Ο βουλευτής της ΝΔ,  κος Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία 

 

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Πληροφορίες επί των ζητημάτων των ουσιαστικών της διαπραγμάτευσης δεν έχουμε, βρισκόμαστε όλοι στο σκοτάδι, εικασίες κάνουμε. Ψηλαφούμε πληροφορίες από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, από διαρροές, από non paper. Εγώ ως εργαλείο που το θεωρώ το μόνο σταθερό που μπορώ να έχω στην ανάλυσή μου είναι η εμπειρία μιας ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης και διπλωματικής.

Μια διαπραγμάτευση στην Ευρώπη που διαρκεί τόσο πολύ είναι μια διαπραγμάτευση για να καταλήξει και όχι να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Από πολύ νωρίς έχω υποστηρίξει ότι αυτή είναι μια διαπραγμάτευση που όσο συνεχίζεται και μάλιστα όσο ανεβαίνουν και δραματοποιούνται οι τόνοι είναι το τελευταίο στάδιο σύγκλισης απόψεων.

 

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό να γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός

 

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Κινείται μεταξύ δύο πολύ δύσκολων δεσμεύσεων στις οποίες έχει μπει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός,  να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές και από την άλλη να μην δημιουργηθούν προϋποθέσεις ενός ατυχήματος που θα ήταν πολύ αρνητικό για την οικονομία της χώρας και για την ίδια τη χώρα και τους πολίτες.

Μεταξύ των δύο αναζητούν το καλύτερο δυνατό μείγμα για αυτό είπα ότι το αποτέλεσμα θα δείξει αν το πέτυχαν και πόσο. Δεν υπάρχουν πολλά σενάρια, το ένα σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία, να υπάρξει ρήξη που θα πυροδοτήσει πολλές εξελίξεις οικονομικές και πολιτικές.

 

ΔΗΜ.: Βρίσκεται πιθανό αυτό το σενάριο της ρήξης;        

 

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι, δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά με την εμπειρία χρόνων μια τέτοια διαπραγμάτευση στην Ευρώπη συνήθως καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα.  Το δεύτερο είναι να υπάρξει συμφωνία και εκεί ξεκινάνε τα υπο-σενάρια, μια καλή συμφωνία ή μια κακή συμφωνία; Το καλή είναι σύμφωνα με τις κόκκινες γραμμές ή παρά τις κόκκινες γραμμές;  Εγώ πιστεύω ότι θα κινηθούμε σε μια συμφωνία που δεν θα καλύπτει τις κόκκινες γραμμές και από εκεί και πέρα αρχίζουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. Θα μπορέσει να πείσει το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας και πόσοι είναι αυτοί που θα αντισταθούν,  πόσοι είναι αυτοί που δεν θα πειστούν; Ποιο κλίμα θα υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα, θα πιεστεί η κυβερνητική πλειοψηφία; Θα φτάσει μέχρι τη Βουλή η συζήτηση;

 

Ερωτηθείς αν βρίσκει το θέμα του δημοψηφίσματος ανέφικτο ή καταστροφικό

 

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θεωρώ ότι το προηγούμενο που έχουμε ζήσει με την απόπειρα του κ. Παπανδρέου σαφώς κρατάω αποστάσεις, δεν είναι ούτε ίδια η συγκυρία ή τα πολιτικά δεδομένα όμως είναι μια τοξική συζήτηση. Ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις αν αυτή  η συζήτηση προχωρήσει και πάντως ήδη δημιουργεί ένα μεγάλο και σοβαρό πολιτικό και θεσμικό ζήτημα κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα μια ερώτηση που έχει σαφές δημοσιονομικό περιεχόμενο.

Επομένως θα ξεκινήσει και μια μεγάλη συζήτηση για την συνταγματικότητα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος ανάλογα με το πώς θα τεθεί και το ερώτημα. …Αλλά η πρόταση κλειδί του πρωθυπουργού είναι ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει δημοψήφισμα και αναρωτιέμαι αφού ο ίδιος πιστεύει ότι δεν θα χρειαστεί γιατί το φέρνει στην συζήτηση και στο δημόσιο διάλογο ένα στοιχείο που δημιουργεί πρόσθετη πολιτική αβεβαιότητα;

 

Για το ενδεχόμενο εκλογών

 

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η κατηγορηματική άρνηση του πρωθυπουργού ότι έχει στο μυαλό του το ενδεχόμενο εκλογών ήταν τόσο έντονο που με βάζει σε πολλούς προβληματισμούς και ερωτηματικά.

Εάν έρθει μια πρόταση που δεν περνάει εύκολα από την κοινοβουλευτική ομάδα και την κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις πολύ σοβαρής αστάθειας και ανάγκης μιας πολιτικής λύσης;

 

ΔΗΜ.: Εσείς πιστεύετε ότι θα ήταν απαραίτητες οι εκλογές αν φτάσουμε στο κομβικό σημείο ενός αδιεξόδου ή όχι;

 

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Εγώ βλέπω ότι είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο από το οποίο ακόμα και οι εκλογές θα μπορούσαν να ήταν μια ανάγκη της κυβέρνησης για να βγει από την δυσκολία του αδιεξόδου στο οποίο θα έχει φτάσει.

 

ΔΗΜ.: Πιστεύετε ότι μπορεί να είναι λύση οι εκλογές αν φτάσουμε στο αδιέξοδο;

 

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να φτάσουμε σε κάτι τέτοιο. Η απάντηση είναι ότι δεν μπορώ να το αποκλείσω.

 

Για τον πολιτικό διάλογο στη χώρα

 

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αν δεν υπήρχε σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση πιστεύω ότι το πρώτο ζήτημα στον πολιτικό διάλογο και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί είναι η αδυναμία που δείχνει το πολιτικό προσωπικό της χώρας  να συζητήσει με την ανάλογη σοβαρότητα τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει. Είναι απαραίτητο να κάνουμε ότι μπορούμε για να αναβαθμιστεί ο πολιτικός διάλογος γιατί είναι προϋπόθεση κάθε σωστής απόφασης.