O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ , κος Θανάσης Πετράκος μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ότι ξέρετε εσείς ξέρουμε και εμείς. Ο κ. Δραγασάκης, ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσακαλώτος νομίζω ότι έδωσαν το κλίμα.

Είναι ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας γιατί νομίζω ότι η πίεση που ασκούν οι εταίροι αυτές τις ώρες είναι γνωστή και για ποιους λόγους γίνεται. Έχουμε πλήρη συνείδηση. Γίνεται για να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει, του διαμηνύσαμε ότι δεν υποχωρούμε, είμαστε δεσμευμένοι στον συμβιβασμό τον οποίο κάναμε στις 20 Φεβρουαρίου και αυτόν εκπληρώνουμε. Αυτό το παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του Euroworking group. Από εκεί και πέρα να υποταχτεί η ελληνική κυβέρνηση στις παράλογες απαιτήσεις είτε του ΔΝΤ, είτε της ΕΚΤ είναι έξω από την λαϊκή εντολή. Και νομίζω ότι δεν θα διακινδυνεύσει κανένας, ούτε η Κομισιον, ούτε η ΕΚΤ αυτοί οι δυο πολύ περισσότερο από το ΔΝΤ, να υπάρξει μια υποτροπή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στο χώρο της Ευρώπης.

 

ΔΗΜ: Ποια είναι τα όρια που θα διακινδυνεύσει η κυβέρνηση; Διαβάζω το άρθρο της Αυγής που λέει ότι η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις

 

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Εννοείται ότι δεν πρέπει να πληρωθούν οι επόμενες δόσεις, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρωθεί καμία δόση. Σε αυτό είμαι κατηγορηματικός. Καμία δόση!

 

ΔΗΜ: Ανεξάρτητα από το τι θα σημαίνει αυτό;

 

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Τι να σημαίνει; Η ελληνική κυβέρνηση έχει παραπληρώσει και κατά την προσωπική μου άποψη έπρεπε ήδη να είχε σταματήσει να πληρώνει. Τη στιγμή που η ΕΚΤ και η Κομισιον και το ΔΝΤ προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες οφείλουμε να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε και με τις δικές μας οι οποίες δεν είναι μονομερείς ενέργειες αλλά είναι στοιχειώδης λογική απάντηση στην πρόκληση και στους εκβιασμούς οι οποίοι γίνονται. Είναι απλά τα πράγματα. Μόνο αν απειλήσουμε τα συμφέροντά τους μπορούμε να ‘ρθούμε σε συμβιβασμό.

 

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι αν δεν έχει ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης η μεγάλη δόση προς το ΔΝΤ να μην πληρωθεί

 

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρωθεί και νομίζω ότι δεν θα πληρωθεί. Και αυτό νομίζω πρέπει να το στηρίξει σύσσωμος ο ελληνικός λαός. Για λόγους τακτικής δεν πρέπει να πληρωθεί κατά τη γνώμη μου. Το μπαλάκι είναι στην πλευρά των δανειστών. «Την στιγμή που δεν πληρώνετε δεν πληρώνουμε», απλά είναι τα πράγματα νομίζω όσο κι αν είναι σκληρά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δύσκολη είναι αλλά για να συνεννοηθούμε την στιγμή που επιδιώκουν την υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αυτή θεωρώ ως βάση, ως ουσιαστική διαπραγμάτευση.

 

ΔΗΜ: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μετά;

 

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Εδώ είμαστε, μυαλό έχουμε να αποφασίσουμε συλλογικά όλοι. Δεν βλέπω από την επαφή που έχω με την κοινωνία ότι η κυβέρνηση δεν έχει στήριξη και λαϊκή εντολή. Η λαϊκή της εντολή είναι σαφής, να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας, να εφάρμοσε το πρόγραμμα της στη βάση φυσικά ενός συμβιβασμού τον οποίο τον έχει κάνει από τις 20 Φεβρουαρίου. Δεν είμαστε ή όλα ή τίποτα άλλα οι άλλοι δεν μπορούν να τα ζητάνε όλα.

Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική στο τέλος γιατί γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τον οποιοδήποτε Έλληνα οι παράγοντες στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ, και τα ξέρουν πολύ καλύτερα και από έμενα που είμαι μαρξιστής, ότι οι παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού έρχονται κυκλικά περίπου κατά 30-35 χρόνια. Δεν τους είναι εύκολο να διακινδυνεύσουν μια υποτροπή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε 7 χρόνια και αυτό είναι το ατού της Ελλάδας.