Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη, από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση στέκεται σταθερή σε αυτά τα οποία λέει δηλαδή επιδιώκει να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση στα πλαίσια βεβαίως της λαϊκής εντολής που  έχει δοθεί στην συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Τα πράγματα βρίσκονται σε μια δύσκολη καμπή, θα δούμε πως θα εξελιχθεί όλη αυτή η διαδικασία σήμερα στο Eurogroup.  Βέβαια είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε ένα τελικό πλαίσιο συμφωνίας αλλά αυτό το όποιο περιμένουμε να δούμε είναι  αν θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη ή θετική κίνηση από την πλευρά των δανειστών.

 

Για την αυριανή δόση του ΔΝΤ

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Τα λεφτά είναι υποχρέωση μας να τα πληρώσουμε, απ’ ότι γνωρίζω υπάρχει δυνατότητα αυτής της εκταμίευσης όπως επίσης θα πληρώσουμε και τους μισθούς και τις συντάξεις. Το θέμα όμως είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο γενικότερα αν πραγματικά διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία λύση οπότε εκεί θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις  τις οποίες θα τις πάρει το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Από την αρχή λέγαμε και εξακολουθούμε να λέμε ότι είναι ένας φόρος άδικος, παράνομος, αντισυνταγματικός και όλα τα υπόλοιπα. Αυτό το οποίο θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι ο πρωθυπουργός ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο έχουν πει ότι δεν απομακρυνόμαστε από την σκέψη της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ αλλά  τουλάχιστον από ότι διαφαίνεται τώρα δεν θα μπορέσουμε να καταργηθεί μέσα στο 2015  αλλά η προοπτική για το ’16 είναι να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Επομένως ως προς αυτό παρά το γεγονός ότι είναι αντίθετο με τη θέση και την τοποθέτηση των ΑΝΕΛ λέμε ότι αν πραγματικά υπάρχει η προοπτική της κατάργησης το 2016 ότι μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.

Για το ΦΠΑ

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Είμαστε απολύτως αντίθετοι στο να υπάρχει αύξηση του ΦΠΑ. Ακούγονται διάφορα σενάρια και για αυτό δεν θα τοποθετηθώ συγκεκριμένα, εμείς γενικά κινούμαστε ως προς την θέση ότι είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ.

Η άποψη και η θέση των ΑΝΕΛ είναι υπέρ ενός χαμηλού ΦΠΑ διότι στην Ελλάδα έχουμε τον υψηλότερο ΦΠΑ που έχει ευρωπαϊκή χώρα.

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση και το πρόγραμμα της συγκεκριμένης κυβέρνησης δεν έχει ορίζονται τριών μηνών δηλαδή περιμένουμε από μια κυβέρνηση 100 ημερών να πράξει τα πάντα τη στιγμή κατά την οποία γνωρίζουμε ότι βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση και δύσκολη διαπραγμάτευση…

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση παλεύει σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση και παλεύει γιατί προσπαθεί να φανεί συνεπής στην εντολή την οποία πήρε από τον ελληνικό λαό στις 25 Ιανουαρίου. Ας δούμε λοιπόν πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα το προδομένο, τίποτα το συγκεκριμένο. Υπάρχουν διάφορες εικασίες, κρίσεις , τοποθετήσεις, θέσεις και με ευθύνη πάρα πολλές φορές και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπου βλέπετε ότι βγαίνει ο καθένας κάνει μια δήλωση, τοποθετεί την προσωπική του άποψη και κρίση και την εμφανίζει σαν να είναι κυβερνητική επιλογή.  Δεν είναι έτσι, ας δούμε πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα και μετά πραγματικά θα είμαστε ανοιχτοί στην οποιαδήποτε κρίση.

 

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Δεν καταλαβαίνω οι εκλογές τι περισσότερο θα δώσουνε με την έννοια ότι στις 25 Ιανουαρίου έγιναν εκλογές και  υπήρξε μια σαφής εντολή. Βλέπουμε ότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή στηρίζει την κυβέρνηση και δεν θεωρώ ότι οι εκλογές θα δώσουν κάτι παραπάνω. Ακόμη και το δημοψήφισμα δεν νομίζω ότι θα δώσει κάτι περισσότερο, ο κόσμος έχει εκφραστεί ξεκάθαρα. Παρόλα αυτά εάν αποφασίσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση γενικότερα να οδηγηθεί η χώρα σε δημοψήφισμα για να έχουμε πιο νωπή την άποψη του ελληνικού λαού και  αν θέλετε και την απόφαση για μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη εμείς οι ΑΝΕΛ δεν θα είμαστε αντίθετοι ως προς αυτό. 

Με ένα δημοψήφισμα που θα λέει «ή έντιμη συμφωνία ή ρήξη», τώρα το τι θα συνεπάγεται η ρήξη από εκεί και πέρα αυτό είναι το επόμενο βήμα το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.