Ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  κος Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Είναι κρίσιμες ώρες, εμείς εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε και ο πρωθυπουργός μέχρι  τελευταίας στιγμής ούτως ώστε στο σημερινό Eurogroup  να συμβεί το αυτονόητο. Δηλαδή ζητάμε να υπάρξει μια δήλωση, μια καταγραφή της προόδου η οποία δεν είναι μικρή που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα.

Δεν λέμε ότι έχουν λήξει όλα τα θέματα αλλά δεν είμαστε στο μηδέν και επομένως ζητάμε να γίνει αυτή η καταγραφή. Το ζητάμε διότι αυτή την δήλωση ως προς την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις την θέλει ο Ντράγκι  την θέλει η ΕΚΤ προκειμένου να χαλαρώσει την στρόφιγγα σε σχέση με την Ελλάδα , να υπάρξει η επιθυμητή, η ζητούμενη ρευστότητα.  Όχι να τρελαθούμε στο ευρώ αλλά εν πάση περιπτώσει να χαλαρώσει κάπως η θηλιά που έχουμε στο λαιμό μας. 

 

Ερωτηθείς αν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε το Μάιο τις δόσεις μας προς το ΔΝΤ και τους μισθούς και τις συντάξεις στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Και αν αύριο βρεθεί και αποφασίσει η κυβέρνηση με την εξάντληση όλων των περιθωρίων να καλύψει και το χρέος που έχουμε στο ΔΝΤ και να καλύψει φυσικά μισθούς και συντάξεις το πρόβλημα θα παρουσιαστεί σε είκοσι μέρες πάλι. Είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να κάνει μια επιλογή έστω και αν τεχνικά μπορεί να πληρώσει τους δανειστές… και εγώ κάνω μια σεναριολογία αλλά είναι τόσο λεπτά τα ζητήματα, είναι ζήτημα ωρών δηλαδή τι θα εκπέμψει το Eurogroup δηλαδή θα εκπέμψει κάτι που θα ικανοποιήσει τον Ντράγκι ή θα μείνουμε πάλι στο περιμένετε οπότε η κυβέρνηση pρέπει να δει τι θα κάνει...

Η απόφαση είναι πολύ κρίσιμη, θέλει πολύ σύνεση, θέλει αποφασιστικότητα ταυτόχρονα νομίζω ότι αυτά τα έχουμε και η κυβέρνηση το βράδυ μετά και από το Eurogroup θα πάρει την οριστική απόφαση.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι μονόδρομος η πολιτική λύση

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Δεν είναι μονόδρομος ούτε το δημοψήφισμα ούτε οι εκλογές. Εκλογές καταρχήν γιατί να γίνουν για να  νομιμοποιηθεί η κυβέρνηση; Πέρα από το μήνυμα και τα αποτελέσματα της 25ης Ιανουαρίου όλες μα όλες οι μετρήσεις δείχνουν εντυπωσιακή αύξηση αυτής της αποδοχής από την μεριά του λαού.

Εγώ επειδή  έχω εμπιστοσύνη στον Τσίπρα και στην κυβέρνηση θεωρώ ότι ό, τι πρόκειται να προκύψει θα είναι στα πλαίσια των κόκκινων γραμμών μας, του συμβολαίου που έχουμε με τον ελληνικό λαό και της εντολής που έχουμε πάρει. Επομένως συμφωνώ με κάτι που είπε ο Τσίπρας πριν από λίγες μέρες ότι δεν αποκλείεται οποιαδήποτε προσφυγή σε δημοψήφισμα το οποίο θεωρούμε  ότι δεν θα χρειαστεί.

 Όμως τα πράγματα εξελίσσονται ώρα με την ώρα αν επικρατήσει στους δανειστές η άποψη ότι να μας οδηγήσουν στο να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις μας εμείς δεν έχουμε δίλημμα εκεί. Δεν θα πληρώσουμε υποχρεώσεις προς τους δανειστές και θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.  

…Πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που θα είναι τέτοια που θα δημιουργεί προβλήματα με τον ελληνικό λαό.