Η βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω πως πραγματικά έχουν πλησιάσει πολύ. Η καινούρια διαπραγματευτική ομάδα η οποία επιτέλους μπήκε από ότι φαίνεται κάνει μια σοβαρότερη δουλειά. Αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση αντιληφτεί του τι σημαίνει ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει η χώρα και ποια θα ήταν η κατάσταση την οποία θα είχε να αντιμετωπίσει και πήρε την απόφαση, την πρέπουσα θέλω να ελπίζω, να προχωρήσει σε μια συμφωνία, να την φέρει στην Βουλή και να την εφαρμόσει έτσι ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η ηρεμία στη χώρα. Διότι το πόσο πολύ στοίχησαν αυτές οι 100 μέρες δεν έχει αναγράφει ακόμα στο Τύπο. Το ότι από εκεί που άρχισαν να γίνονται προσλήψεις και είχε μειωθεί η ανεργία από το 60% των νέων στο 50% και σιγά-σιγά πάρα πολύ δειλά κατά τη δική μου γνώμη, αλλά εν πάση περίπτωση υπήρχαν κάποια θετικά στοιχεία, τώρα αυτό πάλι εκτινάχτηκε και έχουμε απρόσθετες απολύσεις, αύξηση της ανεργίας. Το ότι δεν κινείται φύλλο στον ιδιωτικό τομέα, ότι η οικονομία έχει ουσιαστικά κάνει παύση πληρωμών όλα αυτά δεν θα διορθωθούν με κάποιο μαγικό ραβδί μέσα σε μια μέρα. Θέλουν πάλι τον χρόνο τους για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία. Άρα είναι απολύτως απαραίτητο να τελειώσουν οι λεονταρισμοί και οι διάφορες μεταφράσεις των λέξεων και να προχωρήσουμε στην ουσία. Και η ουσία είναι μια συμφωνία η οποία πρέπει να γίνει, αν μπορούσε να γίνει πριν από 50 μέρες θα ήταν καλυτέρα.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι πρέπει να στηριχτεί από τα υπόλοιπα κόμματα  η συμφωνία

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχήν μην μου ζητάτε να κρίνω γουρούνι στο σακί. Δεν έχω δει την συμφωνία και φαντάζομαι μου αναγνωρίζετε ότι έχω μια αίσθηση ευθύνης όταν μιλάω, άρα δεν πρόκειται να πω και να τοποθετηθώ. Αυτό το οποίο εμείς πρέπει να κάνουμε σε ότι μας αφορά, είναι υπεύθυνα να σταθούμε κρίνοντας το συμφέρον της χώρας πρωτίστως και μετά το οποιοδήποτε δικό μας πολίτικο, κομματικό συμφέρον. Το ευκολότερο που μπορείς να κάνεις σήμερα είναι να κάνεις αντιπολιτευτικό πάρτι. Δηλαδή η προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στο ρεαλισμό και στη πραγματικότητα έχει ένα κόστος το οποίο βεβαίως επιτρέπει σε όλους μας να πούμε ότι «παιδιά όταν μας λέγατε ότι είχατε τις διάφορες ιδέες σας λέγαμε ότι δεν είναι εφικτό, δεν μας πιστεύατε. Εντάξει. Είδατε τώρα ποια είναι η πραγματικότητα.” Από την άλλη μεριά όμως η χώρα σήμερα χρειάζεται οπωσδήποτε να υπάρξει μια συμφωνία αν θέλουμε να μην χρεοκοπήσουμε.  Εμείς από την άλλη πλευρά έχουμε υποχρέωση στο βαθμό που περνάει από το χέρι μας, να προστατεύουμε τον πολίτη  από όσα δεινά μπορούμε να αποφύγουμε. Αυτή είναι η δουλειά των πολιτικών.

ΔΗΜ.: Επιμένετε στην λογική ότι εκλογές ή δημοψήφισμα για την χώρα είναι ταφόπλακα

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν το δηλώνω μόνο, το πιστεύω.

ΔΗΜ.: Το λέω γιατί έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν δύο γραμμές στην ΝΔ , υπάρχουν αυτοί οι οποίοι λένε ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε εμείς τη συμφωνία και υπάρχουν άλλες γραμμές οι οποίοι λένε να δούμε και αν δούμε υπάρχει ευθύνη και πρέπει να το κάνουμε . Εσείς σε ποια από τις δύο γραμμές είστε;

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ είμαι στην ξεκάθαρη γραμμή την οποία λέω ότι πρώτον πρέπει να δούμε το κείμενο, να δούμε το περιεχόμενο, να το συζητήσουμε αναλυτικά στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ  Δεν είναι μια απόφαση η οποία μπορεί να ληφθεί από κανένα μη θεσμικό όργανο.

Η απόφαση αυτή είναι απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδος της ΝΔ και μόνο και όταν η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έχοντας την πλήρη εικόνα της συγκεκριμένης συμφωνίας και την πλήρη  κατάσταση της χωράς εκείνη τη στιγμή, θα πάρει τις αποφάσεις της. Νομίζω ότι στην ΝΔ πλέον έχουμε βγάλει τα συμπεράσματα μας για το κόστος το οποίο είχαν οι αποφάσεις των μονοπρόσωπων οργάνων.

 

ΔΗΜ.: Μην είστε σίγουρη ότι έχουν βγει τα συμπεράσματα γιατί βλέπω ότι το κόμμα λειτουργεί όπως λειτουργούσε και πριν από τρεις μήνες και πριν από έξι μήνες… Η ΝΔ στις 25/1 κατέγραψε μια από τις σημαντικότερες ήττες στην ιστορία της και ηττήθηκε για συγκεκριμένους λόγους. Από τις 25/1 μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα που θα εκπέμπει ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι η ηγεσία της ΝΔ  πήρε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για να μην έχετε καμιά αμφιβολία , έχετε απολύτως δίκιο σε αυτό που λέτε, έχουν περάσει 100 μέρες που δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Από την άλλη  μεριά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δικαιολογεί την αγωνία όλων μας για την πορεία της χώρας. Εάν η χώρα όπως όλοι ελπίζουμε μπει κουτσά-στραβά, απομακρυνθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας να το πω ξεκάθαρα, θα είναι και η ώρα όπου η ΝΔ θα πρέπει ουσιαστικά να αντιμετωπίσει τα δικά της θέματα.

 

ΔΗΜ.: Όταν λέτε θα έρθει η ώρα θα πάτε σε συνέδριο; Θα ζητήσετε εκ νέου ενός συνεδρίου όπου θα τεθεί και το θέμα της ηγεσίας ;

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όλα θα γίνουν. Το μόνο πράγμα που δεν επιτρέπεται να κάνει η ΝΔ είναι ως στρουθοκάμηλος να κρύψει το κεφάλι της στην άμμο. Διότι αυτό θα την απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τις κοινωνικές ομάδες από τις οποίες ήδη έχει απομακρυνθεί και γι’ αυτό φτάσαμε σε αυτά τα ποσοστά. Άρα βεβαίως θα γίνουν όλα, μην έχετε καμία αμφιβολία.

 

Ερωτηθείσα αν είναι υπέρ ενός πιο διευρυμένου κυβερνητικού σχήματος και αν πιστεύει ότι μπορούν να υπάρξουν συνέργειες μέσα από αυτή τη Βουλή 

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο ελληνικός λαός ψήφισε και έδωσε μια εντολή στον κ.Τσίπρα, ο κ. Τσίπρας οφείλει να την φέρει εις πέρας. Δεν έχει την δυνατότητα κατά την γνώμη μου ούτε να κρύβεται πίσω από τα δήθεν τα δημοψηφίσματα, ούτε από δήθεν προσφυγές στις κάλπες, ούτε τίποτα.

Από εκεί και πέρα ότι εγώ διαχρονικά και το έλεγα από την εποχή που ήταν η ΝΔ κυβέρνηση, το λέω και σήμερα, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ εθνική συνεννόησης, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο χτες που φαινόταν να απομακρύνεται η συμφωνία, είπα ότι πρέπει να γίνει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλοι μας έχουμε, ο καθένας μας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, ευθύνη για να μην αφήσουμε τη χώρα και τις επόμενες τρεις γενιές ελλήνων να έχουν υποθηκεύσει το μέλλον τους. Αρά με αυτή τη λογική ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης είναι απολύτως απαραίτητο.

Εάν λοιπόν με ρωτάτε αν μια αντιπολίτευση θα πρέπει να χαίρεται αν η κυβέρνηση καταστρέψει την χώρα, η απάντηση μου ευθέως είναι όχι!

Δεν πρέπει να χαίρεται και πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να μην καταστραφεί η χώρα.

 

Ερωτηθείσα ποια είναι η γνώμη της για το σενάριο συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού μετώπου

 

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο εκλογικός νόμος αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο σενάριο το αποκλείει διότι δεν του δίνει τη δυνατότητα να κατέβει, διατηρώντας την αυτονομία του, σε εκλογές. Εάν με ρωτάτε όμως από την άλλη πλευρά αν βλέπω ένα σενάριο ουσιαστικής διεύρυνσης της ΝΔ στα όρια της παράταξης, βεβαίως το βλέπω και πιστεύω πως είναι η πολιτική η οποία πρέπει να ακολουθηθεί.

Η ΝΔ πρέπει να διευρυνθεί, πρέπει να ξαναγίνει παράταξη. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι οι οποίοι είτε έχουν απομακρυνθεί από άλλους χώρους, είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σιωπηλοί και δεν μετέχουν του πολιτικού γίγνεσθαι αλλά είναι γενικότερης αναγνωρισμένης αξίας, με μια καινούργια προσέγγιση νομίζω ότι έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με την ΝΔ και δια αυτού του τρόπου να απευθυνθούν και στις κοινωνικές ομάδες που χάσαμε.

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ by Parapolitika.Gr on Mixcloud