Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Φώφη Γεννηματά, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείσα αν υπάρχει θέμα επιστροφής του κ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν υπάρχει μια τέτοια συζήτηση. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του δυο σημαντικά γεγονότα, το ένα είναι η συζήτηση στην εξεταστική και το δεύτερο είναι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στην συζήτηση στην εξεταστική υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να αναδειχθούν, το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα εξαιρεί από την εξεταστική την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ και Καραμανλή, την περίοδο δηλαδή που εκτοξεύτηκαν τα ελλείμματα, τα χρέη, που η ύφεση είχε εγκατασταθεί στην χώρα και δεν γινόταν απολύτως τίποτα και η ανταγωνιστικότητα της χώρας είχε φτάσει στο μηδέν. Άρα λοιπόν το ΠΑΣΟΚ έχει μια μεγάλη ευκαιρία  να αναδείξει ότι αυτή η δήθεν αριστερά κυβέρνηση δίνει ένα συγχωροχάρτι στους πραγματικά υπεύθυνους ή εν πάση περιπτώσει σε αυτούς που έχουν ένα πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το ότι η χώρα βρέθηκε στον τοίχο το 2009.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ έχει την ευκαιρία να αναδείξει ότι ανεξάρτητα από την εμμονή των ευρωπαίων εταίρων στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και στην πολιτική της λιτότητας συνολικά στην Ευρώπη το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε την μοναδική εθνική στρατηγική που ακολούθησαν στην συνέχεια και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας δεδομένου ότι έχουν ήδη υπογράψει την παράταση της αρχικής δανεικής σύμβασης και αυτή η εθνική στρατηγική σημαίνει παραμένω στην ευρωζώνη, παραμένω στην ΕΕ, δεν χρεοκοπώ.

         

Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ανασυγκροτηθούμε και να απευθυνθούμε στην μεγάλη βάση της παράταξης και αυτή η βάση ξεπερνά κατά πολύ τα εκλογικά αποτελέσματα και του ΠΑΣΟΚ και των όμορων δυνάμεων  που κατακερματισμένα σε αυτές τις εκλογές προσπάθησαν να εκφράσουν το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.  Το συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου και αμέσως μετά στις 7 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί και έχει αποφασιστεί η εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση.

Ερωτηθείσα αν θα διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό το θέμα, το θέμα δεν είναι ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο πρώτος σταθμός είναι το συνέδριο. Εγώ δίνω μια μάχη αυτό το συνέδριο να είναι μια ανοιχτή διαδικασία, να είναι μια αφετηρία μιας νέας εποχής για το ΠΑΣΟΚ, να μιλήσουμε και να απευθυνθούμε σε αυτή τη βάση και για αυτό είπα ότι το θέμα της επανένωσης του χώρου είναι βαθύτατα πολιτικό και απευθύνεται στην βάση δεν αφορά διευθέτηση και μόνο επικοινωνία στελεχών. Εμένα δεν μ’ ενδιαφέρει η θέση για τη θέση, μ’ ενδιαφέρει που οδηγεί αυτό το συνέδριο επομένως εγώ θέλω να είμαι την πρώτη γραμμή της προσπάθειας για το πολιτικό στίγμα και τις διαδικασίες αυτού του συνεδρίου. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναβρεί το στίγμα του πρέπει να πάμε σε μια ανοιχτή διαδικασία γιατί ακούω διάφορα για μεταβατικά στάδια, για συντονιστές προέδρους που θα οδηγήσουν σε μια άλλη κατάσταση όλα αυτά ισοδυναμούν με εξαφάνιση του χώρου, με απορρόφηση πιθανά από άλλες δυνάμεις.  Επομένως πριν φτάσουμε στο ποιος θα είναι υποψήφιος θα πρέπει να αποφασίσουμε και να συμφωνήσουμε για τα επόμενα βήματά μας σε αυτό το συνέδριο, είναι καθοριστικό.

Σε αυτή τη μάχη του συνεδρίου θα είναι παρούσα και θα είμαι μπροστά γιατί πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αυτοδιαλυθεί, δεν πρέπει να έχει κανένα μεταβατικό στάδιο, πρέπει να ανασυγκροτηθεί δυναμικά και να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά.

 

Ερωτηθείσα αν το ΠΑΣΟΚ είναι χρεωκοπημένο οικονομικά 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ χρωστάει όπως χρωστάνε και άλλα κόμματα.  Δεν άκουσα κανέναν να ρωτάει αν έχει χρεοκοπήσει η ΝΔ ή αν έχει χρεοκοπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή χρωστούν; Αυτή τη στιγμή βλέπετε πόσο μεγάλη είναι η αναγκαιότητα για έναν ισχυρό τρίτο πόλο στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όταν ακούγονται απίστευτα πράγματα ακραία και από τις δύο μεριές και ακόμα και όταν πρέπει να συζητήσουμε με όρους ανθρωπισμού, όταν πρέπει να συζητήσουμε για ανθρώπινα δικαιώματα τελικά και η κυβέρνηση και η ΝΔ έχουν μια αντιπαράθεση που είναι μόνο ιδεοληπτική.

Ερωτηθείσα αν θα ήθελε να ξαναγυρίσει ο κ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ενότητα του χώρου είναι πάρα πολύ σημαντική όμως δεν είναι συναισθηματική. Σήμερα ο χώρος είναι διασπασμένος και αυτό οφείλεται σε κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και κάποια στιγμή θα πρέπει να αναληφθούν αυτές οι ευθύνες.

Διαφώνησα με την κίνηση του κ. Παπανδρέου κάθετα, απόλυτα και δημόσια και αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ στην βάση μιας πολιτικής πρότασης για τη χώρα και με αυτή την πολιτική πρόταση απευθυνόμαστε και εγώ προσωπικά γενικό προσκλητήριο σε όλη τη βάση της παράταξης. Η μάχη που πρέπει να δώσει το ΠΑΣΟΚ είναι μια μάχη του μέλλοντος και δεν μπορεί να δοθεί με όρους παρελθόντος. 

 

Για την χθεσινή συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον  πρωθυπουργό

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε και συνάντησε έναν πρώην πρωθυπουργό από εκεί και πέρα το πώς κινείται ο πρωθυπουργός η σχέση του με τα κόμματα του τέως δικομματισμού εγώ θεωρώ ότι υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος τακτικισμός σε αυτή την υπόθεση. Ότι δηλαδή μιλάμε με τον έναν έχουμε απέναντι τον άλλο. Διχάζουμε τους αντιπάλους μας για να είναι πολύ εύκολο το πολιτικό παιχνίδι… Διαίρει και βασίλευε νομίζω ότι είναι ένας σαφής τακτικισμός.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι είναι πιθανές οι εκλογές

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εκτιμώ ότι ο τόπος δεν πρέπει να βρεθεί σε εκλογές, είναι λάθος να ξαναπάμε σε εκλογές έχουμε χάσει ήδη ένα πολύ μεγάλο διάστημα νομίζω πως επιτέλους αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να δουλέψει.