Ο υπουργός Εργασίας, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

 

Για την αυριανή δόση του ΔΝΤ

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Πρέπει να κάνουμε σοβαρή παρουσίαση σε ότι ακούγεται και να ακριβολογούμε , στην ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο μιας αναβολής λέω βεβαία θεωρητικά υπάρχει μέσα από μια αμοιβαία συνεννόηση , προβλέπεται από τους ίδιους τους κανονισμούς του ΔΝΤ. Πάνω σε αυτό στήθηκε ένας συγκεκριμένος τρόπος παρουσίασης της απάντησης, κάποιες μάλιστα πολιτικές δυνάμεις διαπίστωσαν μια διαφορετική προσέγγιση εμένα και του κ.Βαρουφάκη. Αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι πως έχουν τα πράγματα και τα πράγματα οι περισσότεροι τα αντιλαμβάνονται με έναν τρόπο ότι υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ότι προσπαθούμε από τις 20 Φεβρουαρίου και έχουμε καταφέρει να βάλουμε τη συζήτηση σε άλλη βάση προφανώς δεν μπορεί αυτό το πράγμα να τραβάει πάρα πολύ , έχουμε κάνει βήματα και ευελπιστούμε ότι έστω αυτή η ενδιάμεση συμφωνία-γέφυρα θα οδηγήσει από καλύτερες θέσεις τη χώρα μας να ανοίξει τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος.  Είτε τον Μάρτιο είτε τον Απρίλιο είτε τον Ιούνιο προφανώς υπάρχει η ανάγκη αυτές όλες οι συζητήσεις να αποτυπωθούνε σε μια νέα βιώσιμη συμφωνία που δεν θα είναι μνημόνιο και δεν θα έχει τα τοξικά στοιχεία και την τοξική λογική που είχε μέχρι τώρα εδώ και πέντε χρόνια η προηγούμενη κατάσταση διότι δεν είμαστε τώρα που βρισκόμαστε κάτω από δύσκολες συνθήκες .

 

Για το θέμα της χρηματοδότησης του κράτους

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ούτως ή άλλως υπάρχει ανάγκη να δούμε το θέμα της χρηματοδότησης μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα και η χρηματοδότηση προφανώς θα γίνεται και από τους δανειστές με σκοπό να ομαλοποιηθούν τα πράγματα και να βρεθούμε σύντομα στις αγορές. 

 

Για το χρέος

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είναι άλλο το να λες ότι εγώ θέλω να είμαι συνεπής σε σχέση με αυτά τα οποία σας οφείλω κύριοι ενώ ταυτόχρονα για να μπορώ να είμαι συνεπής και να μπορώ να σταθώ στα πόδια μου και να μην έχουμε τα αποτελέσματα που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει ανάγκη να κάνουμε μια συνολική συζήτηση για αυτό που ονομάζουμε αναδιάρθρωση και μείωση του χρέους.  Είναι δυο πράγματα σε συσκευασία ενός, δεν υπάρχει αντίφαση άρα καλά έκανε και το είπε αυτό ο κ.Βαρουφάκης. Άλλωστε το νόημα αυτής της ενδιάμεσης συμφωνίας στο τέλος της η κατάληξή της να είναι η έναρξη αυτής της μεγάλης συζήτησης  γύρω από το χρέος αλλιώς θα σέρνεται μια κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά.  Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει την δικιά της προσέγγιση και πριν τις εκλογές και στις προγραμματικές δηλώσεις,  έχουμε μιλήσει σε όλους τους τόνους ότι το χρέος αυτό δεν είναι βιώσιμο υπάρχει ανάγκη να μειωθεί πολύ περισσότερο δεν είναι βιώσιμο και με την πολιτική που μέχρι τώρα ακολουθούσαμε και υποτίθεται ότι εξυπηρετούσε  με τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα.

 

ΔΗΜ.: Εξακολουθούμε να μιλάμε για διαγραφή του χρέους;

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μιλάμε για μείωση αυτό στην πράξη είναι μια μορφή διαγραφής. Το χρέος δεν είναι ενιαίο άλλο είναι το χρέος που χρωστάμε στους ιδιώτες, άλλο είναι το θεσμικό χρέος που κατέχουν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλο του ΔΝΤ. Άρα ανεξάρτητα αν θα καθίσουμε με όλους αυτούς στο τραπέζι ή με τον καθέναν ξεχωριστά νομίζω ότι με διαφορετικό τρόπο θα αντιμετωπιστεί το κάθε είδους χρέος . Εμείς μιλάμε κυρίως για αυτό που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι δηλαδή το επίσημο χρέος όπου εκεί νομίζω μας επιτρέπεται και επιβάλλεται μια πολιτική προσέγγιση στο ζήτημα. Επείγει να ανοίξει αυτή η συζήτηση (για την μείωση του  χρέους).

 

Για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Την 1η Οκτωβρίου 2015 θα αυξηθεί στα 650€ και του χρόνου τον Ιούλιο στα 751€, νομίζω ότι είναι κάτι που έτσι όπως γίνεται και έτσι όπως έχει ανακοινωθεί δεν δημιουργεί κανενός είδους σοκ, έχουνε προηγηθεί μέτρα τα οποία έχουν λειτουργήσει ανακουφιστικά για τις μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρομαι στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις, και θεωρώ ότι τελικά αυτός ο τρόπος είναι ο πιο ενδεδειγμένος .

 

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο να προχωρήσει το νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια άλλη ισορροπία ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Είναι θέμα στοιχειώδους δικαιοσύνης και δημοκρατίας στους χώρους εργασίας το να αποκατασταθεί η ισχύς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και η μετενέργεια και η διαιτησία με το πραγματικό της περιεχόμενο και όχι τύποις. Την Τετάρτη του Πάσχα έχουμε στείλει μια επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους να έρθουν στο υπουργείο να κάνουμε όλοι μαζί μια συζήτηση, έχουν προηγηθεί κατά μέρους επαφές με τους εργοδοτικούς φορείς , με συνδικαλιστικές οργανώσεις και μετά θα πάρει το δρόμο του κανονικά.

 

ΔΗΜ:  Το έχετε συζητήσει με το ΔΝΤ που έχει κάθετη αντίρρηση σε αυτό ή απλά θα κάνουμε μια μονομερή ενέργεια;

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Στις συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή νομίζω ότι και οι δύο πλευρές κρατάνε για τον εαυτό τους τις δικές τους κόκκινες γραμμές και προχωράμε κάνοντας βήματα προς θετική κατεύθυνση. Οποιαδήποτε κάθετη άρνηση να γίνει πράξη ένα τέτοιο νομοσχέδιο νομίζω ότι εκκινεί από ιδεολογικές αγκυλώσεις και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια τέτοια στάση από μια κυβέρνηση που έχει σαν κορμό της το ΣΥΡΙΖΑ.