Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα διαθέσιμα

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλετε να σας διαβάσω τι έλεγε η κα Κωνσταντοπούλου όταν ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση;

«Η δημοκρατία δεν καταλύεται μόνο με τάνκ» απλά για να καταδείξω την αφόρητη υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης το επισημαίνω.

Η πράξη αυτή δεν είναι απλά μια απαράδεκτη ενέργεια είναι και ευθέως αντισυνταγματική διότι επί της ουσίας παραβιάζει κατάφορα το άρθρο 102 περί οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι η χώρα έχει περιέλθει σε αυτό το αδιέξοδο που να αναγκάζει την κυβέρνηση να βρει λεφτά με αυτόν τον κατάφορα αντισυνταγματικό τρόπο και δυστυχώς είναι μια μόνο ένδειξη του τραγικού αδιεξόδου στο οποίο έχουμε περιέλθει. Θα σταθώ στο ότι ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν τόσο απομονωμένη, πότε δεν ήμασταν τόσο μόνοι, πότε δεν ήταν τόσες πολλές οι φωνές που παρουσίαζαν την Ελλάδα ως μια ειδική περίπτωση και το συμπέρασμα το οποίο απορρέει από αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτό το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης ενδεχομένως θα είναι καλύτερα εκτός Ευρώπης.

Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είτε με σχέδιο είτε λόγω απελπιστικής ασχετοσύνης οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό.

…Το πρόβλημα είναι ότι ο έντιμος συμβιβασμός τον οποίο  θα μπορούσε να πετύχει η κυβέρνηση είναι ένας συμβιβασμός τον οποίο δεν τον αντέχει η κυβέρνηση, δεν τον αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον αντέχει γιατί δυστυχώς στο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν λογικές αριστερού φονταμενταλισμού οι οποίες δεν είναι συμβατές, πολύ φοβάμαι, με κανέναν συμβιβασμό. Και αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα του κ.Τσίπρας ο οποίος άβουλος ως σαν να είναι άμοιρος ευθυνών παρακολουθεί αυτή την εσωτερική αντίφαση του κόμματός του και αδυνατεί να πάρει οποιαδήποτε απόφαση. 

Παράλυτος σαν το λαγό ο οποίος είναι τυφλωμένος από τους προβολείς δεν μπορεί να κουνηθεί  και το μόνο το οποίο κάνει είναι να κερδίζει χρόνο, να αγοράζει χρόνο για να αντέξουμε πόσο; Δύο –τρεις εβδομάδες, ένα μήνα κάποια στιγμή θα τελειώσουν τα λεφτά μετά τι θα γίνει; 

Το κόστος όλης αυτής της καθυστέρησης ποιος το πληρώνει; Έχω κουραστεί να ακούω τους βουλευτές και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να μας αραδιάζουν αυτή την επιχειρηματολογία ότι δεν θέλουν άλλα υφεσιακά μέτρα μα αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική οικονομία, δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους. Δεν βλέπουν ότι αυτό το οποίο κάνουν είναι το απόλυτο υφεσιακό μέτρο; Ότι αυτή η παράλυση οδηγεί την πραγματική οικονομία σε απόλυτο αδιέξοδο αλλά δεν περιμένω κάτι παραπάνω από ανθρώπους οι οποίοι είναι μεγαλωμένοι σε κομματικά γραφεία και δεν έχουν κολλήσει ένα ένσημο στην ζωή τους οι πιο πολλοί.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι ανήσυχος, δεν βλέπω αυτή τη στιγμή να διαμορφώνεται κλίμα συμφωνίας. Έχω χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη μου στους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν την διαπραγμάτευση και στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών με πρώτο τον κ. Βαρουφάκη ο οποίο κάθε μέρα μας λέει και κάτι διαφορετικό. Έχει ξεπεράσει ο κ. Βαρουφάκης τα όρια της γραφικότητας, αρχίζει να γίνεται ουσιαστικά επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση αυτή μπορεί να πετύχει μια συμφωνία. Μακάρι να διαψευστώ αλλά από την άλλη έχουμε φτάσει στο σημείο όπου θα πρέπει ξεκάθαρα πια ως αντιπολίτευση να επισημαίνουμε τους ορατούς κινδύνους.    

 

Για την ρευστότητα

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα χρήματα θα είχαν τελειώσει εάν η κυβέρνηση δεν ξύριζε τα αποθεματικά των Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών φορέων τα λεφτά θα είχαν τελειώσει ήδη πριν το τέλος του μήνα. Σε αυτό το τραγικό αδιέξοδο έχουμε περιέλθει από την κατά τα άλλα «υπερήφανη διαπραγμάτευση». Τι έχουμε κερδίσει ως χώρα αυτή τη στιγμή, πέραν της αίσθησης ότι διαπραγματευόμαστε με ψηλά το κεφάλι έχουμε κερδίσει κάτι; Προς το παρόν αυτή η καθυστέρηση έχει τεράστιο κόστος, η δε συμφωνία, σας διαβεβαιώνω ότι αν την πετύχουμε και εύχομαι να την πετύχουμε, θα διαπιστώσετε ότι θα έχει πάρα πολλές ομοιότητες με την προηγούμενη συμφωνία και θα διαπιστώσουμε ότι όλο αυτό το οποίο γινότανε ήταν ένα μεγάλο θέατρο, μια παντομίμα η οποία παιζόταν για εσωτερική κατανάλωση για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί τις ανεδαφικές προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις αφόρητες εσωτερικές του αντιφάσεις.  

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τον κατ’ οίκο περιορισμό κρατουμένων, το θέμα του Σ. Ξηρού και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν γνώριζε η κυβέρνηση την μεγάλη ευαισθησία των ΗΠΑ στα θέματα τρομοκρατίας; Δεν γνώριζε η κυβέρνηση ότι 5 αμερικάνοι έχουν χάσει την ζωή τους από την 17Ν, δύο εκ των οποίων έχουν δολοφονηθεί από τον Σ. Ξηρό;

Οι ΗΠΑ είχανε περάσει τα μηνύματα στην κυβέρνηση, δεν φτάνει στο σημείο μια χώρα όπως η Αμερική να κάνει δημόσια συνέντευξη τύπου κατακρίνοντας τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης χωρίς να έχει στείλει τα μηνύματά της από πριν.

Πόσο ισχυρά επιτέλους είναι τα γραμμάτια που πρέπει να εξαργυρώσει η κυβέρνηση στον αντιεξουσιαστικό χώρο για να φτάνει στο σημείο να μην λογαριάζει ούτε καν τη σχέση της Ελλάδος με τις ΗΠΑ μπρος την επιθυμία της να απελευθερώσει τον Σ. Ξηρό! 

Θέλω να υπενθυμίσω ότι στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση ικανοποίησε όλα τα αιτήματα των αντιεξουσιαστών. Όλα τα αιτήματα του αντιεξουσιαστικού χώρου ικανοποιήθηκαν από αυτή την κυβέρνηση.

Αλλά δεν μου κάνει καμία εντύπωση όταν άκουσα την ίδια την πρόεδρο της Βουλής να αγορεύει στο κοινοβούλιο και να εξισώνει την τρομοκρατία του Σ. Ξηρού, τον στυγνό δολοφόνο με την «τρομοκρατία  των μνημονίων».  Αυτή η λογική της εξίσωσης είναι άκρως υπονομευτική για την δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν μια εκλεγμένη κυβέρνηση η οποία νομοθετεί θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, να κατηγορείται και να εξισώνεται με τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτά μας τα είπε όμως η πρόεδρος της Βουλής η οποία βέβαια στην προηγούμενη επαγγελματικής της διαδρομή δεν είχε καμία δυσκολία να υπερασπιστεί νομικά τρομοκράτες άρα μάλλον συνεπής είναι με αυτά τα οποία έλεγε.

 

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι το καλοκαίρι μπορεί να έχει πολιτικές εξελίξεις

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Φοβάμαι ότι οι εξελίξεις ενδεχομένως να έρθουν και νωρίτερα από το καλοκαίρι. Νομίζω ότι ο Μάιος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για τη χώρα και αν δεν σοβαρευτεί έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση και πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό, τον οποίο εμείς θα στηρίξουμε αν είναι προς όφελος της χώρας, νομίζω ότι οι εξελίξεις τότε για την χώρα θα είναι απρόβλεπτες. Μου κάνει εντύπωση αυτή  η ηρεμία και αυτή η αδιαφορία με την οποία πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν το φάσμα μιας διαφαινόμενης εθνικής καταστροφής.

Θα τονίσω και πάλι ότι ουδέποτε η Ελλάδα δεν ήταν τόσο απομονωμένη, κατάφερε η κυβέρνηση, ο κ. Βαρουφάκης και ο κ.Τσίπρας προσωπικά να βάλει την Ευρώπη πίσω από το άρμα του κ.Σόιμπλε. 18 χώρες συντάσσονται με την Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα, αυτό πραγματικά είναι κατόρθωμα.