Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείσα ποια είναι τα κριτήρια για να συμπεριληφθούν οι πολίτες στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Η ανθρωπιστική κρίση ορίζεται με πέντε βασικά μέτρα, το ένα είναι η έλλειψη τροφής, έλλειψη στέγης, έλλειψη ενέργειας, έλλειψη νερού και η έλλειψη υγείας δηλαδή η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Αυτά ορίζονται ως ανθρωπιστική κρίση διεθνώς και είναι αποτέλεσμα συνήθως πολέμων, λιμών, λοιμών και καταποντισμών. Στην Ελλάδα λιμοί, λοιμοί και καταποντισμοί ήταν το μνημόνιο, είναι η πρώτη φορά που χωρίς πόλεμο και χωρίς τίποτα από όλα αυτά ένας λαός βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.

Εμείς εφαρμόζουμε τα τρία πρώτα μέτρα σε πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού που έχει πληγεί από αυτή την ιστορία δηλαδή παίρνουμε το κομμάτι του πληθυσμού που βρίσκεται σε ακραία φτώχεια. Ακραία φτώχεια ορίστηκε με βάση εισοδηματικά κριτήρια τα οποία είναι 4.800 μεσοσταθμικά γιατί είναι ανάλογα με το πόσα άτομα έχει στο νοικοκυριό.   4.800 το χρόνο για τετραμελή οικογένεια.

 

Ερωτηθείσα πως θα γίνουν οι διασταυρώσεις    

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Εκείνο που έχουμε καταφέρει είναι να γίνονται όλες οι διασταυρώσεις ηλεκτρονικά. Μπαίνει ο πιθανά δικαιούχος στην ιστοσελίδα του υπουργείου και αρχίζει και δηλώνει αυτό που είχε δηλώσει στη φορολογική του δήλωση, αυτά θα διασταυρωθούν με το Taxis μετά τις 20 Μαΐου. Αν μπει με εισόδημα παραπάνω από 4.800 το χρόνο για τετραμελή οικογένεια τον βγάζει το σύστημα και δεν τον αφήνει να προχωρήσει. Δεύτερον, όποιος έχει προνοιακά επιδόματα, συντάξεις επειδή και αυτά δίνονται από το υπουργείο Εργασίας θα διασταυρωθούν όλα.

Επομένως όσον αφορά την αλήθεια ή την εγκυρότητα όσων δηλώνει θα διασταυρωθούν τα στοιχεία. Όσα δεν υπάρχουν (αφανή εισοδήματα κα) πράγματι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασταυρωθούν.

 

Για το επίδομα στέγασης

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Καταρχήν τα χρήματα δεν δίνονται στους ενοικιαστές δηλαδή σε αυτούς που κάνουν αίτηση αλλά στους ιδιοκτήτες. Αυτό το κάναμε γιατί κάνουμε μια κίνηση προς τους ιδιοκτήτες οι οποίοι και αυτοί έχουν ρημάξει και οι οποίοι έχουν και κλειστά διαμερίσματα γιατί φοβούνται ότι αν βάλουν κάποιον φοβούνται ότι δεν θα παίρνουν τίποτα άρα το κράτος εγγυάται ότι θα πάρουν τα λεφτά τους, να κάνουν καλύτερη τιμή και τρίτον να μην προχωρήσουν και σε εξώσεις που γίνονται πάρα πολλές αυτή τη στιγμή.  

…Είναι αφορολόγητα δηλαδή οι χειρονομίες μας είναι διπλές προς την κοινωνία. Δεν είναι μόνο τα θύματα της κρίσης, θέλουμε να πούμε στην κοινωνία «απλώστε χέρια, βοηθήστε ο ένας τον άλλο», καήκαμε αλλιώς.  

 

Για την κάρτα σίτισης

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Για να μην πάμε ούτε σε κουπόνια ούτε σε πακέτα που τα θεωρούμε και λίγο στίγμα για τους ανθρώπους κάναμε μια καινοτομία δηλαδή ήρθαμε σε επαφή με τις τράπεζες, τις τέσσερις συστημικές και τους προτείναμε να μας δώσουν μια προσφορά πόσο θα τους στοίχιζε και τι χρήματα θέλουν από εμάς αν βγάζανε μια κανονική prepaid card που θα την πιστώνανε στον δικαιούχο από 70 έως 220€ και θα μπορούσε αυτός να πάει σε οποιοδήποτε κατάστημα τροφίμων γιατί εξαργυρώνεται μόνο για τρόφιμα και να αγοράσει ότι θέλει.

Οι συστημικές τράπεζες μας κάναν προσφορά δωρεάν την παροχή της κάρτας και δωρεάν το σύστημα. Όλες οι τράπεζες μας κάνουν ενδιαφέρουσες προσφορές.

 

 

Για την πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Αυτό που έκανε ο κ.Σάλλας απαιτούσε έγκριση από το ΕΚΤ και την πήρε δηλαδή για τα κόκκινα δάνεια. Αναρωτηθείτε γιατί η ΕΚΤ δεν το επιτρέπει στην κυβέρνηση…

 

Ερωτηθείς πότε προβλέπει να έχουν τελειώσει οι διαδικασίες

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ : Στις 20 Μαΐου κλείνει το πρόγραμμα δηλαδή δεν θα μπορούν να κάνουν άλλες αιτήσεις και για αυτό τρέχουμε για να μην μείνει κάνεις και να μην το έχει μάθει.

 

Ερωτηθείσα για τις διαπραγματεύσεις

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Δεν έχουμε κρύψει από τον ελληνικό λαό τίποτα από ότι έχει συμβεί μέχρι σήμερα πρέπει να ξέρετε όμως ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνολική πρόταση.

…Σήμερα η κυβέρνηση αλλάζει το πλαίσιο και λέει «κύριοι τώρα, όλο το κομμάτι πλην του χρέους. Θα κλείσουν τα πάντα τώρα και θα κλείσουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα μας δώσετε χρήματα». 

Άρα εγώ πιστεύω ότι αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πολιτική γραμμή διαπραγμάτευσης και είμαι αισιόδοξη.

 

Για τις κόκκινες γραμμές

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Εμείς όλη μας την επιχειρηματολογία μας προεκλογικά τη στηρίξαμε ότι τα μνημόνια και το χρέος είναι άλλοθι για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Το είδαμε περίτρανα αυτό και απεδείχθη. 

Πέντε χρόνια μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο επιδείνωσε το χρέος μας  πρώτον και δεύτερον λένε ότι θα μας δώσουν και άλλο μνημόνιο όταν ξέρουν ότι δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε.

…Υφεσιακό είναι οι απολύσεις, αν πρόκειται ο ελληνικός λαός να έχει μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων, να μικρύνουν οι συντάξεις και οι μισθοί αυτά είναι τα κεντρικά υφεσιακά στοιχεία. Για μένα αυτά είναι τα κεντρικά υφεσιακά στοιχεία που δεν μπορούμε να τα συνεχίσουμε.