Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ασκείται μια μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου με βάση το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει να δημιουργηθεί μια ασφυξία έτσι ώστε να κατέβουνε οι προσδοκίες. Η κυβέρνηση δίνει μια μάχη στο πλαίσιο αυτό προκειμένου να προκύψει μια συμφωνία που να είναι αμοιβαία επωφελής. 

Για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θεωρώ ότι δεν μπορεί να παρθεί κανένα αρνητικό μέτρο για τα ασφαλιστικά. Οι κόκκινες γραμμές, τα όρια  που είχε θέσει ο πρωθυπουργός θα τηρηθούνε. Δεν θα παρθεί κανένα μέτρο για το ασφαλιστικό όπως και για τα εργασιακά από εκεί και πέρα είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να δει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, κατά την άποψή μου δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση για τα δάνεια πρέπει να επιδιώξει μια συμφωνία η οποία να μπορεί να δημιουργεί προϋποθέσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και όχι δανεικά για τα δανεικά.

Τη συμφωνία θα την κρίνει όχι ο βουλευτής ή το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά  ο ίδιος ο κόσμος στο σύνολό της. Νομίζω ότι μια συμφωνία δεν μπορεί να έχει νέα φορολογικά μέτρα για λαϊκά στρώματα. Κάθε μέτρο που θα επιφέρει νέα φορολογία στα λαϊκά στρώματα νομίζω ότι δεν πρέπει να συμφωνηθεί και να πραγματοποιηθεί. Το να υπάρχουν  φορολογικά μέτρα σε κατηγορίες που μέχρι τώρα είτε δεν πλήρωναν είτε πλήρωναν δυσανάλογα λιγότερα με τη δυνατότητά τους είναι κάτι το διαφορετικό.

 

Για τις ενδεχόμενες αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν θα ήταν σωστό να υπάρχουν αλλαγές που να πιάνουνε λαϊκά στρώματα. Μια συμφωνία θα πρέπει να την δούμε συνολικά, τα υπέρ και τα κατά και θα την κρίνουμε στο σύνολό της.

 

Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν ψηφιστεί από την Βουλή η συμφωνία

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Έχει πει επανειλημμένος ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι αν η συμφωνία που θα προταθεί βγαίνει έξω από το πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων το τελευταίο καταφύγιο που έχει είναι η προσφυγή στον ίδιο τον ελληνικό λαό. Εγώ δεν θέλω  να πω την μορφή που θα πάρει η προσφυγή  αλλά μπορεί να πάρει πολλές μορφές.

ΔΗΜ: Άρα και εκλογές;

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Εγώ δεν θα απέκλεια και αυτό.