O   κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ , κος Νίκος Φίλης μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν κόβονται κάποιες από τις αρμοδιότητες του κ. Βαρουφάκη

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν έχω κάποια τέτοια εικόνα ότι κόβονται αρμοδιότητες.

Ο κ. Βαρουφάκης είναι φουλ υπουργός με όλες τις αρμοδιότητές του τις οποίες βεβαίως μοιράζεται και με άλλα μέλη του κυβερνητικού σχήματος.

Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί ούτε την πολιτική της ούτε τα πρόσωπα που την συγκροτούν με τους πιστωτές ή οποιονδήποτε άλλο εξωθεσμικό παράγοντα.

Δεν είμαστε στην εποχή της Σαλώμης που αξίωνε το κεφάλι να πάει στο πιάτο της, εδώ έχουμε δημοκρατία εκλέγεται κυβέρνηση, πρωθυπουργός ο οποίος έχει την ευθύνη του κυβερνητικού σχήματος. Ο κ.Βαρουφάκης έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.  

 

Ερωτηθείς ποια ημερομηνία είναι ορόσημο

Ν.ΦΙΛΗ: Ουσιαστικά ορόσημο είναι η επόμενη μεγάλη δόση που είναι 12 Μαΐου. Είναι προφανές ότι εμείς έχουμε διαμηνύσει εγκαίρως από την επιστολή του πρωθυπουργού πριν από ένα μήνα ότι αν πρόκειται να τεθεί δίλημμα με βάση τα χρήματα που έχουμε τι θα πληρώσουμε πρώτα μισθούς και συντάξεις είτε πιστωτές, θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

Ξύνουμε τον πάτο, μαζεύουμε ότι χρήματα υπάρχουν προκειμένου να ικανοποιήσουμε αυτή ακριβώς την προτεραιότητα και δεν υπάρχει περίπτωση όπως προκύπτει από τα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα να πληρωθούν τα χρήματα των δόσεων των μεγάλων. Δεν είναι θέμα επιλογής αυτό, είναι θέμα ανάγκης δεν κάνουμε τσαμπουκά.

Επί ένα χρόνο η Ελλάδα δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τους πιστωτές παρότι έχουν δεσμευτεί με την δανειακή σύμβαση να χρηματοδοτούν οι ίδιο την αποπληρωμή του δανεισμού και δεν υπάρχει χώρα σε όλο τον κόσμο να μπορεί να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις μόνο από τον προϋπολογισμό της, όλες δανείζονται.

Συνεπώς τα όρια έχουν έρθει και πρέπει να υπάρξει ρύθμιση να σταματήσει η μονομερής στάση πληρωμών εκ μέρους των πιστωτών. 

 

Για την συμφωνία

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Βεβαίως και  είναι η βούληση να κάνει συμφωνία και βεβαίως γίνεται συζήτηση για τα ελάσσονα θέματα αυτή την περίοδο και που έχουμε βάλει εμείς τις κόκκινες γραμμές και που αφορούν τις συντάξεις, τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ΦΠΑ. Σε ότι αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία δεν θα κάνει πίσω περιπτωσιολογικά μπορεί να κουβεντιάσουμε.

Στο γενικό θέμα για παράδειγμα μηδενικές  ρήτρες ελλείμματος αποκλείεται, ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα αποκλείεται δεν το κουβεντιάζουμε καν. Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας αποκλείεται, αναπτυξιακές συμπράξεις επ’ ωφελεία  και του ελληνικού δημοσίου και με τα έσοδα από τις επενδύσεις αυτές να πηγαίνουν στην κοινωνική ασφάλιση και όχι στο ταμείο του Λουξεμβούργου βεβαίως καμία αντίρρηση.

Υπάρχει μια προχωρημένη συζήτηση αυτή τη στιγμή και απ’ ότι άκουσα την κα Μέρκελ και δίνω μεγάλη σημασία τη φειδωλή σε δηλώσεις καγκελάριο, δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει γιατί έχει καταλάβει και αυτή και ελπίζω να το καταλάβει και το σύνολο του συστήματος του ευρωπαϊκού ότι μια πίεση, ένα σφίξιμο της θηλιάς γύρω από το λαιμό της Ελλάδας δεν ωφελεί βεβαίως την Ελλάδα αλλά δεν ωφελεί σίγουρα και την υπόλοιπη Ευρώπη.  

 

Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που οι εταίροι επιμείνουν σε αυτά που είναι κόκκινές γραμμές για την κυβέρνηση

Ν.ΦΙΛΗΣ: Τα θέματα τα οποία τίθενται δεν αφορούν μόνο τη μικρή συμφωνία, αφορούν και τον Ιούνιο όπου εκεί είναι διπλό το θέμα. Είναι πρώτον αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και δεύτερον είναι το χρέος. Συνεπώς μπροστά μας έχουμε ένα δίμηνο καυτό το οποίο καλό είναι να μην γίνεται με τον εκβιασμό απειλής χρεοκοπίας αλλά να γίνει με καθαρούς τρόπους.

Ερωτηθείς αν είναι στο τραπέζι το σενάριο των εκλογών ή του δημοψηφίσματος

Ν.ΦΙΛΗΣ: Σήμερα δεν υπάρχει ως συνταγματική πιθανότητα υπάρχει πάντα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σαν σχεδιασμό , αν ο σχεδιασμός για λόγους που έχουν να κάνουν με την μεγαλύτερη και γνησιότερη δημοκρατική έκφραση των ελλήνων πολιτών, με την στήριξη μιας πολιτικής κυβερνητικής, με την αποκρούσει υπονόμευσης πολιτικής σταθερότητας στη χώρα αν ο σχεδιασμός το επιβάλλει αργότερα  βεβαίως είναι μέσα στην φαρέτρα των δημοκρατικών δυνατοτήτων.

ΔΗΜ.: Αυτό μετά από συμφωνία.

Ν.ΦΙΛΗΣ: Νομίζω ότι το λογικότερο είναι αυτό ναι. Ο λαός έχει δυνατότητα να τοποθετηθεί.