό είναι το ζητούμενο.

Κόκκινη γραμμή για τους δανειστές είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να τις περάσει από την Βουλή μπορεί να έχουμε και πολιτικές εξελίξεις.

Ερωτηθείσα αν μπορεί να γίνει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

Μ.ΞΑΦΑ:   Αυτό δεν ξέρω αν θα το αποδεχτούν οι Γερμανοί και άλλοι λαοί στην Ευρώπη που θεωρούν απαραίτητη την παρουσία του Ταμείου διότι προσδίδει αξιοπιστία και τεχνογνωσία.