Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και  βουλευτής της ΝΔ,  κος Κυριάκος Μητσοτάκης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμησή του σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αφού η κυβέρνηση έχασε τρεις μήνες αντιλήφθηκε επιτέλους την κρισιμότητα των καταστάσεων και βλέπω τουλάχιστον να υπάρχει μια μεγαλύτερη κινητικότητα στην επίτευξη μιας συμφωνίας την οποία η κυβέρνηση επεδίωκε από τις 20 Φεβρουαρίου πλην όμως αδυνατούσε να υλοποιήσει αυτά τα οποία η ίδια είχε συμφωνήσει. Εξακολουθώ να κρατάω μικρό καλάθι διότι η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις.  Ελπίζω να μπορέσει να πετύχει μια συμφωνία η οποία να ξεκλειδώσει την χρηματοδότηση της χώρας, η πραγματική οικονομία δεν αντέχει άλλο αυτή την αβεβαιότητα και οτιδήποτε προσθέτει περισσότερους συντελεστές αβεβαιότητας στην ήδη προβληματική κατάσταση της οικονομίας μόνο κακό κάνει. Και αναφέρομαι στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι εξετάζει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην περίπτωση που δεν μπορέσει να συμφωνήσει με τους εταίρους.  Καταλαβαίνετε πόσο προβληματική είναι αυτή η προοπτική, πόσο παράδοξο είναι το πολιτικό σύστημα να μεταθέτει δικές του ευθύνες στις πλάτες των πολιτών.

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κ.Τσίπρας είναι ήδη ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος  διότι υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ότι θα πάρει χρήματα χωρίς μνημόνιο και βρέθηκε με μνημόνιο χωρίς χρήματα. Άρα είναι ήδη εκτεθειμένος διότι προέβαλε ένα προεκλογικό αφήγημα το οποίο και ο ίδιος γνώριζε ότι ήταν παντελώς ανεφάρμοστο. Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να αλλάξουν οι βασικοί κανόνες συνεννόησης με την Ευρώπη αντιθέτως αυτό το οποίο έγινε αυτούς τους τρεις μήνες είναι ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο, υπονομεύσαμε την διαφαινόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές και οδεύουμε ταχύτατα σε τρίτο μνημόνιο.

Αυτή είναι η «επιτυχία» της διαπραγμάτευσης του κ.Τσίπρα. Από εκεί και πέρα αν ο κ.Τσίπρας αισθάνεται ότι πρέπει να αλλάξει τελείως το αφήγημά του να έχει το θάρρος να βγει να το πει ανοιχτά.

 

Για το δημοψήφισμα

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν έχει διαπραγματευτεί την συμφωνία και την έχει συμφωνήσει να την φέρει στην Βουλή γιατί να την πάει τον ελληνικό λαό; Και αν έχει πρόβλημα στην Βουλή με την εσωτερική του αντιπολίτευση μπορεί να περάσει η συμφωνία και με ψήφους άλλων.

Αλλά τότε όταν θα έχει  γίνει αυτό θα έχει αποδομηθεί πλήρως αυτός ο μύθος ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι κακοί μνημονιακοί οι οποίοι γονατίζουν στους δανειστές και οι καλοί αντιμνημονιακοί οι οποίοι ορθώνουνε ανάστημα υπερασπιζόμενοι το εθνικό συμφέρον. Αυτός ο μύθος κατέρρευσε πια, υπάρχει ή συμφωνία για μεταρρυθμίσεις εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου ή άτακτη έξοδος από το ευρώ, χρεοκοπία της χώρας και μείωση του εθνικού πλούτου κατά 40 με 50%. 

 

ΔΗΜ: Γιατί επί της ουσίας φτάσαμε στην συζήτηση όπου παραδέχεται, η ΝΔ κατά κύριο λόγο, ότι καλώς έφτασε και ο κ.Τσίπρας στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ή Μέρκελ ή χάος.

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι ή Μέρκελ ή χάος. Όταν εγώ έκανα μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση δεν τις έκανα επειδή μου τις υπέδειξε καμιά κα Μέρκελ, όταν άλλαζα τις συνθέσεις των πειθαρχικών για να αποδώσουμε επιτέλους πειθαρχική ευθύνη δεν το έκανα γιατί μου το ζήτησε καμία Μέρκελ. Όταν έψαχνα να βρω τα πλαστά πιστοποιητικά για να φύγουν επιτέλους από το δημόσιο τα λαμόγια και οι κλέφτες δεν το έκανα γιατί μου το είπε καμία κα Μέρκελ.

Ας αφήσουμε λοιπόν αυτή την καραμέλα ότι οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να αποκτήσει ανταγωνιστική οικονομία και λειτουργικό κράτος γίνονται καθ’ υπόδειξη των δανειστών, όσο είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό το δίλημμα ποτέ σε αυτή τη χώρα δεν πρόκειται να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Και εμείς ως κυβέρνηση πέσαμε στην παγίδα να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και να τις πουλάμε στον ελληνικό λαό όχι ως δικιά μας ιδιοκτησία αλλά επειδή μας τις επέβαλλαν κάποιοι κακοί ξένοι και ήταν λάθος αυτό της ΝΔ μεγάλο.

…Αφήστε τους δανειστές έξω, μπορούμε να κοιτάξουμε επιτέλους τα του οίκου μας και να βάλουμε τάξη στο δικό μας το μαγαζί χωρίς να κατηγορούμαστε ότι είμαστε εκπρόσωποι των δανειστών, της Μέρκελ, του Ολάντ ή του οποιουδήποτε άλλου ή ότι είμαστε υπερήφανοι διαπραγματευτές δεν καταλαβαίνετε πόσο δυναμιτίζει τον πολιτικό διάλογο! Δεν μπορώ να μη στηλιτεύσω τα προφανείς αδυναμίες και ασυνέπειες μιας κυβέρνησης η οποία και σήμερα ακόμα αντί να κάνει μια γενναία τομή με το δικό της εσωκομματικό παρελθόν εξακολουθεί και παλινωδεί.

Το κόμμα αυτό από τη στιγμή που ήρθε στην εξουσία, που συγκυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ ήταν παγιδευμένο στις δικές του εσωτερικές αντιφάσεις από τις οποίες δεν υπάρχει εύκολη έξοδος μόνο που την πληρώνει η χώρα αυτό. Την αδυναμία της κυβέρνησης να πετύχει η χώρα μια συμφωνία την πληρώνει η πραγματική οικονομία.

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει εναλλακτικό πολιτικό αφήγημα   

  

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή σε μια επώδυνη περίοδο εσωτερικής ανασυγκρότησης. Δεν έχουμε και εμείς ακόμα αντιμετωπίζει τα εσωτερικά μας ζητήματα με την απαραίτητη αποτελεσματικότητα και φυσικό είναι αυτό διότι έχει περάσει και λίγος χρόνος από τις εκλογές. Δεν έχουμε βρει ακόμα το δρόμο μας ως παράταξη, υπάρχουν ακόμα αρκετές εσωτερικές διεργασίες οι οποίες πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποσαφηνίσουμε και το ιδεολογικό μας στίγμα και να κάνουμε γενναία ανοίγματα στην κοινωνία και να φέρουμε νέο κόσμο μέσα στο κόμμα. Είναι και ένας λόγος αυτός για τον οποίο δεν θα επεδίωκα σε καμία περίπτωση σύντομα εκλογές πέραν του ότι θα είναι πολύ κακές για τον τόπο. Είναι φυσικό και η αντιπολίτευση να χρειάζεται τον χρόνο να ανασυγκροτηθεί.