Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Η αλήθεια να λέγεται ” και στο δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν θα μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να πληρώνει έγκαιρα τους δανειστές

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν υπάρξουν διευκολύνσεις εκ μέρους των δανειστών και όταν λέω διευκολύνσεις δεν εννοώ ένα τρίτο πακέτο «διάσωσης» θα μπορούσε όμως να υπάρξει η επαναφορά των 10,9 δις του ΤΧΣ ούτος ώστε με αυτά να πληρωθούν οι επόμενες δόσεις του ΔΝΤ, θα μπορούσε να αυξηθεί το όριο εκδόσεως των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, θα έπρεπε να καταβληθεί το υπόλοιπο της προηγούμενης δανειακής σύμβασης. Εάν με όλα αυτά μπορούσαμε να καλύψουμε ένα ποσό γύρω στα 25 δις και επέρχονταν φυσικά συμφωνία για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας έχω την εντύπωση ότι τα υπόλοιπα που χρειαζόμαστε υπό προϋποθέσεις μπορούμε πιστεύω να τα δανειστούμε από τις αγορές. Αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στην τετραετία είναι βασικά τα δάνεια του ΔΝΤ και τα «ακούρευμα» ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στο διάστημα αυτό, τα υπόλοιπα κατά βάση είναι οι διακρατικές πιστώσεις του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας που είναι πιο μακροπρόθεσμες. Για να επιληφθεί σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να υπάρξει κούρεμα ασφαλώς αλλά για την τετραετία αυτή εάν οι δανειστές δείχναν καλή διάθεση και δημιουργούνταν μια διαφορετική ψυχολογία ενδεχομένως θα μπορούσε να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις λήξεις.

Με αφορμή τη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την κα Λαγκάρντ

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες των συνομιλιών μεταξύ της κας Λαγκάρντ και του υπ. Οικονομικών εκείνο που ξέρω είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αυτή και η Βουλή αυτή δεν έχουν λαϊκή εντολή για συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας σε καμία περίπτωση. Όταν είπα ότι η κυβέρνηση έχει εντολή να φέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα εννοώ καλύτερο με το mail  Χαρδούβελη, όχι σε σχέση με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι μια καλή συμφωνία εάν τηρηθεί από πλευράς δανειστών οδηγεί τη χώρα σε ξέφωτο. 

 

Ερωτηθείς αν θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει νέα λαϊκή εντολή στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στις απαιτήσεις τους

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Δεν έχουμε λαϊκή εντολή ούτε για να εφαρμόσουμε μνημονιακές πολιτικές, για να μεταμορφωθούμε σε Γ. Παπανδρέου, ούτε για να οδηγηθούμε και σε κάθετη ρήξη για  να μεταμορφωθούμε σε Κουτσούμπα διότι αν ο λαός ήθελε το ένα ή το άλλο θα ψήφιζε το original δεν θα ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ.

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης πλέον με βάση το πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου δεν είναι οι απαιτήσεις της Τρόικας για την Πέμπτη αξιολόγηση, δεν είναι το mail Χαρδούβελη είναι ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων που υποβάλει η κυβέρνηση. Και αυτός ο κατάλογος έτσι όπως υποβλήθηκε είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις δηλαδή ουσιαστικά επικεντρώνεται στο βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που είναι η περιστολή της φοροδιαφυγής. Αυτό θα ήταν η βασική διαρθρωτική μεταρρύθμιση, αυτό είναι που δεν έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και αυτό είναι που πρέπει να γίνει. Από εκεί και πέρα οι δανειστές πρέπει και αυτοί να τιμήσουν την υπογραφή τους στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και να μην προσπαθούν να το αλλοιώσουν επανερχόμενοι σε ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν κλείσει προ πολλού.  

Ερωτηθείς αν ισχύει το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι ζητούν από τον πρωθυπουργό να διώξει την Αριστερή πλατφόρμα και τον κ. Καμμένο από την κυβέρνηση και να συμπράξει με το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Δεν έχω εισπράξει τέτοιο κλίμα, όχι ότι δεν υπάρχουν σχετικές δηλώσεις κάποιων αλλά αυτό υποκρύπτει ότι δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών άρα να το αλλάξουμε διότι αν γινόταν μια συγκυβέρνηση με μνημονιακες δυνάμεις και γράφουν οι  Financial Times  το ΠΑΣΟΚ τότε γιατί να μην πάρουμε και την ΝΔ ! Άρα να καταλήξουμε στην πολιτική της προηγούμενης μνημονιακής συγκυβέρνησης αυτό υπονοούν μα αυτό ακριβώς είναι αυτό που αρνήθηκε ο ελληνικός λαός. Αυτό υποδηλώνει μα βαθιά αντιδημοκρατική νοοτροπία η οποία λέει ότι αν δεν μας αρέσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην ουσία τα καταργούμε.

Ερωτηθείς αν θα ήταν διαχειρίσιμη η έξοδος από το ευρώ

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Εξαρτάται αν βρεις κάποιον να σου δώσει 40 δις για να αποπληρώσεις το ΔΝΤ και άλλα 40 για να σχηματίσεις συναλλαγματικά αποθέματα είναι, αν δεν βρεις δεν είναι. Οι χώρες οι οποίες θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μιας τέτοιες μορφής χορηγία στην Ελλάδα είναι η Κίνα, η Νορβηγία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Η Ρωσία με ερωτηματικό γιατί η Ρωσία κλυδωνίζεται η ίδια θα μπορέσει να  δώσει και χείρα βοηθείας; Δύσκολο .