Η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής , κα Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη
Μεταξύ άλλων, τόνισε: 
Για την «εξαφάνιση των μεταναστών»

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι αυτό είπα την πραγματικότητα, συζητώντας για τους χώρους και πόσο θα παραμείνουν σε αυτούς τους χώρους είπα ότι υπάρχει μια πραγματικότητα ότι οι εισερχόμενοι κάποια στιγμή χάνονται διότι προφανώς φεύγουν για άλλους προορισμούς. 

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι τα χαρτιά των Σύριων μεταναστών είναι τα νόμιμα και σωστά  

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτοί φέρουν απάνω τους όλοι έγγραφα, αυτά τα έγγραφα στο στάδιο της υποδοχής εκεί που κάνει τον έλεγχο η Αστυνομία τα επιδεικνύουν προκύπτει εκ πρώτης όψεως ότι αυτοί προέρχονται από την Συρία και ήταν κάτοικοι Συρίας. 

ΔΗΜ.: Η πιστοποίηση ότι είναι ακριβή και όχι ψευδή τα έγγραφα πότε γίνεται;

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό γίνεται στην διαδικασία ασύλου. Όταν πάνε για να ζητήσουν άσυλο σε εκείνη την διαδικασία διαπιστώνεται η πραγματική τους ιδιότητα. Αυτό είναι ένα δικαίωμα αν θέλουν να ζητήσουν άσυλο ή όχι και το ασκούν ή δεν το ασκούν, για αυτό τους δίνεται η εξάμηνη προσωρινή άδεια παραμονής. Εμείς τους δίνουμε έξι μήνες ο μέσος όρος είναι τρεις μήνες.  

ΔΗΜ.: Τότε πως εξαφανίζονται γιατί όσοι είναι πραγματικά πρόσφυγες και παίρνουν το άσυλο αν θελήσουν να φύγουν από τη χώρα μας έχουν και ταξιδιωτικά έγγραφα πια οπότε πιστοποιείται άνετα το ότι έφυγαν και που πήγαν. Αυτοί οι οποίοι μπορούν να εξαφανιστούν είναι όσοι δεν έχουν περάσει την διαδικασία του ασύλου, όσοι ή δεν είναι πρόσφυγες στα αλήθεια ή δεν θέλουν να την περάσουν.

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχουν δύο κατηγορίες, υπάρχουν αυτοί που παίρνουν άσυλο και άρα παίρνουν και διαβατήριο και μπορούν να ταξιδέψουν νόμιμα σε όποια χώρα της Ευρώπης θέλουν φυσικά με τρίμηνη παραμονή και υπάρχουν και οι άλλοι που δεν ασκούν το δικαίωμα αυτό. Αυτοί το κάνουν ενδεχομένως σκόπιμα διότι αν ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα τότε έχουν καταγραφεί και με βάση τη συνθήκη  του Δουβλίνο 3 η χώρα στην οποία έκαναν αίτηση ασύλου είναι η υπόχρεη χώρα για πάντα για αυτούς. Κατά συνέπεια δεν ασκούν αυτό το δικαίωμα στην Ελλάδα ώστε με όποιο τρόπο φτάσουν στην Ευρώπη να το ασκήσουν πρωτότυπα σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. 

ΔΗΜ.: Το άλλο ποσοστό είναι αυτοί που δεν το ζητάνε το άσυλο είτε γιατί δεν είναι πρόσφυγες και δεν έχουν χαρτιά είτε γιατί ανήκουν σε άλλες κατηγορίες. Αυτοί είναι που λέτε ότι «εξαφανίζονται» γιατί δεν ξέρουμε πως διασκορπίζονται στη χώρα

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν διασκορπίζονται στην χώρα προφανώς φεύγουν στο εξωτερικό με παράνομους τρόπους. Δεν διασκορπίζονται στη χώρα, να κάνουν τι στη χώρα; Είδα σήμερα ρεπορτάζ ότι πάνε στα σύνορα στην Ιδωμένη και προσπαθούν να φύγουν μέσω Σερβίας άρα με τους ίδιους τρόπους με το γνωστό «εμπόριο» που γίνεται προσπαθούν να φύγουν προς άλλες κατευθύνσεις της Ευρώπης. 

Ερωτηθείσα αν θα ζητήσει τα ολυμπιακά ακίνητα για κέντρα φιλοξενίας μεταναστών 

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ζήτησα από τους δήμους στους οποίους υπάρχουν ολυμπιακά ακίνητα να αναζητήσουν όσα υπάρχουν τα οποία δεν έχουν καταρρεύσει, να προτείνουν αν μπορούν να εγκατασταθούν ακόμα και σε αυτά ώστε τουλάχιστον έστω και αναδρομικά να έχουν μια χρησιμότητα. Περιμένω να συνεδριάσουν τα δημοτικά συμβούλια ώστε να μου προτείνουν συγκεκριμένα πράγματα.

ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι αυτή είναι η καλύτερη εξέλιξη για τα ολυμπιακά ακίνητα ή μια πραγματική εκμετάλλευση προς επί τα βελτίω; Γιατί όπως και να το κάνουμε κέντρα υποδοχής αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων θα εξαθλιωθούν περισσότερο τα ολυμπιακά ακίνητα.  

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα μπουν μέσα να τα καταστρέψουνε, υπάρχουν κανόνες λειτουργίας για τα κέντρα φιλοξενίας που έχουν προδιαγραφές που προβλέπονται στις ευρωπαϊκές οδηγίες, δεν μπαίνουμε μέσα να τα καταστρέψουμε αντίθετα θα τα συντηρήσουμε γιατί αυτά θα είναι χρηματοδοτούμενα. 

ΔΗΜ: Επειδή οι ροές των προσφύγων μεταναστών δεν θα σταματήσουν, το ανάποδο, αλλά τότε θα μιλάμε για μια χρήση στο διηνεκές των ολυμπιακών ακινήτων ως προσφυγικές υποδοχές φιλοξενίας και αυτό δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο που έχει να κάνει η ελληνική πολιτεία ή να ψάξετε να βρείτε κάτι άλλο. Γιατί είναι «φιλέτα» τα οποία πρέπει να σταματήσετε την καταστροφή τους αυτό θα περίμενα από τη νέα κυβέρνηση

Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα δεν είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης τι θα κάνει με τα Ολυμπιακά ακίνητα. Εμείς τώρα αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη κατάσταση αυτή οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε σαν υπουργείο και αναζητούμε λύσεις και περιμένουμε δημιουργικό διάλογο και δημιουργικές προτάσεις όλα τα άλλα μπορούν να μπουν σε μια άλλη ατζέντα. Είμαι αισιόδοξη ότι θα έχω απαντήσεις, νυχθημερόν συσκεπτόμαστε για να βρούμε λύσεις με ότι χειρότερο προγνωστικό υπάρχει για την είσοδο.