Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κος Γιώργος Κύρτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή το σημερινό Euroworking Group

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Δεν περιμένω τίποτα εντυπωσιακό απλά θα χρησιμοποιήσουν διπλωματική γλώσσα ότι συνεχίζεται η προσπάθεια αλλά διαβάζοντας τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και γνωρίζοντας πως σκέφτονται σε γενικές γραμμές οι ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές νομίζω ότι πρέπει να καλυφθεί μεγάλη απόσταση ακόμα.

Οι δικοί μας δίνουν έμφαση στα φορολογικά, οι ευρωπαίοι τα φορολογικά δεν τα υποτιμούν αλλά θεωρούν ότι θα αποδώσουν στο μέλλον. Θέλουν πιο συγκεκριμένα πράγματα για να υπάρξει ένας συμβιβασμός δηλαδή παρέμβαση για παράδειγμα στις επικουρικές συντάξεις κάτι που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση απέφυγε να το εφαρμόσει, αποφεύγει φυσικά και η σημερινή κυβέρνηση.

 

ΔΗΜ.: Επιμένουν και στο θέμα το εργασιακό;

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Επιμένουν και μου κάνει εντύπωση, τώρα υπάρχει απορύθμιση της αγοράς εργασίας λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας οπότε σε αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν χρειάζεται να επιμένουν,  δεν είναι λογικό. Από την άλλη επιμένουν και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Είναι μεγάλη η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, ο χρόνος δουλεύει σε βάρος μας ξέρουν αυτοί ότι έχουμε μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης …

 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Βλέπω ότι έχουμε πρόβλημα σαν χώρα, είχαμε πρόβλημα και με την προηγούμενη κυβέρνηση, το πρόβλημα είναι ότι η ευρωζώνη έχει αρχίσει και αναπτύσσεται, αναθεωρούν τις προγνώσεις τους προς τα επάνω άρα αυτοί αισθάνονται πιο σίγουροι για τον εαυτό τους ταυτόχρονα οι πρώην μνημονιακοί άφησαν τα μνημόνια πίσω τους και αναπτύσσουν ταχύτητα. Εννοώ ότι δεν καίγονται για το ελληνικό πρόβλημα όπως καιγόντουσαν το 2010 και το 2012 δηλαδή τότε υπήρχε ένα ντόμινο κάθε φορά που κουνιόταν το σύστημα στην Ελλάδα ανέβαινε το επιτόκιο δανεισμού της Ιταλίας. Επομένως αυτοί έχουνε τρόπο να τα μετράν αυτά βλέπουνε ότι με την μέθοδο που ακολουθεί ο Ντράγκι, την ποσοτική χαλάρωση και όλα αυτά όλοι δανείζονται σε πολύ χαμηλά επιτόκια, χρηματοδοτούν το χρέος. Δεν υπάρχει κούρεμα χρέους μειώνουν όμως με την μέθοδο που ακολουθούν τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους.

Μας σώζει η αμφιβολία γιατί καλό είναι το σενάριο που περιγράφω αλλά τους τρώει η αμφιβολία και αυτούς.   

 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Εγώ θα έλεγα να προσπαθήσει η κυβέρνηση  να αρχίζουνε να λύνουνε τα προβλήματα, να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση σε ανθρώπους σαν τον κ. Παπαδημούλη οι οποίοι είναι ευρωπαϊστές και καταλαβαίνουν πως λειτουργεί το σύστημα.  Αυτό που λέω στους φίλους μου τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους λέω  να πάρουν θετικές πρωτοβουλίες και δεν ξέρω  ακριβώς για την ΝΔ αλλά νομίζω ότι και ο κ. Σαμαράς έτσι σκέφτεται αλλά εγώ τουλάχιστον θα σας υποστηρίξω. Αν είναι να κάνετε μια ευρωπαϊκή στροφή για να μείνουμε στην ευρωζώνη θα βάλουμε όλοι πλάτη.