O   ευρωβουλευτής της ΝΔ, κος Γιώργος Κύρτσος μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς πως εξέλαβαν στις Βρυξέλλες την είδηση ενός πιθανού δημοψηφίσματος

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Δεν θέλουν οτιδήποτε μπορεί να ενισχύσει μια οικονομική και πολιτική αποσταθεροποίηση θεωρούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι οριακή επομένως δημοψήφισμα αν υπάρξει, πότε, ποια είναι η ερώτηση πόσο χρόνο θα είναι η εκστρατεία που θα προηγηθεί του δημοψηφίσματος , ποια δυναμική θα αναπτυχθεί όλα αυτά έχουν ένα στοιχειό ρίσκου σε μια οικονομία που είναι στο όριό της και σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο δυσκολεύεται να συνεννοηθεί με τους εταίρους. Εγώ θα το απέφευγα το δημοψήφισμα …

ΔΗΜ: Λέτε ότι περισσότερα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ένα δημοψήφισμα παρά να λύσει

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι αλλά μπορεί και να λύσει, μπορεί για παράδειγμα μέσα από το δημοψήφισμα –λέω ένα σενάριο- να αδειάσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του αν είναι αυτός στόχος  και να ανοιχτεί σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και αν γυρίσει μια στροφή στο ρεαλισμό και στην ΕΕ …Αυτό είναι ένα σενάριο, μπορεί το δημοψήφισμα να είναι ένα δημοψήφισμα το οποίο θα συσπειρώσει την κοινωνική και εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ για την τελική αναμέτρηση και την διάλυση της οικονομίας άρα δεν μπορεί να το ελέγξεις απόλυτα.

Ερωτηθείς ποια πιστεύει ότι είναι η δικαιολογία για την «απομάκρυνση» του κ.Βαρουφάκη

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Αυτό δείχνει ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με κανέναν, έτρωγε ένα 18-1 στο Eurogroup.

Στόχος του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών σε μια χώρα με τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι να συγκρούεται με τους ομολόγους του είναι να βρίσκει πεδίο συνεννόησης και να λύνει προβλήματα . Είναι φανερό ότι ο κ. Βαρουφάκης έξυπνος, επικοινωνιακός , δραστήριος, με περγαμηνές και λοιπά δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά. Επομένως υποθέτω ότι προσπαθεί η κυβέρνηση να βρει άλλους οι οποίοι  θα είναι πιο αποτελεσματική σε αυτή την διαχείριση.

Ωστόσο μπορώ να σας πω ότι οι απόψεις για την οικονομία του κ.Βαρουφάκη είναι πιο σύγχρονες από τις απόψεις του κ.Τσακαλώτου. Είναι πιο σκληρός , πιο αριστερός, πιο δογματικός ο κ.Τσακαλώτος αλλά  εν πάση περιπτώσει είναι μια αναδιάταξη δυνάμεων για να πάει καλύτερα μια διαπραγμάτευση. Επομένως δεν έχει τόση σημασία αν είσαι προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά σημασία έχει να είσαι low profile να μπορείς να συνεννοηθείς, να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό των συνομιλητών σου πράγματα τα οποία για διάφορους λόγους δεν μπορούσε να κάνει ο κ. Βαρουφάκης.

   

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει τη συμφωνία με όποιο κόστος

 Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Εγώ θα έλεγα ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία η Ελλάδα, ουσιαστικά χρειαζόμαστε μια πρόσθετη προσπάθεια 3-4 δις, έχουμε πάρει μέτρα 50 δις και δεν έχουμε δει φως.  Όλο το σύστημα εδώ περιμένει μια στροφή της Ελλάδας προς το ρεαλισμό για να πέσει πάνω να βοηθήσει για να ξεμπερδεύει πια με την ελληνική εκκρεμότητα. Γιατί έχουμε γίνει τεράστιο άγχος όχι μόνο τώρα  για την οικονομία και την πολιτική αλλά και για την διαδικασία που υπάρχει γιατί γίνονται Eurogroup και 20% του εργάσιμου χρόνου αφιερώνεται στην Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Επομένως είναι μια μοναδική ευκαιρία κάνουμε τη δουλειά μας 3-4 δις στο τραπέζι και επιβραβεύεσαι σε διάστημα λίγων μηνών με πολλαπλάσια χρήματα τα οποία θα έρθουν είτε από την αναδιάρθρωση του χρέους είτε από την ελεγχόμενη έξοδο στις αγορές ώστε να πας καλά και να πέσουν τα επιτόκια είτε από επενδυτικές πρωτοβουλίες…