Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κωστής Χαρζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Η αλήθεια να λέγεται ” και στο δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πάει σε συμφωνία με τους δανειστές

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Παρακολουθώ τις κυβερνητικές αντιφάσεις… κατά βάση θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μια διαπραγμάτευση πρώτα από όλα με το ΣΥΡΙΖΑ και με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταλήξουν στο τι θέλουν, ποιο θα είναι το περιεχόμενο ενός αξιοπρεπούς συμβιβασμού και να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Διότι όλη  αυτή η σύγχυση και το αλαλούμ στην πραγματικότητα έχουν λειτουργήσει εις βάρος της πραγματικής οικονομίας καθώς βλέπουμε να έχει φύγει πάνω από το 20% των καταθέσεων από το Δεκέμβριο και μετά από τις τράπεζες . Η πραγματική οικονομία μπαίνει στην φορμόλη και τα σενάρια Grexit ξαναβγήκαν από τα συρτάρια. Άρα η κυβέρνηση ας εκμεταλλευτεί ότι έχει μια Ευρώπη που δεν θέλει να μας πετάξει από το ευρώ υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ας εκμεταλλευτεί ότι έχει και μια αντιπολίτευση που δεν της ζητάει τον ουρανό με τ’ άστρα προκειμένου να καταλήξει σε μια ρεαλιστική συμφωνία η οποία θα είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η πατρίδα μας και η οικονομία παρακάτω.      

Για την διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και εγώ ακούω διάφορους που λένε ότι «κάποιος τα λέει στους ξένους», το δύσκολο όμως δεν είναι να τα πεις να δύσκολο είναι να κρατήσεις την οικονομία σε μια πορεία. Άρα εγώ θα ευχόμουν οι συμπολίτες μας που σήμερα είναι ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση επειδή τα λέει να είναι και αύριο και μεθαύριο και όταν θα υπάρξει η πρώτη συμφωνία και όταν θα υπάρξει και η δεύτερη συμφωνία δηλαδή ένα νέο μνημόνιο από τον Ιουνίου και μετά να είναι και τότε ευχαριστημένοι γιατί αν είναι ευχαριστημένοι θα σημαίνει ότι εμείς θα έχουμε διαψευσθεί και ότι υπάρχει ένας μαγικός δρόμος προκειμένου να κάνει η Ελλάδα κάτι διαφορετικό που δεν το έκαναν όχι μόνο οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά δεν το έκαναν ούτε ο Πορτογαλία, ούτε η Ιρλανδία ούτε η Κύπρος. 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το κυριότερο είναι να κάνουμε μια εξεταστική επιτροπή για το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο γιατί οι Ιρλανδοί μπήκαν βγήκαν, οι Πορτογάλοι το ίδιο, οι Κύπριοι βγαίνουν του χρόνου και εμείς κινδυνεύουμε να  μείνουμε μόνοι και δακτυλοδεικτούμενοι.

Μαγικός τρόπος εξόδου από την κρίση δεν υπάρχει ούτε εδώ ούτε αλλού. Στις άλλες χώρες υπήρξαν και εκεί προβλήματα μπορεί όχι το ίδιο έντονα με τα δικά μας υπήρξε όμως ταυτόχρονα από τη μια εθνική συνεννόηση και από την άλλη μια αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Αυτό που θα πρότεινα σήμερα είναι πρώτον όσο μπορούμε όλοι μας να δημιουργήσουμε αυτό το κλίμα εθνικής συνεννόησης και δεύτερον να μείνουμε μακριά από το λαϊκισμό.

Μην πιστέψουμε δηλαδή ότι μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές ούτε να πιστέψουμε ότι μπορούμε να έχουμε εργαζόμενους χωρίς επιχειρηματίες.

 

Για την πολιτική της ΝΔ

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η ΝΔ ξεκίνησε με ύφεση 7% και με μια διαλυμένη οικονομία το 2012 και παραδώσαμε ανάπτυξη 1%, δεν λέω ότι πλουτίσαμε αλλά αντεστράφη η τάση. Ιδιωτικοποιήσεις ξεκίνησαν και ξένοι επενδυτές ξεκίνησαν να έρχονται στην Ελλάδα, τους τελευταίους 2-3 μήνες με την δήθεν «ηρωική διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης αυτά έχουν παγώσει και η πραγματική οικονομία έχει κάνει βήματα προς τα πίσω.

Το ουσιώδες τώρα είναι ότι εκτός από τον παράγοντα κοινωνική δικαιοσύνη που είναι πολύ σημαντικός είναι σημαντικός παράγοντας και αυτός της παραγωγής του εισοδήματος και παραγωγή χωρίς επιχειρηματικότητα και χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις δεν γίνεται.