Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , κος Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους- δανειστές

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια μερίδα των ευρωπαϊκών ελίτ η οποία θέλει να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση είτε να αποδεχτεί πράγματα τα οποία θα την οδηγήσουν πολύ σύντομα σε πτώση γιατί δεν θα μπορεί να τα περάσει από την Βουλή καν είτε να την οδηγήσουν σε πλήρες αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα οποία εμμέσως πλην σαφώς απαιτούν οι εταίροι για παράδειγμα απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων που είναι και αντίθετα στο γονιδίωμα μιας Αριστερής κυβέρνησης αλλά είναι αντίθετα και στην κοινή λογική για μια χώρα που έχει ανεργία 26-27%, αυτά τα πράγματα δεν μπορούσε να τα περάσει στην ουσία ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η τελική γραμμή, αυτή είναι η γραμμή μιας μερίδας, δεν είναι η επικρατέστερη. Οι ψυχραιμότεροι οι οποίοι είναι οι περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις έστω την τελευταία στιγμή δηλαδή πιστεύω ότι ένα μέρος της δόσης θα εκταμιευτεί όσο χρειάζεται για να περάσει από τη μια τσέπη τους στην άλλη.

Έχω την εντύπωση ότι τελευταία στιγμή θα υποχωρήσουν, θα εκταμιεύσουν μέρος της δόσης ίσα-ίσα όσο χρειάζεται για να μην μας αφήνουν να αναπνεύσουμε βαθιά αλλά και να μην μας αφήνουν να πνιγούμε και θα συνεχίσουν έναν πόλεμο φθοράς κατά της κυβέρνησης ο οποίος θα κλιμακωθεί σε ένα σχετικό βάθος χρόνου.

Νομίζω ότι ο ορίζοντάς μας είναι ουσιαστικά οι ισπανικές εκλογές, αυτό είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Στην πραγματικότητα όλη η πολιτική των δανειστών είναι σχεδιασμένη με αυτόν τον ορίζοντα γιατί το μεγάλο μέγεθος είναι η Ισπανία δεν είναι η Ελλάδα.  Το πραγματικό διακύβευμα είναι εκεί στην Ισπανία και από εκεί και πέρα στην Ιταλία και Γαλλία

Για αυτό από την πλευρά μας χρειάζονται προγραμματισμένες κινήσεις, όχι βεβιασμένες και σπασμωδικές αντιδράσεις, χρειάζεται εθνική ομοψυχία όσο μπορεί να συμβεί αυτό, να μην δημιουργούμε πανικό που έχει ως συνέπεια απόσυρση καταθέσεων , πτώση φορολογικών εσόδων κλπ. Να πάμε όσο μπορούμε συντεταγμένα γιατί αυτή η διαπραγμάτευση τελικώς δεν γίνεται για τον Τσίπρα ή για τον Βαρουφάκη αλλά γίνεται για την ελληνική κοινωνία και ιδίως για εκείνη την μερίδα την κοινωνίας που έχει δεινοπαθήσει κατά οικτρό τρόπο την τελευταία πενταετία και η οποία είναι η λιγότερο ένοχη από όλους ή καθόλου ένοχη για το πάρτι με τα δανεικά που έγινε την προηγούμενη δεκαετία.

Ελπίζω ότι τελικώς θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα, δεν λέω απολύτως ικανοποιητικό αλλά θα υπάρξει αποτέλεσμα εντός του Απριλίου και ότι ο βρόγχος θα χαλαρώσει. Δεν λέω ότι θα οδηγηθούμε σε θριαμβευτική επικράτηση επί των δανειστών αλλά λέω ότι θα επιτευχθεί τελικώς ένας συμβιβασμός που μπορεί να είναι αποδεκτός και για τις δύο πλευρές  χωρίς μαξιμαλιστικές απαιτήσεις που προέρχονται από μια μερίδα μέσα στις ευρωπαϊκές ελίτ.