O βουλευτής της ΝΔ, κος Κώστας Τζαβάρας  μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για τις απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να μην πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας στο ΔΝΤ  

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτού του είδους τους παληκαρισμούς εγώ αλλά και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν μπορεί να τους κατανοήσει. Γιατί όταν με δικιά σου υπαιτιότητα έχεις οδηγήσει τη χώρα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον το οποίο επιμένεις να το καλλιεργείς μόνο και μόνο με μια και μόνη επιδίωξη να αναγκαστούν να υποχωρήσουν οι εταίροι μας προ της στάθμισης ότι  επειδή η ζημιά που θα υποστεί η ευρωζώνη και η ΕΕ είναι δυσανάλογα πιο μεγάλη από τη ζημιά που θα υποστεί η Ελλάδα αν γίνει η ρήξη τότε εμείς επιμένουμε και εσείς θα αναγκαστείτε να υποχωρήσετε. Αυτού του είδους τον πολιτικό κυνισμό, αυτού του είδους τελικά την κακοπιστία της σχέσης μας με τους εταίρους εγώ δεν μπορώ να την θεωρήσω ότι αποτελεί μια εποικοδομητική συμπεριφορά τουλάχιστον όσον αφορά τα ζητήματα που αποτελούν αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η ΕΕ.

Για την συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Φαίνεται κάθε μέρα που περνάει ότι αυτό που έχει αφεθεί να πλανάται σαν μια ιδέα για την δημιουργία ενός μετώπου πλέον αρχίζει και γίνεται ιστορική αναγκαιότητα. Γιατί είναι βέβαιο ότι σε εποχές όπως η σημερινή όπου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα άκρα μεγεθύνονται και συρρικνώνονται τα κόμματα που κινούνται στο Κέντρο η συνειδητή  πολιτική παρέμβαση που πρέπει να γίνει είναι να ανασυγκροτηθεί ο χώρος του Κέντρου, να γίνει πιο δυνατός και κυρίως με αυτή την συμφωνία όλων των κομμάτων που έχουν έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό να δημιουργηθεί αυτό το μέτωπό το οποίο δεν θα είναι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα είναι υπέρ εκείνων των απόψεων που πρέπει να κατισχύσουν προκειμένου ο τόπος να μην οδηγηθεί σε μια μεγάλη εθνική καταστροφή.

ΔΗΜ: Σε αυτό το μέτωπο εντάσσετε τη ΝΔ , το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ  γιατί εκεί στο ΠΑΣΟΚ βλέπω ότι υπάρχει μια πολυφωνία λίγο περίεργη. Τουλάχιστον θα πρέπει να ενταθούν όλες εκείνες οι δυνάμεις που καλλιεργούν ένα ιδεολογικό αφήγημα που έχει σχέση με το δημοκρατικό Κέντρο. Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που συμμερίζονται ότι αυτή την εποχή λείπει από την Ελλάδα το κόμμα της λογικής και του μέτρου.

ΔΗΜ: Αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να κατέβει και στις εκλογές

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί όχι αν γίνουν οι σχετικές συζητήσεις θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να έχουμε και στην Ελλάδα τουλάχιστον μια συστράτευση όλων εκείνων των δυνάμεων που πραγματικά αναγνωρίζουν ότι το μνημόνιο δεν είναι ο δαίμονας της ιστορίας μας ούτε ο εφιάλτης….

ΔΗΜ: Σε αυτό το μέτωπο αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να είναι επικεφαλής ο αρχηγός της ΝΔ

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν μιλάμε για ένα μέτωπο το οποίο θα κληθεί να παίξει ηγετικό ρόλο ή ηγεμονικό ρόλο ένας από τους προέδρους των κομμάτων που θα συμμετέχουν σε αυτό το διάλογο προφανώς θα πρέπει να αναζητηθεί μια άλλη προσωπικότητα… Δεν έχω κατά νου κάποιον πάντως υπάρχουν πρόσωπα και καλό είναι κάποια στιγμή γιατί όλος αυτός ο κομματισμός και όλη αυτή η στερεοτύπη αναπαραγωγή μοτίβων ιδεολογικών και πολιτικών που τελευταία βλέπουμε θα πρέπει να ασχοληθούμε και με την αξία των προσώπων .  

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι πρόβλημα για την ΝΔ η παραμονή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της

Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να ερευνηθεί αλλά δεν μπορώ να το πω ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος όχι γιατί δεν έχω την άποψη μου αλλά γιατί δεν θέλω να υποδαυλίσω μια συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει σε αντανακλαστικά στην εκφορά κάποιου άλλου αντίπαλου λόγου που πράγματι τότε θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια εσωστρέφεια. Εγώ εκείνο που λέω ανεξάρτητα από το ζήτημα της ηγεσίας σε πρώτη φάση είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια σε βάθος συζήτηση για την επαναφορά του κόμματος στις βασικές ιδεολογικές και πολιτικές του αρχές γιατί αυτό το κόμμα τα τελευταία χρόνια εξεστράτησε από αυτές τις αρχές και το αποτέλεσμα το οποίο το βλέπουμε και το μετράμε στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων κατά τις πρόσφατες εκλογές μας οδηγεί στη διαπίστωση ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι έφυγαν από το χώρο της ΝΔ οι λεγόμενοι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου , τροφοδοτήθηκε με δύναμη το ΠΟΤΑΜΙ αλλά και δόθηκε η νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι κάποια στοιχεία τα οποία είναι αδιάσειστα, είναι αντικειμενικά και εμείς δυστυχώς στη ΝΔ ακόμα δεν τα έχουμε συζητήσει.