Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Θανάσης Πετράκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την ενδεχόμενη συμφωνία

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Θα επιδιωχθεί η τελική συμφωνία να έρθει πιο κοντά αλλά στη τελική συμφωνία δεν μπορείς να πας μια και έξω θα έχει ενδιάμεσες βαθμίδες άρα θα έχουμε ενδιάμεση συμφωνία και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να έχουμε ενδιάμεση συμφωνία στις επόμενες ημέρες.

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό και αγωνίζεται αυτά τα ζητήματα (κατώτατος μισθός, το αφορολόγητο, ΕΝΦΙΑ) να γίνουν πράξη, σε αυτά τα ζητήματα η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θα κάνει πίσω. Όταν πλησιάζεις σε μια συμφωνία τότε ο καθένας και για λόγους ψυχολογικούς και για λόγους διαπραγμάτευσης, ουσίας προσπαθεί και αυτό κάνουν οι εταίροι μας να σκληρύνει τη στάση του και να εμφανιστεί με στόχο να τρομοκρατήσει και να φοβίσει για να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά. Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αυτές τις κόκκινες γραμμές δεν μπορούμε να τις υπερβούμε, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τις υπερβούμε γιατί μας δεσμεύει όχι μόνο η ψήφος του ελληνικού λαού αλλά και οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις στη Βουλή. Συνεπώς έχουμε εμπιστοσύνη και αισιοδοξούμε ότι θα πετύχουμε την καλύτερη συμφωνία η οποία θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας.

Ερωτηθείς αν θα στηρίξει το μέτρο της συνέχισης καταβολής του ΕΝΦΙΑ

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Η δέσμευσή μας είναι ότι ΕΝΦΙΑ το ’15 δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει.

 

ΔΗΜ: Αν υπάρξει ανάγκη να συμβεί αυτό εσείς το στηρίζετε;

 

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Θα δούμε το πλαίσιο και θα το συζητήσουμε, δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή θα κάνει αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι. Ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις τόνισε ότι έρχομαι να πρωτοτυπήσω, να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου. Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός αυτό θα το κάνει πράξη.     

 

Ερωτηθείς αν θα στηρίξει τις ενδεχόμενες περικοπές στα ρετιρέ των επικουρικών συντάξεων

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Αν υπάρχουν κάποια ρετιρέ τα οποία είναι πάρα πολύ ψηλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι το πρόβλημα αυτή την ώρα της ελληνικής κοινωνίας.  το πρόβλημα το οποίο θέτουν οι δανειστές και στο οποίο δεν κάνουμε πίσω είναι να μειωθούν  συνολικά και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις,  να μειωθούν και οι κατώτερες συντάξεις και οι μέσες συντάξεις. Ε! αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.