Ο βουλευτής της ΝΔ,  κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν η δίκη της Χρυσής Αυγής θα διαρκέσει για αρκετό καιρό

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Από ότι ακούγεται έχει συλλεγεί ένα πολύ μεγάλο υλικό που πρέπει να αξιολογηθεί. Είναι πολλοί οι κατηγορούμενοι, θα είναι πολλοί οι συνήγοροι υπερασπίσεως, είναι πολλοί οι μάρτυρες θα είναι μια μεγάλη δίκη. Τώρα αν θα πάρει 8 μήνες ή αν θα πάρει 12 αυτό δεν το ξέρω, έχει να κάνει και με τον τρόπο που  θα προεδρεύσει το δικαστήριο επομένως  διάφορα θα πρέπει να συνεκτιμηθούν εδώ.

Για την κατάσταση της χώρας και ποιο είναι το μήνυμα της αντιπολίτευσης

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το μείζον είναι η πραγματικότητα έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται σε μια σειρά μεγεθών το γεγονός ότι για παράδειγμα ξαναγυρίσαμε στα δημοσιονομικά ελλείμματα, το γεγονός ότι η ανεργία ξανά επέστρεψε στην αυξητικής της πορεία, το γεγονός ότι βαδίζουμε ξανά σε υφεσιακό περιβάλλον, το γεγονός ότι έχει στεγνώσει απολύτως η αγορά και αυτό έχει συμβεί γιατί προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις προς τρίτους και εν όψει του ότι δεν επιτυγχάνεται η συμφωνία και επομένως η χώρα δεν χρηματοδοτείται ουσιαστικά έχει κηρυχτεί μια εσωτερική στάση πληρωμών. Επομένως όσοι συναλλάσσονται με το δημόσιο δεν πληρώνονται και αντιστοίχως επειδή δεν πληρώνονται και αυτοί δεν πληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και με ρωτάτε για το ποια είναι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βέβαια η σημαντική ερώτηση εδώ είναι το ποια είναι η θέση της κυβέρνησης γιατί η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη να χρηματοδοτήσει την οικονομία. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να λύσει το ζήτημα αυτό, με όποιους όρους νομίζει γιατί αυτή είναι κυβέρνηση. Όχι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει άποψη επ’ αυτού αλλά κακά τα ψέματα η άποψη της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως θα εκφραστεί κριτικά, θα εκφραστεί επικριτικά, θα εκφραστεί παρουσιάζοντας έναν εναλλακτικό δρόμο το μείζον όμως εδώ, την ευθύνη πια την έχει η συγκεκριμένη κυβέρνηση.   

ΔΗΜ.: Υπάρχει μια πτέρυγα στην ΝΔ που λέει θα στηρίξει για συμφωνία και υπάρχει και μια άλλη πτέρυγα δηλαδή εσείς, που λέτε ότι δεν είναι δεδομένη η στήριξη προς την κυβέρνηση

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτό δεν είναι αυτονόητο; Αυτό λύθηκε από πλευράς γραμμής γιατί ακουγόταν πράγματι για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην αρχή υπήρχε μια διγλωσσία αλλά νομίζω ότι αυτό λύθηκε γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε αυτό και είπε μη μας θεωρείτε δεδομένους.

Μα εμείς δεν κλείσαμε μια συμφωνία γιατί μας λέγανε ότι είναι 2,5 δις το δημοσιονομικό κενό και τους λέγαμε ότι είναι 800 εάν τώρα αυτοί έτσι όπως φαίνεται να πηγαίνουν συζητάνε για ένα δημοσιονομικό κενό των 6 δις το οποίο το έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι με τις ενέργειές τους θα έρθουμε εμείς να συμπράξουμε σε κάτι τέτοιο; Αυτό δεν γίνεται, δηλαδή τι θα χειροκροτήσουμε τον κ. Τσίπρα ο οποίος διαπραγματεύεται με τους ρυθμούς που θέλει την ώρα που καθημερινά καταστρέφεται η οικονομία και εν συνεχεία θα έρθει να μεταθέσει ένα τέτοιο βάρος στους φορολογούμενους;

 

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η προεδρία της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε τον εαυτό του στην κρίση δύο Σωμάτων αμέσως μετά τις εκλογές. Για λόγους που εξηγήθηκαν και θεωρώ επαρκώς η εκτίμηση της ΝΔ στην συντριπτικής της πλειοψηφία γιατί αν θυμάστε εκεί δεν ετέθησαν ζητήματα ηγεσίας εκτός από ένα-δύο βουλευτές, ετέθησαν, διαδικάστηκαν ζητήματα συνεδρίου ή συνδιασκέψεως. Και μη μου πείτε ότι είναι και κανένα μείζον θέμα το αν θα πάμε σε συνέδριο ή συνδιάσκεψη; Θέμα ηγεσίας δεν ετέθη και δεν ετέθη για μια σειρά από λόγους που ο βασικότερος όλων είναι οι εξελίξεις στα πράγματα στην Ελλάδα σήμερα.  …Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον εμείς θα κάτσουμε να γυρίσουμε στο να συζητήσουμε θέματα ηγεσίας ή άλλα; Όταν στην πραγματικότητα  κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει εμείς θα ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση; Και αυτός είναι ο λόγος, μαζί με άλλους βεβαίως,  που τελικώς το ζήτημα αυτό δεν ετέθη ούτε στην πολιτική επιτροπή ούτε στην ΚΟ.

Τίθεται από κάποιον σήμερα διότι εγώ τον ίδιο που άκουσα στην Πολιτική Επιτροπή και στην ΚΟ το ίδιο συγκεκριμένο πρόσωπο ακούω και σήμερα, δεν προσετέθη και άλλος ένας.  Η κα Μπακογιάννη. 

 

Ερωτηθείς αν υπάρξει πολιτικό ζήτημα από τη μη επίτευξη συμφωνίας και πάμε σε εκλογές υπάρχει ενδεχόμενο η ΝΔ θα συνεργαστεί με άλλα πολιτικά κόμματα

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή υπάρχουν τόσες υποθέσεις που είναι δύσκολο κάνεις να προβλέψει το πως θα εξελιχτούν τα πράγματα. Και λέω ότι υπάρχουν πολλοί υποθετικοί λόγοι να σας πω γιατί πρώτον στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας θέλει συμφωνία ή δεν θέλει; Δεύτερον αν υποθέσουμε ότι θέλει έχει την δυνατότητα μια συμφωνία που έχει σημεία δυσκολίας να την περάσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα; Τρίτον η συμφωνία αυτή τι περιεχόμενο θα έχει ;  Επομένως αν δεν μπορεί να το περάσει ο κ. Τσίπρας θα αναζητήσει συμμαχίες πολιτικές μες το Κοινοβούλιο; …Άρα λοιπόν όλα αυτά είναι ανοιχτά ζητήματα, ο κ.Τσίπρας έπειτα θα θέλει να κάνει κάτι τέτοιο δηλαδή στην πραγματικότητα να εφαρμόσει μνημονιακή πολιτική και μάλιστα στηριζόμενος σε εταίρους οι οποίοι έχουν ενδεχομένως διαφορικές προγραμματικές κατευθύνσεις από αυτόν.  Εγώ διαπιστώνω πρώτα από όλα μια κυβέρνηση η οποία προφανώς μέχρι στιγμής δεν μας φέρνει αυτό που εξήγγειλε στον ελληνικό λαό ότι θα του φέρει γιατί αυτό είναι το αδιέξοδο της κυβέρνησης. Το αδιέξοδο της κυβέρνησης είναι ότι υποσχέθηκε αυτά που υποσχέθηκε από τη μια, από την άλλη  δεν έχει πάρει εντολή ούτε να μας χρεοκοπήσει ούτε να μας ρίξει στα βράχια ούτε να μας βγάλει εκτός του ευρώ.   Αυτό όμως στην πραγματικότητα αν τα βάλεις και τα δυο μαζί υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να γίνει να υποχωρήσει η Ευρώπη, να υποχωρήσουν οι δανειστές και μάλιστα ατάκτως αν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές τότε ο κ.Τσίπρας βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο.

ΔΗΜ: Εγώ βλέπω ότι η κυβέρνηση είναι σε αδιέξοδο και την ίδια στιγμή παρατηρούμε ότι σε αδιέξοδο βρίσκεται και η αντιπολίτευση. 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι, εσείς παίρνετε τις δημοσκοπήσεις … αλλά λέω πάντοτε για τις δημοσκοπήσεις ότι αποτελούν μια αποτύπωση διαμορφωμένων τάσεων μια συγκεκριμένη στιγμή. Παρατηρώντας την τάση των δημοσκοπήσεων εκείνο το οποίο παρατηρώ είναι ότι αυτή η μεγάλη και τεράστια άνεση του 83%  αποδοχή του πρώτου μήνα μέσα στον δεύτερο μήνα έχει εξανεμιστεί, μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς...